Materiali za pisarniško pohištvo

Notranja oprema poslovnih prostorov mora biti skrbno izbrana, saj mora prenesti vsakodnevno dolgotrajno obremenjenost. S svojo funkcionalnostjo, kakovostjo, udobnostjo in estetiko pa tudi izraža značaj in filozofijo podjetja. Slaba kakovost izbranega pohištva se kaže pri mizah in omarah, ki imajo šibke in nestabilne nosilne konstrukcije, slabih vodilih predalov in tankih ploščah.

Ponudba pisarniškega pohištva je na slovenskem in tujih trgih zelo velika, kakovost izbranega pohištva pa je običajno v sorazmerju z njegovo ceno. Odločimo se lahko za leseno, kovinsko, plastično, stekleno pohištvo ali kombinacijo različnih materialov. 

Za izdelavo pisarniškega pohištva se najpogosteje uporablja les, ki je obdelan in predelan na različne načine. Les je zdrav element, ekološko sprejemljiv, ima pa tudi ugodne izolacijske in trdnostne lastnosti. Zaradi svoje topline in svežine je zelo priljubljen. Za izdelavo pohištva je najbolj priljubljen les listavcev, kot so javor, brest, bukev in hrast. Sicer se vrste lesa ločijo med seboj po lastnostih, kot so vlažnost, krčenje, teža in trajnost, ter po mehanskih lastnostih kot so trdnost, cepljivost in elastičnost.

Pohištvo je lahko izdelano na tri načine:

  • masivno pohištvo,
  • pohištvo s furnirjem,
  • iverno pohištvo.

Najlepše in najbolj obstojno pohištvo je izdelano iz masivnega lesa. Izraža prestiž in prefinjen okus uporabnika. Elementi pohištva so izdelani iz celih kosov kakovostnega, sodobno obdelanega in posušenega lesa. Kljub dolgi življenjski dobi in možnosti enostavne sanacije poškodovanega pohištva, pa se zaradi visoke cene in teže redko uporablja. V zadnjih letih pa je masivno stilno pohištvo, ki ni podvrženo modnim smernicam, začelo pridobivati nekdanjo veljavo.

Veliko bolj cenovno dostopno je pisarniško pohištvo izdelano iz furnirja. Zunanja podoba tega pohištva je enaka videzu masivnega pohištva, način izdelave in obdelava lesa pa je drugačen. Osnova tega pohištva je cenejši les, na to osnovo pa je prilepljen furnir iz dražjega lesa. Pri slabi izdelavi lahko pride do popuščanja lepila in do odstopanja furnirja.

Najcenejše in najdostopnejše je pohištvo izdelano iz ivernih plošč ali iverke. Osnovna surovina za izdelavo so manjši delci lesa, vezani med seboj z lepilom. Na iverne plošče je možno nalepiti furnir, v primeru cenenega pohištva pa plastično imitacijo lesa. Zaradi lomljivosti ivernih plošč, ga ne moremo razstaviti in ponovno sestaviti.

To pohištvo je slabše kakovosti, dolgoročno neobstojno in neodporno proti vlagi.

Večjo trajnost zagotavlja pohištvo izdelano iz lesa in lesenih izpeljank v kombinaciji s kovinami. Materiala, ki se uporabljata za delovne površine sta les ali steklo, ki je lahko poljubno barvno lakirano. Podnožje pisalnih miz je običajno kovinsko.

Če želimo v večjem prostoru med seboj ločiti delovna mesta, uporabljamo predelne stene različnih velikosti. Predelne stene so običajno iz aluminijastega okvirja, ki je zapolnjen z lesom, akrilom ali polikarbonatom, ki prepušča svetlobo.

Kot materiali, so tudi barve in oblike pisarniškega pohištva različne in podvržene sodobnim smernicam. Tako so modni svetli barvni odtenki in zelo temen les, čiste, preproste in ravne linije, ki dajo pridih lahkotnosti in elegance.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog