Vodič

Čiščenje plinskega štedilnika

Na plinskem štedilniku poteka kuhanje na odprtem ognju, zato se hrana in druga umazanija na štedilnik hitro »zapečejo« in otrdijo, nato pa jih je težko očistiti. Če boste štedilnik čistili sproti, bo čiščenje enostavno, sicer pa je potrebnega nekaj več truda – a na srečo je možno tako gorilnike kot rešetke s štedilnika odstraniti, kar pomeni, da je delo nekoliko lažje.

Preden se lotite čiščenja, vedno preberite navodila proizvajalca o tem, kako je štedilnik dovoljeno čistiti – morda so namreč na njem nestandardni materiali, ki ne dovoljujejo postopkov čiščenja, kot so opisani v nadaljevanju.


Kuhalna osnova oziroma plošča

Kadar vam hrana pade na štedilnik oziroma vam tekočina v loncu prekipi, je pomembno, da se čiščenja lotite čim prej, še preden se umazanija zapeče. Z mokro gobico takoj obrišite prekipelo tekočino in poberite koščke hrane, seveda pa pri tem pazite, da se ne opečete.

Ko s kuhanjem prenehate in se štedilnik ohladi, z njega odstranite rešetke in gorilnike. Z vlažno gobico odstranite toliko, kot je možno, nato pa naredite raztopino sode bikarbone in vode v razmerju 50:50. Raztopino nanesite na umazanijo in jo vtrite v umazanijo z mehko krpo ali gobico. Preko razpršite nekaj belega kisa, da se prične delati pena, ki se bo spopadla s preostankom umazanije. Zdrgnite z mehko krpo, nato pa čistilo odstranite s toplo vodo (obrisati boste morali večkrat) ter s krpo zbrišite do suhega.

Za čiščenje plošče nikoli ne uporabljajte abrazivnih sredstev ter gobic iz žice ali drugih grobih materialov, saj bo to pustilo na plošči praske, ki jih ne boste mogli več odstraniti oziroma spolirati.


Čiščenje gorilnikov

Za čiščenje gorilnikov boste potrebovali sodo bikarbono, čistilo z amoniakom ali amoniak, gobico iz žice in seveda rokavice – brez njih bodo vaše roke oziroma predvsem vaši prsti in nohti precej uničeni.

Prepričajte se, da so vsi dovodi plina zaprti, ter počakajte, da so gorilniki hladni (približno 20 minut po kuhanju). Kuhinjsko korito napolnite z vročo vodo in ji dodajte pol skodelice sode bikarbone ter pol skodelice čistila z amoniakom (ali 50 ml amoniaka). V korito namočite vse gorilnike (brez njihovih ploščatih kapic!), da se dobro odmočijo. (Večino gorilnikov je možno dobro odmočiti in se znebiti maščobe tudi v pomivalnem stroju, z uporabo običajnega detergenta za posodo.)

Ko se deli gorilnikov že dolgo namakajo (odvisno od tega, kako umazani so bili), vsakega posebej zdrgnite z žičnato gobico – če je bilo na njih dosti zažganih ostankov hrane, boste morali v to vložiti kar nekaj truda. Luknjice za plamen po potrebi očistite s pomočjo kovinskih sponk za papir (ne uporabljajte pa zobotrebcev, saj se ti v luknjicah hitro zlomijo). Nazadnje gorilnike sperite pod čisto vodo, obrišite s krpo ter jih pustite, da se do konca posušijo na zraku (predvsem drobne luknjice, iz katerih izhajajo plameni, se sušijo kar dolgo). Če ni časa za sušenje, lahko gorilnike zložite na rešetko v pečici, ki jo ogrejete na malo nad 50 stopinj, in voda bo hitro izparela.


Čiščenje rešetk in »kapic«

Tudi rešetke in ploščate kapice, ki so na vrhu gorilnikov, je najbolje čistiti sproti, takoj, ko se ohladijo. Če je potrebno z njih zgolj odstraniti maščobo in polite tekočine, ki se še niso zažgale oziroma so sveže, boste to z lahkoto opravili v pomivalnem stroju z običajnim detergentom za pranje posode.

Če so rešetke in kapice bolj umazane, jih (ko so hladne) odmočite v pomivalnem koritu, napolnjenem z vodo in detergentom za ročno pranje posode. Odvisno od tega, za kakšne rešetke gre, lahko uporabite tudi kis in morda tudi gobico iz žice (preverite v navodilih proizvajalca – če jih nimate več, jih skušajte najti na spletu). Za namakanje v štirih litrih vode in 250 ml belega kisa bo dovolj približno 30 minut. Šele nato rešetke in kapice zdrgnite z gobico, nato pa jih dajte v stroj za pomivanje posode in jih operite s programom za »težko posodo«, torej pri visoki temperaturi. Po pranju jih po potrebi še nekoliko zbrišite ter položite nazaj na štedilnik.
 

Več: http://marmelina.si

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog