Pisarniški stol

Poleg pisarniške mize je stol najpomembnejši element pisarniške opreme. Izbira kakovostnega stola in pravilna drža med sedenjem sta za ohranitev zdravja zelo pomembna. V položaju dolgotrajnega sedenja je hrbtenica veliko bolj obremenjena, kot, če stojimo ali ležimo.

Sedenje na neprimerni stolih povzroča neenakomerno obremenitev vretenc hrbtenice, vratu in ramena. Statistika kaže, ima 70 % Slovencev obolenja in resne težave s hrbtenico, večina ne zaradi dvigovanja težkih bremen, temveč zaradi dolgoletnega sedenja na neprimernih stolih, nepravilne drže med sedenjem, ter enoličnosti gibov.

Pisarniški stol mora biti ergonomsko oblikovan in narejen iz kakovostnega materiala. Najbolje je, če je prevleka iz naravnih materialov. Delovni stol naj bo udoben z visokim hrbtiščem in naj nudi oporo hrbtenici v vseh položajih. Pomembno je, da ima naslonjalo za počivanje rok. Spodbujati nas mora k pravilni drži telesa med sedenjem.

Drža telesa pri sedenju naj bo taka, da ne bo prihajalo do pretiranega obremenjevanja mišic, skeleta in ožilja.

Sodobni pisarniški stol je vrtljiv in na koleščkih, ter prilagodljiv po višini in globini. Zadnji trend so ergonomsko oblikovani, elegantni stoli z mrežastim hrbtiščem.

Tudi lokacija delovnega stola v prostoru za boljše počutje in delo ni zanemarljiva. Po principih feng šuja, vzhodnjaške modrosti o oblikovanju prostora, se delovna storilnost okrepi, če sedimo na udobnem mestu s pogledom na okna in vrata. Po tem principu naj bo delovni stol postavljen tako, da ne kažemo hrbta glavnim vratom.

Vsekakor pa lahko zaključimo, da uporaba neprimernih delovnih stolov in nepravilno sedenje povzroča utrujenost, raztresenost, nezadovoljstvo, zmanjšuje delovno učinkovitost in dolgoročno škoduje zdravju uporabnikov. Tega dejstva bi se morali bolj zavedati delodajalci, še posebej v večjih podjetjih, ki menijo, da je strošek nabave ergonomskih stolov prevelik. Resničnost pa je taka, da je preventivna skrb za zdravje zaposlenih veliko cenejša kot kasnejša kurativa.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog