Oprema ordinacije

Obisk katerekoli ordinacije je povezan z zdravstvenimi težavami posameznika. Zato naj bo oprema ordinacije in predvsem čakalnice takšna, da vzbuja prijetne in pozitivne občutke, vliva zaupanje in vpliva na boljše počutje bolnikov.

Vsaki ordinaciji pripada čakalnica za bolnike, garderoba za zaposlene in ločeni sanitarni prostori za zaposlene in za bolnike. Velikost in razporeditev prostorov morata biti takšna, da zagotavljata ločeno opravljanje čistih in nečistih del.

Od narave dela je odvisno, ali bodo potrebni še dodatni prostori, kot so: delovni prostor za medicinske sestre, prostor za pripravo bolnika in prostor za posege.

Osnovna oprema in velikost zdravstvene in zobozdravstvene ordinacije morata ustrezati dejavnosti, ter strokovno tehničnim in higienskim zahtevam, ki jih določa Pravilnik o pogojih za opravljanje zdravstvene dejavnosti.

Ordinacija ne sme biti manjša od 12 m2. Dobro mora biti osvetljena in zvočno izolirana od ostalih prostorov. V ordinaciji in čakalnici mora biti umivalnik z mrzlo in toplo vodo, tekočim milom, brisačami za enkratno uporabo ali sušilnim fenom.

Ogrevanje ordinacije in čakalnice mora biti urejeno tako, da ne onesnažuje prostora.

Izvedba tal v vseh prostorih mora zagotavljati toplotno in zvočno izolacijo, ter omogočati mokro čiščenje in dezinfekcijo. Stiki tal in stene morajo biti gladki in solidno obdelani. Stene morajo biti gladke in do višine 180 cm iz snovi, ki ne vpija vlage.

Čakalnica ne sme biti manjša od 6 m2. Opremljena naj bo tako, da ne deluje utesnjeno in dolgočasno. Temno in staro pohištvo v čakalnici ne deluje prav spodbudno. Udobni zaobljenimi stoli, naj bodo razporejeni tako, da omogočajo sproščeno sedenje. Na mizici naj bodo dosegljive različne revije, prospekti in časopisi. Možnost vizualnega prikazovanja različnih zdravstvenih napotkov in spotov, bo zamotila marsikaterega čakajočega bolnika.

V preteklosti, je bila večina sten ordinacij in čakalnic obarvana z belo barvo. Ker bela barva blešči in deluje vsiljivo v prostoru, bolj pomirjajoče in spodbudno vplivajo svetli ali pastelni barvni odtenki zelene ali rumene barve. Za poživitev sten uporabimo različne poučne plakate.

Naravna osvetlitev čakalnice je najprimernejša, če pa to ni mogoče, osvetlimo čakalnico s svetlobo, ki je čim bolj podobna naravni. Slaba osvetlitev onemogoča branje in deluje negativno na razpoloženje čakajočih.

Tla v čakalnici naj bodo zaradi nevarnosti padcev nedrseča in brez nivojskih razlik. Če pa te vseeno obstajajo, morajo biti jasno označene.

Kljuke in stojala za odlaganje osebnih predmetov, plaščev, dežnikov, naj bodo lahko dosegljive in na preglednem mestu. Zelo praktično in koristno je tudi, če je v čakalnici ordinacije ali v njeni bližini avtomat z napitki ali vodo.

Sanitarni prostori, ki naj bodo sestavni del čakalnice, morajo biti jasno označeni, prav tako pa mora biti označen tudi zasilni izhod v primeru nesreč.

Za počutje ljudi v čakalnicah zdravstvenih ordinacij je še posebej pomembna primerna temperatura zraka, ki mora biti prilagojena letnemu času. Pomemben pa je tudi kakovosten prezračevalni sistem, ki omogoča idealno relativno vlažnost in filtracijo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog