Oprema restavracije

Restavracije so običajno namenjene prehranjevanju, obenem pa tudi druženju in sproščanju obiskovalcev. V primerjavi s tradicionalnimi gostilnami so to večinoma novi, moderni in razkošno opremljeni prostori. Tržno usmerjeni lastniki restavracij tekmujejo med seboj v domiselni ponudbi ter unikatnem in čimbolj domiselnem ambientu, z namenom čim večjega dobička in poslovne uspešnosti.

Status dobre restavracije določajo gostje. Poleg izvrstne in raznolike ponudbe hrane, ter prijaznega in ustrežljivega osebja, je za uspešno restavracijo pomembno dobro počutje gostov. Zgolj privlačna in draga notranja oprema restavracije ni merilo za uspeh in vračanje gostov. Poznati in upoštevati je treba še druge elemente in zakonitosti, ki naredijo restavracijski prostor prijeten in privlačen za uporabnike. Pomembno je, da je celotna izbira gostinskega interjerja taka, da prostor deluje uravnoteženo in harmonično, torej prostor v katerem se bodo ljudje dobro počutili in se vedno znova vračali.

Ena izmed najpomembnejših stvari za ustvarjanje dobrega vzdušja je razsvetljava. Veliko restavracij je preveč in napačno osvetljenih. Nepravilni izbor svetlobe lahko determinira prostor kot dolgočasen in tog, obratno pa lahko s pravilno izbiro svetlobe in intenzivnostjo senc, ter različnimi poudarki pričaramo v prostor domačnosti in sproščeno vzdušje. Tip svetil in vrsta svetlobe pa morata biti usklajena tudi z ostalo opremo v restavraciji.

Splošna osvetlitev, ki z enako intenzivnostjo osvetljuje celoten prostor restavracije, je monotona. V vsakem primeru, če je stropna ali stenska, naj bo čim bolj mehka in razpršena, toplih barvnih odtenkov in nastavljiva z regulatorjem svetilnosti.

Z namensko razsvetljavo osvetljujemo posamezne delovne površine, jedilne mize ali poudarimo razne slike, okrasne predmete ter vhod v restavracijo. Atmosferska razsvetljava, ki je locirana na različnih mestih in višinah v lokalu, s pomočjo posebnih učinkov, senc in svetlobe ustvarja subtilno vzdušje.

Poleg izbora svetlobe je pomemben tudi izbor barv, ki s svojimi psihološkimi lastnostmi vplivajo na počutje v prostoru. Zato se je že pri načrtovanju restavracijskega interjerja treba seznaniti z zakonitostmi barv, njenim pomenom in vplivom. Kot vsak element v prostoru imajo tudi barve svoja sporočila. Tako rdečo barvo, ki izraža energijo, uporabimo v restavracijskem prostoru zgolj za dopolnilno, ne pa kot osnovno barvo. Roza in modra barva ne spodbujata teka, zato sta za restavracije neprimerni. Zelena barva, ki deluje vedro in sveže, je, v določenih tonih in kombinacijah z ostalimi barvami, najprimernejša za restavracije prostore.

V dobri restavraciji moramo poskrbeti tudi za primerno temperaturo, prilagojeno letnemu času in učinkoviti sistem prezračevanja, ki dovaja sveži zrak, uravnava vlažnost v prostoru in filtrira zrak.

Z upoštevanjem vseh teh elementov in s pravilno izbiro barv, v kombinaciji s svetlobo in ostalim interjerjem, kot so zavese, prti, pogrinjala, slike, okrasne rastline, dosežemo vzdušje, ki vpliva na občutenje gostov v takšni meri, da se radi vračajo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog