Oprema trgovin

Danes je potrošniška kultura bolj razvita kot kadarkoli v zgodovini. Konkurenca je velika, zato ponudniki skušajo vsak na svoj način ustvariti prednost pred tekmeci. Eden od dejavnikov, ki poleg profesionalnega osebja in kakovostnih izdelkov lahko poveča promet, je zunanji videz in notranja oprema trgovine. Urejenost, čistost, usklajenost prostora in razporejenost izdelkov močno vpliva na prvi vtis in ustvarja splošno mnenje o ponudbi trgovine.

Pri manjših trgovinah je pomembna predvsem domačnost in toplina, pri velikih »supermarketih« pa je najpomembnejša preglednost in organiziranost. Ko so izdelki enkrat na policah, jih ne premikamo, saj se gostje navadijo na določeno postavitev in jih menjava lahko zmede. To je še posebej pomembno za velike trgovine z živili, kjer ljudje vsakodnevno nakupujejo po določenem vrstnem redu. Atmosfero lahko izboljšamo tudi s tiho glasbo, ki bo poživila celotno trgovino.

Poleg opreme bo goste privabila tudi prijazna postrežba in kakovost izdelkov, zato je za trgovce zelo pomembno, da so v takšnih trgovinah zaposleni profesionalni in ustrežljivi kadri. Od zaposlenih je do določene mere odvisna tudi čistost in urejenost trgovine.

Oprema supermarketov

Oprema mora biti prilagojena velikosti in vrsti trgovine. Velike trgovine z živili so navadno skromno opremljene, glavni poudarek pa je na dolgih policah, na katere trgovci skušajo naložiti čim več izdelkov. Ti morajo biti na police zloženi sistematično, saj kupci tako lažje najdejo izdelke, ki jih potrebujejo.

Za takšne trgovine je predvsem pomembno, da so pregledne in prostorne. Med policami mora biti prostora za vsaj dva nakupovalna vozička, priporočljivo pa je, da je razmik večji. V takšnih »vele« trgovinah za izvirno notranjo opremo ni prostora, kljub temu pa lahko poživimo videz s pobarvanjem sten.

Oprema manjših in butičnih trgovin

V manjših in butičnih trgovinicah imamo več možnosti za opremljanje. Dobro je, če opremimo glede na vrsto trgovine in ponudbo. Npr., če trgovina ponuja oblačila, čevlje ali dodatke za mladostnike, naj bodo tudi barve živahne, dodamo lahko tudi kakšen zanimiv dodatek (npr. disko kroglo), zraven pa spada tudi glasna glasba. Tako torej pohištvo in barve prilagodimo stilu, namenu in kupcem, ki nakupujejo v tej trgovini. V trgovinah z oblačili morajo biti obvezno tudi dovolj prostorne kabine za preoblačenje z ogledalom.

Pri opremljanju manjšega butika ali trgovine lahko domišljiji prepustimo prosto pot in jo opremimo čim bolj izvirno, a hkrati tudi funkcionalno.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog