Vprašanja - Poslovni prostoriKako odstraniti tapete?

VPRAŠANJE:

Kupili smo starejše stanovanje v katerem so stene obložene z tapetami. Zanima me na kakšen način jih najlažje odstranim, ter s kakšnimi dodatki lahko v stanovanje vnesem pozitivno energijo, saj smo do sedaj živeli v taščini hiši v kateri je šlo vse narobe. Hvala.

(maya)


ODGOVOR:

Odstranjevanje tapet je lahko mukotrpno in dolgotrajno opravilo, še posebej če gre za starejše stanovanje, kjer so tapete lepljene v več plasteh. Glavno opravilo pri odstranjevanju tapet je, da nevtraliziramo lepilo, da popusti prijem.

 

Predno se lotimo nabave ustreznega orodja in pripomočkov, na robu tapete preizkusimo kako jo je mogoče odstraniti. Če se lepo lušči s stene, bomo lahko uporabili le strgalo. Bolj verjetno je, da se bo tapeta trgala v manjših kosih. To pomeni, da bomo morali uporabiti tekoči odstranjevalec tapet, s katerim bomo nevtralizirali lepilo.

 

Tapeto najprej zbrusimo z brusilnim papirjem. S tem odstranimo morebitno plastično folijo, ki ščiti papir, obenem pa napravimo tapete bolj vpojne za tekočino. V škropilnici zmešamo po navodilih proizvajalca sredstvo za odstranjevanje tapet. Z njim dobro poškropimo tapete in pustimo 20 minut. Tapete bi morale same pričeti odstopati. V kolikor se to ne zgodi poškropimo še enkrat in pustimo še 10 minut.V kolikor tudi po tem času ne prično odstopati si pomagamo s strgalom.

 

Namesto kupljenih sredstev lahko uporabimo tudi kis, ki ga zmešamo z vodo v razmerju 1:1. V kolikor so tapete upornejše uporabimo večji delež kisa. Namesto kisa lahko uporabimo tudi mehčalec za perilo. Na vedro vroče vode damo 2 pokrovčka mehčalca in z njim poškropimo tapete.

 

Možnost odstranjevanja je tudi s paro. Tapete ravno tako zbrusimo nato pa s puhanjem pare po tapetah dosežemo, da tapete odstopijo. Seveda potrebujemo stroj za proizvodnjo pare. Zelo pogosto je to zelo dolgotrajno delo.

 

V drugem delu vprašanja sprašujete, kako prinesti v stanovanje pozitivne energije. Stanovanje naj bo svetlo in zračno. Uporabljajte svetle barve. Razmestite rože. Tudi slike, ki so prijetne na pogled, bodo pripomogle k boljšemu počutju. Izbrane slike naj bodo svetle, vesele; izogibajte se temačnih in žalostnih slik. Po stanovanju ne imejte razmeščenih predmetov, ki so vam jih dali ljudje v družbi katerih se ne počutite dobro in predmetov ljudi, ki vam želijo škodovati. Primerne so tudi simpatične keramične figurice s prijetnimi izrazi, ki so se v zadnjem času pojavile na trgu. Na splošno bi lahko rekli, da so primerni tisti predmeti, ki vam vzbudijo prijetne občutke ob pogledu nanje.

 

Poglejte si tudi odgovor o čiščenju hiše v kateri sta živela alkoholika.

17.11.2003 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog