Novice - Zavarovanje

Oglasno besedilo

Vstop prepovedan

Vstop prepovedan
Objavljeno dne 10.07.2018

Kako se znebiti mravelj, os, ščurkov in ostalih škodljivcev in jim prepovedati vstop v svoj dom.


»Tile ne bodo nikoli odšli,« ste morda pomislili, ko se vam je zdelo, da so obiski pri vas že ure, pa se jim še vedno ne mudi domov. A obstajajo še hujši gostje, pridejo nepovabljeni, ostanejo in si pri vas celo ustvarijo dom. Z direktorjem podjetja Saniteh, d. o. o., Teodorjem Glogovcem smo preverili, kako se znebiti mravelj, os, ščurkov in stenic.



Zakaj so mravlje, ose, ščurki in stenice nevarni?

Nepovabljenih gostov se boste želeli čim prej znebiti, predvsem zato, ker so lahko nevarni za vaše zdravje, vam povzročajo škodo doma ali pa celo oboje. Tako so ose in sršeni nevarni predvsem za ljudi, ki so preobčutljivi na njihov pik, ki lahko povzroči alergično reakcijo. To lahko povzročijo tudi stenice, ki sesajo kri in njihovi piki močno srbijo.

Tudi pri ščurkih so največji problem alergeni v njihovih izločkih.

Miši, podgane in kune lahko prenašajo kužne bolezni, obenem pa vam življenje grenijo s povzročanjem hrupa ponoči in grizljanjem izolacije strojnih inštalacij ali opreme, kar lahko vodi do izliva vode ali požara.


Kune in glodavci pa lahko drago škodo povzročijo tudi na vašem vozilu. Preverite, kaj lahko storite v takih primerih.



Kako škodljivci pridejo v vaš dom?

Stenice so pogoste predvsem v poletnih mesecih. Po besedah Teodorja Glogovca jih veliko ljudi prinese s seboj z dopusta. Poleti so problem tudi ose in sršeni, ki si lahko v vašem domu oziroma v njegovi okolici uredijo gnezdo.

Mravlje faraonke težave povzročajo v jesenskem času, ko se zunaj ohladi in iz zunanjih plasti objektov oziroma fasade silijo v notranjost. Primami jih predvsem neprimerno zaščitena hrana.

Ščurki vas lahko presenetijo kadarkoli in niso vezani na sezono. V vaš dom jih lahko prinesejo otroci v šolskih torbah, ali pa vi z gajbico zelenjave in podobno.
 

Kako boste škodljivce doma odkrili?

»Prisotnost škodljivcev boste največkrat opazili po sledovih, ki jih puščajo, sploh pri insektih, ki jih ne slišite, kot so mravlje, ščurki, stenice. Hrup na podstrešju običajno povzročajo kune ali polhi. Pomembno je, da ugotovite, za katerega škodljivca gre, in potem hitro ukrepate,« pravi direktor Saniteha. 

Za stenice so značilni trije piki v ravni vrsti. Če jih imate doma, boste lahko opazili tudi iztrebke, ki so videti kot črne pike, največkrat na posteljnem okvirju in vzmetnici, krvave madeže na rjuhi, pa tudi ostanke levitve. Značilen je tudi sladkast, ogaben vonj. Ko jih je veliko, pa jih boste lahko videli tudi čez dan, predvsem odrasle primerke, napite s krvjo.

Takoj opazni so ose in sršeni, tudi mravlje, ki jih boste našli predvsem tam, kjer puščate nezaščiteno hrano.

Ščurki so aktivni predvsem ponoči. Lahko, da jih boste odkrili, ko boste ponoči prižgali luč v kuhinji. Če ne prej, pa jih boste opazili, ko se bodo razmnožili in bodo vidni tudi čez dan, v raznih razpokah, okoli sifona, tečajev kuhinjskih omaric …

Prisotnost glodavcev bo očitna predvsem po iztrebkih in vonju po urinu ter škodi, ki jo povzročijo z glodanjem in na hrani.

Za nadaljevanje kliknite tukaj >>.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog