Novice - Zavarovanje

Oglasno besedilo

Redno vzdrževanje doma je nujno

Redno vzdrževanje doma je nujno
Objavljeno dne 20.01.2020

S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju.


Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda zalije kopalnico, izplačilo škode pa se zaplete ali pa ga zavarovalnica celo zavrne, ker je ugotovila, da je bila cev dotrajana in slabo vzdrževana. Pojasnjujemo, zakaj je redno vzdrževanje doma nujno in zakaj zavarovalnica škod zaradi dotrajanosti ne krije.
 

Kaj krije zavarovanje doma?

Z zavarovanjem doma si kupite varnost. Če se zgodi nepredvidljiv, lahko celo katastrofalen dogodek, na katerega ne morete vplivati, bo za povračilo škode poskrbela zavarovalnica in strošek ne bo bremenil vas. Tako lahko nadomestite svoje stvari brez dolgoročnih finančnih posledic.

Vendar mora biti po zakonu zavarovalni primer nepričakovan in od vaše volje neodvisen: toča poškoduje streho, na streho pade drevo, v hišo udari strela, ker se pralni stroj pokvari, iz njega izteče voda … Na vse te dogodke ne morete vplivati, lahko pa se zavarujete.


Zavarovanje ne more biti nadomestek za redno vzdrževanje in zato ne krije škode, ki nastane zaradi dotrajanosti, starosti, malomarnosti itd., saj tovrstno škodo lahko pričakujete.


Kako se lotiti vzdrževanja doma?

Da se izognete težavam pri izplačilu, je torej nujno, da svoj dom redno vzdržujete. Naši cenilci navajajo nekaj ključnih delov vašega doma, kjer so lahko pogoste težave zaradi dotrajanosti in ki lahko povzročijo tudi možne zaplete pri izplačilu škode ter kako se jim lahko izognete.

  • Vzdrževanje strehe

Redni pregled strehe je prvo, kar lahko naredite sami. Morda zadošča že skrben pogled s tal proti strehi. Če opazite kaj neobičajnega, na primer premaknjen slemenjak ali strešnik, štrlečo obrobo ali zvit žleb, to popravite takoj ali pa naročiti popravilo. Zavarovalnice namreč ne krijejo škode, ki nastane zaradi zamakanja strehe.

Svetujemo vam, da pregled opravite tudi po vsakem večjem nalivu. Preverite stanje žlebov in jih po potrebi očistite.


Opravite jesensko čiščenje žlebov in odstranite odpadlo listje pred večjim nalivom, sicer obstaja velika verjetnost, da vam padavinska voda zalije stanovanje.


Če bi vam padavinska voda zalila stanovanje, ker niste očistili listja, ki se je nekaj časa nabiralo v žlebovih, bi se lahko celo zgodilo, da bi zavarovalnica zavrnila izplačilo škode. Seveda pa to ne velja, če vam v očiščene žlebove neurje nanese listje in povzroči zamašitev. Tedaj zavarovalnica krije škodo.

Premislite tudi, ali je že čas za zamenjavo vaše strehe. Povprečna življenjska doba strehe bo odvisna od tipa in material vaše strešne kritine, zato ravnajte po navodilih proizvajalca.

  • Vzdrževanje cevi, kablov, napeljave, inštalacij in naprav, priklopljene na te inštalacije …

To ne pomeni, da morate vse inštalacije, cevi, napeljavo stalno pregledovati. Če so te strokovno vgrajene in iz kakovostnih materialov, je njihova življenjska doba lahko dolga. Sploh to velja za cevi iz materialov, ki se vgrajujejo v novogradnje danes. Vendar pa to ne drži za razna tesnila, ventile, druge dele inštalacij in naprave, kot so toplotna črpalka, bojler, hidrofor itd., ki se amortizirajo hitreje in lahko povzročajo težave že nekaj let po vgradnji. Zato je pomembno tudi, da vse našteto tudi pravilno uporabljate in popravite že manjše napake.

Na primeru cevi to pomeni, da vanje ne zlivate maščob, še posebej ne vročega olja, ostanke hrane in kavne usedline itd. Če se cevi zamašijo, ne čakajte, da se škoda veča, temveč takoj ukrepajte. Če se zamaši mrežica na pipi ali voda ne odteka iz kuhinjskega korita, se dela lahko lotite sami.

Nadaljevanje članka >>

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog