Vodič

Indukcijski kuhalnik oz. štedilnik

 


Indukcijski kuhalniki oziroma kuhalne plošče skrajšajo čas kuhanja, zaradi tega pa vam pomagajo tudi prihraniti energijo. Zaradi tega v gospodinjstvih vse bolj izpodrivajo klasične štedilnike oziroma steklokeramične kuhalnike. In kakšne so prednosti kuhanja z indukcijo?
 

Prednosti kuhanja z indukcijo


Pri klasičnih kuhalnikih in štedilnikih je čas kuhanja približno enak, ne glede na to, ali kuhamo na plin, na steklokaramični plošči ali na običajni električni plošči. Če za kuhanje uporabite indukcijski kuhalnik, pa se lahko čas kuhanja kar za polovico zmanjša, kar je ob današnjem tempu življenja več kot dobrodošlo – vsakdo si namreč želi po prihodu iz službe družini čim prej pripraviti obrok. Indukcija namreč zagotavlja hitrost in učinkovitost. Krajši čas kuhanja seveda pomeni tudi zmanjšanje stroškov za porabo električne energije, še posebej pri dražjih indukcijskih kuhalnikih, ki imajo tudi funkcijo »boost« za še bolj pospešeno kuhanje.

Ne le, da je kuhanje hitro in energetsko varčno, temveč prinaša še eno precejšnjo prednost: hrana, pripravljena na indukcijskem kuhalniku je bolj zdrava. Vsi namreč vemo, da dolga toplotna obdelava hrane (še zlasti pri kuhanju v vodi) precej vpliva na prehransko vrednost živil. Vitamini in minerali se izločijo iz živila v vodo, dolgotrajna visoka temperatura jih uniči. Nazadnje vnesemo v telo »prazno« hrano, ki je izgubila svojo prehransko vrednost, pa tudi njen videz je običajno precej spremenjen (kar se opazi predvsem pri izgubi okusa in barve kuhane zelenjave in sadja).

Še zadnja pomembna lastnost indukcijskih kuhalnikov pa je njihova varnost. Kuhalna plošča pri indukcijskem delovanju namreč omogoča »prenos toplote« le takrat, kadar je plošča v stiku s primerno posodo. In seveda se nikoli ne segreje celotna površina plošče kuhalnika – gretje dna posode poteka zgolj tam, kjer posoda dejansko stoji in se stika s ploščo. To pomeni precej manjšo nevarnost opeklin kot pri drugih kuhalnikih, kjer ostane kuhalna površina še dolgo vroča in nevarna.
 

Enostavna razlaga delovanja


Marsikdo, ki se ne spozna kaj dosti na fiziko in elektriko, delovanja indukcijskega kuhalnika ne razume, zato ga bomo pojasnili na precej poenostavljen način. Pri kuhanju z indukcijo je potrebno uporabljati posode iz magnetskega materiala – ni nujno, da kupite nove, namenjene prav kuhanju z indukcijo, saj je uporabna prav vsaka posoda, pri kateri se na dno prime magnet. (Naredite enostaven preizkus z magnetom in prihranite!) Za kuhanje se izkorišča elektromagnetno izmenično polje pod samo kuhalno ploščo, ki je »aktivirano« zgolj takrat, kadar je na plošči magnetska posoda.

Prednost izkoriščanja elektromagnetnega polja, ki ustvarja toploto neposredno v dnu posode, je v tem, da je uravnavanje izjemno hitro, zato so indukcijski štedilniki znani kot zelo odzivni. Intenzivnost kuhanja se poviša ali zmanjša s precej manjšo zakasnitvijo kot pri steklokeramičnem kuhalniku, zato se vam bo hrana manj pogosto prijela ali prevrela preko roba posode. Pri boljših indukcijskih kuhalnikih ta celo sam zazna, kdaj je prišlo do pregrevanja, ter se tako pravočasno izključi.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog