Ergonomija delovnega okolja

Delovno okolje in oprema morata biti oblikovana tako, da omogočata zaposlenim ne samo učinkovito, ampak tudi varno delo, ter zdravju primerne in ustrezno prilagojene delavne pogoje.

Delovno okolje mora biti oblikovano tako, da delavec ne dela v nepravilni drži. Na delovnem mestu mora imeti dovolj prostora, da zlahka spreminja položaj telesa in opravlja potrebne gibe.

Pomembno je, da v prostoru ni preveč pohištva, ki deluje utesnjujoče, in da je delavcem omogočen dostop do vseh elementov pisarniške opreme.

Svetloba je zelo pomemben dejavnik, ki spodbudno vpliva na človekovo delovno sposobnost. Ustreznost svetlobe pri delu z računalnikom je zakonsko opredeljena. Pri osvetlitvi je treba je upoštevati predvsem vrsto dela. Posledice neprimerne osvetljenosti so glavoboli in težave z očmi. Pisarniška miza mora biti oblikovano tako, da ne povzroča neposrednega bleščanja in zrcaljenja, računalniški zaslon pa ne sme biti obrnjen proti oknu, temveč stran od okna. Okna v delovnem prostoru morajo imeti ustrezna senčila, da sončna svetloba ne moti procesa dela.

Hrup opreme prav tako moteče vpliva na delo. Toplotne razmere v delovnem prostoru morajo biti takšne, da ustrezajo opravljanju lahkega fizičnega dela. Vsa elektromagnetna sevanja morajo biti v skladu s predpisi in zmanjšana na najmanjšo možno mero.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog