Vodič

Grelnik vode je nepogrešljiv prijatelj vsakega ljubitelja kave ali čaja

Električni gospodinjski grelniki vode so v zadnjih letih brez dvoma postali sestavni del skoraj vsakega gospodinjstva, nadvse priljubljeni pa so tudi za uporabo na delovnem mestu, kjer si z njihovo pomočjo lahko zelo hitro pripravite različne tople napitke zase ali postrežete svoje poslovne partnerje in goste. Omogočajo pripravo tople vode v nekaj pičlih sekundah. Zelo praktični so tudi za pripravo instant obrokov, tako v službi kot na dopustu. Priprava vrele vode nam seveda pride zelo prav tudi takrat kadar moramo doma kar najbolj na hitro pripraviti topel obrok: morda hitro skuhati slastne testenine, zaliti riž, pripraviti polento ali štruklje.
 

Različne velikosti in materiali omogočajo optimalno izbiro grelnika vode  

Grelniki vode so kupcem po konkurenčnih cenah na voljo v različnih velikostih, z različnimi močmi grelca, v različnih dizajnih in oblikah. Izberete si lahko poljubno velik grelnik vode, ki segreva 1,8 l,  1.7 l, 1,5 l ali 1,0 l vode. Če morda električni grelnik vode potrebujete predvsem za uporabo na potovanjih, pa si seveda lahko izberete tudi manjšega, potovalnega, z volumnom le 0,5 l.

Vsi sodobni električni grelniki vode so opremljeni s funkcijo avtomatskega izklopa, kar pomeni, da se sami izklopijo takoj, ko voda zavre. Ta funkcija preprečuje povretje vode v primeru, da ste na svoj grelnik pozabili.

grelnik 1,7l s samodejnim izklopom

  

primer potovalnega grelnika 0,5l prostornine
 

Številni sodobni modeli grelnikov vode se ponašajo tudi z LCD zaslonom in so opremljeni s snemljivim filtrom vodnega kamna. Uporabnikom pa omogočajo še celo paleto drugih uporabnih funkcij, kot je na primer funkcija nastavitve želene temperature vode. Prav slednje je namreč zelo pomembno za vse ljubitelje in poznavalce priprave čaja.

 primer grelnika vode s 7 nastavitvami temperatur od 60° do 95°

Za vse tiste, ki tega niste vedeli, naj pojasnimo, da se različne vrste čajev pijejo pri različnih temperaturah vode:

  • Črni, sadni in zeliščni čaji se prelijejo z vodo, ki meri 100 °C ,
  • oolong čaj prelijemo z vodo, ki meri 90 °C, 
  • na 95 °C  se pripravi kava,
  • beli čaj potrebuje  vodo temperature 85 °C
  • zeleni čaj pa idealen okus doseže, ko voda meri 80 °C.

Grelniki vode imajo lahko tudi dodatno funkcijo ohranjanje toplote,  ki omogoča uporabniku izbrano nastavitev temperature tako, da pripravljeni napitek obdrži želeno temperaturo do uporabe.  
 

Kakšen grelnik vode izbrati? 

Grelniki vode so izdelani so iz različnih visoko kakovostnih in temperaturno odpornih materialov:

  • iz inox kovine,
  • iz plastičnih mas, stekla,
  • keramike ali
  • nerjavečega jekla.

Grelnik vode iz keramike z modrim indikatorjem delovanja za popolno kontrolo: 


Grelnik vode iz keramike z modrim indikatorjem delovanja za popolno kontrolo

Vsi materiali iz katerih so izdelani grelniki vode so okolju in zdravju prijazni. Zaščiteni so pred pregretjem in delovanjem brez vode. Uporaba gospodinjskih grelnikov vode je varna in preprosta, prav tako so nadvse priročni, pa tudi enostavni za čiščenje in vzdrževanje.

Za ljubitelje kave so na voljo tudi kombinirane različice, ki ponujajo dva v enem: kombinirani grelnik vode in kavni avtomat s prostornino 0,3 l, ki je namenjen za hitro pripravo vrele vode ali za preprosto pripravo prave kave. 

kombinirani grelnik vode in kavni avtomat s prostornino 0,3 l

 

bolj dizajnerska različica opisanegakombiniranega grelnika vode in kavni avtomat od Gorenja

Prihranite dragoceni čas z uporabo električnega grelnika vode 

Zakaj bi morali za pripravo jutranje kave prižigali štedilnik in potrpežljivo čakati, da vam voda zavre, če pa si lahko s pomočjo preprostega grelnika vode pripravite vrelo vodo le v nekaj sekundah? Čaj, kava in drugi topli napitki bodo pripravljeni mimogrede, vi pa boste prihranili dragocene minute za vsa druga jutranja opravila. Cenovni razpon za nakup električnega grelnika vode se giblje že od 9,00 € pa vse do 113,00 € za najbolj zahtevne uporabnike. Prav za vsak žep in za vsak okus se danes na prodajnih policah lahko najde najbolj primeren električni grelnik vode – nepogrešljiv mali gospodinjski aparat v vsakem domu ali pisarni.
 

Kako hitro in učinkovito očistite električni grelnik vode 

Se je na vašem priljubljenem grelniku vode nabralo veliko vodnega kamna? Pri plastičnih in keramičnih grelnikih se vodni kamen najpogosteje nabira na grelcu, pri kovinskih in jeklenih pa tudi po stenah grelnika. Razkrivamo vam kako ga učinkovito, hitro in zdravju prijazno očistite!

Če niste zagovornik kemičnih sredstev za odstranjevanje vodnega kamna, lahko posežete tudi po naravnih metodah za čiščenje grelnika vode. Očistite ga lahko  preprosto, tako da v grelnik vode nalijete mešanico alkoholnega kisa, sode bikarbone in navadne vode. Voda naj sega do roba grelnika, tako da prekrije vse obloge vodnega kamna. Vključite grelnik in počakajte, da mešanica zavre. Ko se grelnik vode izklopi, pustite mešanico stati v napravi toliko časa, da se popolnoma ohladi. Nato mešanico odlijte in s krpo ali gobico obrišite ostanke oblog vodnega kamna, če se še niso v celoti same odluščile. Postopek lahko ponavljate toliko časa, da vodni kamen popolnoma odstopi. Ko je grelec vode očiščen, v njem še enkrat prevrite čisto vodo, nato pa lahko nadaljujete z njegovo običajno uporabo. Ta metoda čiščenja je ekološka, zdravju prijazna, učinkovita in popolnoma neškodljiva za samo napravo. 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog