Oprema kavarne in pivnice

Kavarna

Pitje kave je vsakodnevni običaj. Ljudje se po celem svetu prepuščajo tovrstnim užitkom. Kava je tiste vrste napitek, s katerim začnemo dan, nas preko dneva poživi in osveži in v večernih urah, če še nismo pripravljeni na spanje, zbudi.

Kavarne so po celem svetu nekako običajni prostori za pitje kave in danes tudi drugih napitkov, po drugi strani pa imajo kavarniški prostori nek poseben pridih, posebno vzdušje. Tiha in mirna kavarniška atmosfera vpliva na nas pomirjajoče, da lahko sproščeno uživamo ob srkanju kavice in pogovorih.

Pogosto se isti ljudje vračajo v iste kavarne, ker so jim domače in ker se srečujemo z znanci ljudmi. Vendar pa mora biti obiskanost kavarn preko celega dneva velika, zato je za pridobitev naključnih obiskovalcev zelo pomembna lokacija kavarne (najbolje center mesta) in pa sam zunanji videz. Le-ta mora biti domiseln, privlačen in drugačen od ostalih kavarn. Skratka, ob vsej konkurenci moramo biti opaženi. Vhodni del lahko naredimo kot nekakšno izložbeno okno, da razkrijemo pogled na dogajanje znotraj.

Opremljanja se moramo lotiti premišljeno in sistematično, zato nam bo pri izbiri notranje opreme in tehnične opreme kavarne dobrodošel nasvet strokovnjakov. Kavarniški prostor mora poleg topline in domačnosti izžarevati tudi eleganco, zato mora izbira vrsta notranjega interjerja v celoti usklajena. Prostor ne sme delovati natrpano in tesno, zato število manjših mizic prilagodimo velikosti prostora. Sama razporeditev miz naj omogoča prosto gibanje obiskovalcev, strežnega osebja in intimo obiskovalcev. V zadnjem času je veliko kavarn opremljenih z manjšimi nižjimi mizicami in oblazinjenimi stoli oz. fotelji, ki vnašajo v kavarniški prostor udobje doma.

Izbira barv in svetlobe naj sledi kavarniški atmosferi, torej tople pozitivne barve in difuzno razpršena svetloba. Pozorno moramo izbrati talne obloge, ki morajo biti nedrseče in primerne za vse letne čase. Stene naj bodo gladke, brez polic. Najbolje bo, da jih zapolnimo z umetniškimi slikami ali fotografijami, odvisno od notranje opreme. Zavese na oknih naj se barvno in stilsko ujemajo z ostalo opremo in materiali v prostoru.

Primerno ogrevana in s prezračevalnimi napravami opremljena kavarna, prijazno osebje, pestra izbira različnih vrst kave in prijeten vonj po kavi, so dopolnilo primerno izbrane notranje opreme, ki bo naredila našo kavarno prepoznavno in privlačno za obiskovalce.

Pivnica

Pivnice imajo korenine v angleško govorečih državah, zlasti v Angliji in na Irskem. Današnje pivnice, ki so postale modne v začetku devetdesetih let, so imitacija prvotnih pivnic (pub-ov) na deželi, kjer so se zbirali in družili vaščani ter izmenjavali različne predmete.

V pivnicah se največkrat strežejo alkoholne pijače, praviloma pivo. Smisel pivnice pa ni le osvežitev s pijačami, temveč tudi spoznavanje, druženju in sprostitev obiskovalcev. V ta namen se v pivnicah neprestano nekaj dogaja: nastopi glasbenih skupin, razstave, na razpolago so časopisi, revije, brošure, vabila. Tudi zaposleni sami poskrbijo za dobro razpoloženje obiskovalcev.

Oprema pivnice mora biti prilagojena temu pestremu in razgibanemu vzdušju.

V nasprotju s kavarno, kjer je vse urejeno sistematično in namensko, je pivnica zanimiv, razgiban prostor, poln detajlov razstavljenih ali izobešenih predmetov.

Dekoracija mora biti topla, domača in nekoliko nostalgična. Dolg točilni pult, nizke in visoke mizice ter stoli, različne police z razstavljenimi predmeti, živahne tople barve sten okrašene s slikami ali plakati in prijetna, nevsiljiva, topla svetloba bodo naredili prostor zanimiv in pričarali pravo vzdušje. Za tla, stene in drugo notranjo opremo uporabimo različne materiale, kot so kamen, les, keramika, predvsem naravne materiale. Kombinacija le-teh naredi prostor pester in raznolik.

Pomembna je tudi zunanja podoba pivnice, ki naj bo vpadljiva in hkrati prijetna. Z domiselno osvetlitvijo vhoda bo pivnica zanesljivo opažena.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog