Kuhinjska napa

NapaPripravo obrokov pogosto spremljajo neprijetne vonjave, ki se zadržujejo v prostoru. Zato si danes težko predstavljamo sodobno kuhinjo brez nape, ki poskrbi za aktivno odvajanje odvečne pare in za čiščenje zraka. Poznamo različne izvedbe kuhinjskih nap. Vsem izvedbam pa je skupen vgrajen motor za sesanje zraka, filter za čiščenje zraka in osvetlitev s klasičnimi ali halogenskimi žarnicami.

Če imamo možnost, da v kuhinji namestimo cev za odvajanje zraka na prosto, je najboljša izbira kuhinjska napa z odvodom zraka. Ventilator te nape sesa paro in jo prek maščobnega filtra, ki zadrži maščobne delce, odvede skozi zračnik na prosto. Večina sodobnih nap ima vgrajene maščobne filtre iz kovine, ki jih je možno pomiti kar v pomivalnem stroju.

V stanovanjskih blokih, kjer je običajno nameščanje cevi za neposredno odvajanje zraka na prosto oteženo, izberemo napo, ki deluje na principu kroženja zraka. Deluje tako, da s pomočjo ventilatorja zajema zrak nasičen s paro in vonjavami, ter ga preko maščobnega in dodatnega oglenega filtra potiska prečiščenega nazaj v prostor. Ogleni filter je treba zamenjati enkrat do dvakrat letno, odvisno od pogostosti uporabe. Slabost te nape je, da ogleni filter zmanjša učinkovitost nape in da vlaga ostaja v prostoru.

Glede na način montaže se lahko odločimo za klasično napo, ki jo namestimo pod kuhinjski element, dekorativno, ki jo pritrdimo na steno nad štedilnik ali vgradno pečico, izvlečeno, katere mesto je v viseči omarici nad kuhališčem, vgradno oz. integrirano napo, ki je namenjena za vgradnjo v vnaprej pripravljeno ogrodje, ki je lahko različnih oblik, kotno napo montiramo v kot kuhinje, odtočno pa namestimo na strop nad kuhinjski odtok.

Moderno opremljene kuhinje lahko dopolnimo z napo v različnih barvnih kombinacijah ali kombinacijah z lesom.

Kako zmogljivo kuhinjsko napo bomo izbrali, je odvisno od velikosti prostora, ki ga je treba prezračevati. Nekateri modeli s stopenjsko nastavitvijo zmogljivosti omogočajo, da intenzivnost prezračevanja poljubno prilagodimo načinu kuhanja. Poleg običajnega mehanskega, lahko izberemo elektronski model, ki ga enostavno upravljamo z dotikom ali s pomočjo daljinskega upravljavca.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog