Vodič

Kako učinkoviti so robotski sesalniki?
Ponudba robotiziranih sesalnikov (t. i. »robotov«) se iz leta v leto povečuje. Cene so v primerjavi s klasičnimi sesalniki relativno visoke, razmisliti pa je treba o tem, kako učinkoviti so pri delu (v primerjavi s klasičnimi sesalniki). In ravno to je želela ugotoviti tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki se je odločila „robote” testirati. Preizkušenih je bilo 13 robotiziranih sesalnikov šestih proizvajalcev. Več kot polovica modelov je iRobotovih, kar ni nenavadno, saj je to vodilni proizvajalec tovrstnih sesalnikov, ki skoraj vsako leto pošlje na trg nove modele. Zdaj se konkurenca povečuje, tovrstne sesalnike že izdelujejo tudi proizvajalci klasičnih sesalnikov, tako so med testiranimi aparati tudi znamke Hoover, LG, Philips, Samsung in Solac. Večino preizkušenih modelov lahko kupimo v naših trgovinah, so pa na voljo tudi v domačih in tujih spletnih trgovinah, kjer so običajno tudi nekoliko cenejši.

Slaba stran: sesanje po kotih


Za robotske sesalnike je značilno, da je njihova moč manjša kot pri klasičnih sesalnikih. Kljub prizadevanjem in izboljšavam je njihova slaba točka sesanje prahu po kotih, težave pa jim povzroča tudi površina tik ob steni in ob pohištvu. Rezultati sesanja trdih talnih površin so pri večini povprečni, nekaj sesalnikov je le dobilo oceno "dobro”, nekateri za sesanje prahu, drugi pa za sesanje drobtin. Pri sesanju površin, prekritih s tekstilno oblogo, pa so bili rezultati pri vseh 13 testiranih "robotih” še občutno slabši.

Preverite obseg delovanja, velikost posode za prah in čas delovanja


Na ZPS svetujejo, da bodite pred nakupom pozorni na obseg delovanja, kar je pomembno predvsem v primeru velikih prostorov. Prav tako ne "prezrite” zmogljivosti posode za prah. Ko je posoda polna, kar se razmeroma hitro zgodi (svetujejo praznjenje po vsaki uporabi), se sesalnik običajno preprosto ustavi in čaka, da posodo izpraznimo. Nekateri modeli pa imajo na postaji za polnjenje z energijo še dodatno, večjo posodo za prah, v katero sesalnik sam izprazni posodo, ko je polna. Upravljanje je pri vseh razmeroma enostavno, se pa razlikujejo po tem, s kakšnimi programi so opremljeni. Pri nekaterih lahko sprogramirate delo celo za več dni vnaprej, tudi za ves teden. Velike razlike so tudi v času delovanja. Nekateri modeli so sesali le uro in pol, drugi celo več kot štiri ure. »Ugotovili smo, da je sesanje tekstilnih oblog napornejše, zato sesalnikom hitreje poidejo moči kot na trdih tleh,« je povedala Dušica Breskvar, strokovna sodelovka na ZPS in dodala:»Nekateri sesalniki se sami odpravijo do polnilne postaje ter po polnjenju baterije do konca opravijo delo, če je potrebno. Polnjenje v povprečju traja dve do tri ure.«

Manj zahtevni navdušeni, tisti bolj zahtevni opazijo tudi pomanjkljivosti


"Informacije potrošnikov glede zadovoljstva z uporabno sesalnikov robotov so različne. Številni so navdušeni nad delom, ki ga je opravil novi pomočnik. Ugotavljajo, da je stanovanje, odkar je v hiši novi pomočnik, bolj čisto, čeprav manj sesajo. Tisti bolj kritični pa so opazili enake pomanjkljivosti kot potrošniške organizacije pri testiranju. Moti jih hrupno delo, način in pogostost čiščenja ter slabi rezultati oziroma "odpihnjen” prah ob robovih pohištva, ob stenah in v kotih prostora. Od tako dragih aparatov so pričakovali več,” izpostavlja Dušica Breskvar.

Zaključki testiranj


Manj dela za potrošnike. Kljub slabšim rezultatom nakupa »robota« ne odsvetujemo. Za potrošnike robotizirani sesalniki nesporno pomenijo manj dela, s pravilno uporabo pa tudi več čistoče v domu. Rezultate sesanja je mogoče s pametno uporabo precej izboljšati. Svetujemo, da sesalnik pogosto vključujete, najbolje vsak dan. Površino delovanja omejite na tisti del, ki je v stanovanju najbolj obremenjen. Z večkratno obdelavo iste površine bo sesalnik odstranil z nje več prahu.

Pripravite teren, da bo sesalnik lahko delo opravil optimalno glede na zmogljivosti. Pred vklopom morate s tal pobrati vse drobne predmete, časopis, igrače. Vse, kar ga ovira pri delu, lahko sesalnik pogoltne, lahko pa predmet celo zaustavi njegovo delovanje.

Nekateri roboti sesalniki so pri delu zelo glasni. Priporočamo, da deluje, ko vas ni doma.

Preverite ponudbo. Z delom robota sesalnika boste zadovoljni le, če boste izbrali model, ki ustreza vašemu stanovanju.

Preverite cene. Na spletu so cene praviloma nekoliko nižje.

»Robot« je zgolj v pomoč klasičnemu sesalniku. »Robot« je namenjen vsakodnevnemu čiščenju, enkrat tedensko pa je treba prostor temeljiteje očistiti z zmogljivejšim talnim sesalnikom.

Več: http://www.zps.si

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog