Vprašanja - Pravice potrošnikov
Število ustreznih rezultatov: 94
Stran: 1 2 3 4
Kako se obračunava razlika v porabi vode med glavnim in posameznimi merilniki porabe v večstanovanjski hiši? (ferdo)
Kako se obračuna poraba vode oz. komu se pripiše razlika, kadar pride do razlike med glavnim vodomernim števcem in vsoto merilnikov porabe vode v lastniških enotah, dve enoti pa nimata merilnikov vode, hkrati pa v teh dveh enotah ni prijavljenih oseb? ... (SLONEP)
Koliko časa bo višje sodišče reševalo pritožbo? (Anonimnež)
Meseca oktobra 2009 je bila kupljena hiša na dražbi. Odvzeta je bila zaradi neplačevanja hipotek cca. 15 let. Lastnik se ni pritožil na sklep o odmiku, vendar na sklep o izročitvi oz. ko je bila nepremičnina že plačana. Pritožba je bila poslana na višje sodišče 7.1.2010. Smo mlada družina in smo to hišo kupili z namenom, da se izselimo iz najemniškega stanovanja pod svojo streho. Koliko časa lahko višje sodišče rešuje to pritožbo, glede na to, da je hiša že plačana, lastnik pa ne plačuje nobenih položnic. Mi ga imamo na plečih, med tem pa nam je najemna pogodba že potekla. Obupan sem.... (SLONEP)
Ali je najemnik kriv zaradi nepridobitve gradbenega dovoljenje? (mateja)
Tik pred podpisom najemne pogodbe za opravljanje gostinske dejavnosti, sem ugotovil, da najemodajalec ni pridobil gradbenega dovoljenja oz. pogojev za postavitev paviljona (letni točilni pult), kjer se vrši gostinska dejavnost. Zanima me ali sem v primeru obiska gradbenega inšpektorja lahko kaznovan tudi jaz kot najemnik in kakšna je višina kazni?... (SLONEP)
Kako hitro morajo najemniki vrniti ključe? (vrnitev ključa)
Zanima me, v kolikšnem času po izselitvi, morajo podnajemniki vrniti ključe stanovanja in kaj storiti v primeru, da jih ne vrnejo?... (SLONEP)
Nepopolna projektna dokumentacija? (Tanaja)
V letu 2005 sem se s projektivnim birojem dogovorila za izdelavo projektne dokumentacije za gradnjo. Do spremembe Zakona o graditvi objektov (konec leta 2009) niso uspeli uskladiti projektov po veljavni novi zakonodaji. Izstavili so mi račun, projektov pa še niso popravili. Ali sem dolžna takšen račun plačati? ... (SLONEP)
Ali lahko razveljavim nakup starega stanovanja, ki se je prodajalo kot novo? (mare)
Pred enim letom sem kupil stanovanje (55 m2) v večstanovanjski hiši. V oglasu za prodajo je bilo navedeno, da je stanovanje novogradnja. Pred kratkim so se pojavili problemi z vlago in pri sanaciji sem ugotovil, da so zunanje stene stare, vse ostalo pa je zgrajeno na novo in obnovljeno, tako da z ogledom stanovanja nisem ugotovil, da je stanovanje staro. Zanima me ali imam kakršnokoli možnost tožbe ali razveljavitve pogodbe. Problem je, da v kupoprodajni pogodbi ni nikjer navedeno, da je predmet prodaje novogradnja. ... (SLONEP)
Ali so podatki na Geodetski upravi ažurni? (Miskolin)
Zanima me ali so podatki na portalu geodetske uprave ažurni. Namreč na določeni parceli, kjer dejansko stoji hiša s hišno številko na portalu ni podatkov. Iskal sem s pomočjo parcelne številke, s pomočjo hišne številke in ne najde stavbe. Zanima me, če so podatki ažurni, ali je potem ta stavba črna gradnja in kako je lahko potem ta stavba dobila hišno številko, če je črna gradnja. Hvala za odgovor.... (SLONEP)
Ali ima lahko prodajalec stalno prebivališče v stanovanju po prodaji? (Sonja)
Spoštovani, pravkar sem kupila stanovanje - na tem naslovu bom tudi prijavila lastno stalno bivališče. Prodajalec stanovanja pa me je zaprosil, če njegova družina (2 odrasla, 1 otrok) lahko ostane še vedno stalno prijavljena na tem naslovu. Kupili so namreč novo stanovanje, ki bo vseljivo šele čez eno leto, medtem pa bodo stanovanje najeli. Prav zaradi tega ne želijo menjati stalnega bivališča, saj bi tako morali zamenjati tudi osebne dokumente. Zanima pa me, kaj to pomeni za mene, kaj vse lahko to "potegne" za seboj? Bojim se namreč, da bi to za mene lahko pomenilo dodatne stroške ali pa kakšne druge probleme.... (SLONEP)
Prodajam brez posrednika: kako preprečiti, da me kličejo agencije (M.)
V oglasu prodajam stanovanje brez posrednika. Na telefon se mi oglašajo agencije, ki tako rekoč prodajajo moje stanovanje brez moje vednosti. Ali to lahko počnejo s pravno podlago, če je pismeno napisano, da ne želim prodajati preko posrednikov ? Ali jih v tem primeru lahko tudi tožim ?... (SLONEP)
Dvojna provizija obračunana kot kazen s strani agencije (Marko)
Ko sem prodajal preko agencjie, je bila v pogodbi določba,ki sem jo spregledal, namreč, da sploh ne smem prodajati preko nikogar drugega. Ker tega nisem vedel, niti ne bi na to pristal, sem seveda prodajal tudi sam in preko drugih agencij. No, kljub temu pa je bila prodaja sklenjena ravno prek te agencije, vendar pa so mi vzeli 4% namesto 2%. Razložili so, da sem krišil pogodbo, s čimer se ne strinjam. Kaj lahko storim?... (SLONEP)
Kako se zaščitimo pred agencijami, ki oglašujejo eno, prodajajo pa drugo (urša)
Pozdravljeni Že nekaj časa iščem parclo za gradnjo stanovanjske hiše in v tem času sem klicala na nekaj agencij, ki so oglaševale v svoji ponudbi tudi take parcele, ki so se mi zdele tako lokacijsko kot tudi cenovno sprejemljive. Nekaj od teh agencij je sicer resnih in takoj povejo kaj in kako, večina pa oglašuje npr. vodo na parceli, dajansko pa bodo vodovod šele začeli graditi (okolica Turjaka). Zanima me ali agencije to smejo početi in če ne, kam jih lahko prijavim, ker jih imam zadosti! Meni se zdi da gre v teh primerih za zavajanje morebitnega kupca!... (SLONEP)
Dvojna provizija - Ali lahko agencije zaračunajo stranki isto provizijo dvakrat (NN)
Kupujem stanovanje, katerega je lastnik oddal v prodajo nepremičninski agenciji (imenujmo jo agencija A), in bo ob prodaji njej plačal provizijo. Agencija A je dala agenciji B v posredovanje pri prodaji del svoje ponudbe. Na ogled sem odšel z agencijo B. Za ponudbo agencije A sem vedel in bil dogovorjrn za ogled, nakar se je izkazalo, da gre za isto stanovanje. Odločil sem se za nakup in bil napoten za urejanje nadalnih stvari na agencijo A, kjer smo posel tudi izpeljali. Sedaj lastnica agencuje B zahteva, da jaz kot kupec njej plačam 2% provizije, ker je šla z menoj na ogled stanovanja. Pogodbe z agencijo B nimam nobene. Sprašujem: Ali sem dolžan plačati agenciji B provizijo? Ali je dvojno zaračunavanje provizije (če se je prodajalec obvezal plačati provizijo v celoti) pravno dovoljeno?... (SLONEP)
So mlade družine oproščene plačila upravnih taks? (JANKO-MELITA)
Zanima me če je res , da so mlade družine oproščene plačila upravnih taks, za pridobitev gradbenega dovoljenja.LEP POZDRAV... (SLONEP)
Arogantnost agencije in nujnost podpisovanja pogodbe pred ogledom (NN)
Na podlagi oglasa za prodajo stanovanja sem poklicala agencijo, ki je stanovanje oglašala in prosila za ogled stanovanja. Agent mi je kot pogoj za ogled stanovanja naročil, da se moram pred tem zglasiti na sedežu agencije in podpisati pogodbo o posredovanju. Ker sem temu ugovarjala, češ da že zastopa prodajalca, da bi zgolj želela videti stanovanje, ki se prodaja in da bom v primeru, da mi bo stanovanje odgovarjalo itak pristala na prodajne pogoje iz oglasne ponudbe, zato nobenega dodatnega posredovanja ne bo, je zgolj (zelo arogantno)prekinil tel pogovor. Ali je ravnal skladno z običaji in predpisi? ... (SLONEP)
Eksluzivna posredniška pogodba z agencijo - kdaj jo lahko prekinemo (MARIJA)
Agencija za prodajo nepremičnin ima v svoji pogodbi, da je prijateljičin ekskluzivni prodajalec stanovanja. Zanima me, kako je s to ekskluzivo, koliko časa ti agencija lahko s tako klavzulo prodaja stanovanje in kdaj lahko pogodbo prekine, če ji agencija stanovanja ne proda, če tega v pogodbi nista obe strani prej v pogodbi definirali. Kot se je dosedaj izkazalo, lahko traja taka prodaja v nedogled, sama ne more prodati stanovanja brez agencije, pa tudi na drugo agencijo, ki bi bila morda bolj uspešna, se ne more obrniti.... (SLONEP)
Potencialni kupec stanovanja zavajal prodajalca (NN)
Pozdravljeni!Moj primer je precej kompliciran in upam, da mi boste lahko pomagali. Namrec prodajam stanovanje. Kmalu se je en par javil na ogled. Tri dni po ogledu sta poklicala, da bi malo zbila ceno (prvotna cena e bila 71.500, neprem. agencija je ocenila 75.000) znizali smo na 69.000, kar sta se strinjala. Potem sta po dveh dneh klicala, ce lahko pripeljeta strokovnjaka za ogled strehe (ker je vrhnje nadstropje) in , da ce bo vse stimalo se bo vplacala ara. Ves ta cas pa sta zagotavljala, da bo sta kupila stanovanje in naj ga ne prodajamo naprej. Po ogledu cenilca, ki ga ocitno ni zanimala samo streha, ampak celo stanovanje se zopet niso oglasila dva dni. Ko so se ponovno oglasili, so rekli, da se lahko dogovorimo za termin na agenciji, vendar ce lahko prej kopije dokumenotv za vsak slucaj pogleda sorodnica, ki je odvetnica. Te kopije dokumentov sem poslala te odvetnici. Vmes je bil vikend, dogovorjeni s potencilanim kupcem pa smo bili v ponedeljek zjutraj. Klical je sele pozno popoldne, da ta odvetnica dokumentov ni mogla preverit, ker je bila prepozna, da bo to storila v torek in popoldne se lahko vplaca ara. V torek zgodaj zjutraj pa je klical, da je sicer se 100% kupec, vendar mu je banka zavrnila kredit na 1/2 place in je zacel iskati moznosti pri lizing hisah. sredo pa je klicala agentka z agencije, da sta jo potencialna kupca klicala, da bi to stanovanej sicer kupila, vendar je po preverjanju dokumentov (cesar naj odvetnica ne bi uspela opraviti) stanovanje s hipoteko (za katero jaz vem, da jeni). Po klicu agentke sem jaz tega gospoda poklicala, mu to povedala in je rekle, da tega nista rekla, da teta dokumentov ni preverjala in, da je se vedno zeljan kupiti to stanovanje, ko uredi kredit. naslednji dan sem zopet kontaktirala z agencijo, ki je potrdila, da je govorila s "kupci" in so potrdili, da je teta preverila dokumete (prva laz, ki sta nama jo natrosila), da nepremicnino kupujeta z gotovino (druga laz) in, da si ogledujeta druga stanovanja (tretja laz). Ko sem hotela dobiti kopije svojih dokumentov nazaj in se enkrat z njima razjasniti situacijo, pa kar naenkrat ni dosegljiv nihce, ne kupca in ne odvetnica. Ali lahko kaj ukrenem proti njima?Lep pozdrav, Mojca... (SLONEP)
Plačilo odškodnine zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča (A.B.)
Zanima me, če obstaja možnost in kakšen je postopek, da bi dobili vrnjen znesek, ki smo ga plačali za odškodnino zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča. Na podlagi lansko leto (2002) pridobljenih lokacijskih dovoljenj obeh sosedov smo ugotovili, da je bila najverjetneje storjena napaka pri določanju ali je naše zemljišče določeno kot stavbno zemljišče ali ne. Naše zemljišče s parc. št. 883/2, k.o. Kamnik in zemljišči obeh sosedov s parc. št. 883/3 in 883/4 je bilo pred letom 1997 eno zemljišče s parcelno št. 883. Lastnik tega zemljišča se je leta 1997 odločil, da ga razdeli na tri dele in proda. Eden izmed kupcev smo bili mi in še istega leta podpisali pogodbo o nakupu parcele št. 883/2. Leta 1998 smo pridobili lokacijsko dovoljenje kjer so zapisali, da zemljišče s parc. št. 883/2, k.o. Kamnik z Odlokom o urbanističnem programu za območje mesta Ljubljane (Uradni list SRS, št. 28/72) pred letom 1972 ni bilo določeno kot stavbno zemljišče in zato smo 9.12.1998 plačali Upravni enoti Ljubljana izpostava Vič – Rudnik odškodnino zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča. Oba soseda pa sta lokacijsko dovoljenje pridobila šele lansko leto (2002). Pri njima pa so v lokacijsko dovoljenje zapisali, da informacija o določitvi stavbnega zemljišča pred letom 1972 Občine Brezovica, št. 350-04-003 02-21 pl z dne 2.8.2002 potrjuje, da je bilo predmetno zemljišče s parc. št. 883/3 (oz. 883/4) k.o. Kamnik, pred letom 1972 z Odlokom o urbanističnem programu za območje mesta Ljubljane (Uradni list SRS, št. 28/72) določeno kot stavbno zemljišče, zato je investitor na podlagi 2. odstavka 112. člena Zakona o kmetijskih zemljiščih oproščen plačila odškodnine zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča. ... (SLONEP)
Nepoštena nepremičninska agencija - kam se pritožiti (I.)
Pred kratkim sem kupil stanovanje v Ljubljani. Stanovanje se nahaja v bloku. Agencija mi je zatrdila, da so sosedje v hodniku mirni, da je stanovanje v redu, ... Stanovanje sem kupil in takrat so nastopili problemi. Po dnevu, ko sem izročil zadnji del kupnine in ko sem prejel ključe, me agencija noče več poznati. Problem je naslednji. Pri prevzemu stanovanja, sploh ni bilo prejšnjih lastnikov ampak samo par iz agencije. Že pri prevzemu stanovanja sem jim povedal da so v stanovanju napake ki jih prej nisem mogel odkriti zaradi lege pohištva in raznih ostalih predmetov prejšnjih stanovalcev (poškodovana okna, manjkajoči parket na dveh koncih v stanovanju - soba in kuhinja -, poškodovani radiatorji, poškodovana vrata, ...). Zahteval sem sestanek in poskusil z uveljavitvijo zakona za zmanjsanje vrednosti kupnine zaradi skritih napak oz. popravilo odkritih napak. Na agenciji so me surovo odslovili in se celo drli name. Sedaj agencija zanika, da mi je rekla za mirne sosede, da sem jih obvestil o skriti napaki in nasplosno da se lažem in jih poskušam spraviti v slabo luč. Zanima me kaj mi sploh še preostane. Pri prodaji stanovanja so naredili kup nepravilnosti, kot so: - napisali so manjši znesek na pogodbo, denar je bil izročen agenciji, zaradi pooblastila (utemeljili so mi to tako kot da je manjši davek) - kupoprodajni pogodbi tako obstajata dve, ena ki je overjena pri notarju in interna pogodba - podpisana s strani agencije - stanovanje so predali brez prisotnosti prodajalcev (prejšnjih lastnikov) - sedaj so od mene zahtevali stanovanje (denar mi sicer vrnejo), z utemeljitvijo da z menoj kot stranko niso zadovoljnji - zanima me ali sploh lahko zahtevajo kaj tage, če sem se jaz držal rokov plačila v pogodbi in je kupnina v celoti že dana. Zanima me tudi ali je v Sloveniji kakšna inšpekcija oz. uradni organ, ki tovrstne primere rešuje in ali je kakšen organ, ki nepremičninske agencije kontrolira. ... (SLONEP)
Napačna kvadratura stanovanja v prodajni pogodbi, ki jo je predložila agencija (N.N.)
V začetku leta smo s posredništvom priznane nepremičninaske agencije kupili stanovanje v bloku, ki naj bi bilo veliko 79m2. Kupoprodajno pogodbo je sestavila agencija. Sedaj, ko bi morali stanovanje vpisati v zemljiško knjigo, se je izkazalo, da je stanovanje v resnici veliko le 77 m2, 2m2 pa predstavlja površina kleti. Ko smo bolje pogledali pogodbo, s katero je prodajalec našega stanovanja pred leti stanovanje odkupil po stanovanjskem zakonu, je v njej zapisano, da je v 79 kvadratih poleg stanovanja in lože (preračunane po faktorju) vštetih še 2m2 kleti. Agencija pa je v pogodbi, ki smo jo mi kasneje pri nakupu podpisali napisala, da je stanovanje veliko 79m2 in da k stanovanju še pripada klet. Čutimo se oškodovani, saj smo v resnici preplačali 2m2, kar ni zanemarljivo malo denarja, prav tako pa bomo lahko v zemljiško knjgo vpisali le 77m2, kar pomeni, da bomo pri prodaji stanovanja znova oškodovani. Poleg tega mislimo, da bi morala na to biti pozorna agencija, saj je bila pooblaščena (in tudi dobro plačana) za to, da nas opozori, kako veliko je v resnici stanovanje oz. da po ceni stanovanjskega m2 plačujemo klet, pa še pogodba je narobe sestavljena, saj je klet v njej zapisana posebej, stanovanjska površina pa je napačna. Zato nas zanima, kam in na koga se obrniti, da bi izterjali preveč plačana 2 m2? Je krivec agencija? Kaj naj naredimo, če agencija krivde nae bo priznala? Kakšen je postopek in ali nam pri tem lahko pomaga tudi kakšna nepremičninska zbornica? hvala za pomoč in nasvete! družina ... (SLONEP)
Plačilo provizije pri zasebni prodaji, ko je podpisan tudi agencijski ogled (NN)
Spoštovani, že nekaj časa iščem stanovanje za nakup. Ponudbe iščem preko malih oglasov, nepremičninskih agencij, interneta. Ena od mnogih agencij, preko katerih sem bila na ogledih, me je peljala na ogled stanovanja, ki mi je sicer bilo všeč, vendar je bil rok predaje nepremičnine predolg. Ker sem jaz stanovanje rabila v krajšem času kot so ga ponujali, se za nakup stanovanja nisem odločila. Poleg tega, mi je bila tudi cena previsoka. Med nadaljnim iskanjem sem v Oglasniku zasledila oglas za prodajo stanovanja, ki mi je po opisu odgovarjal.Ponudba je bila zasebna, ne preko agencije. Po telefonu sem se dogovorila za ogled in prišla do stanovanja, kjer sem bila že s posrednikom. Gospa mi je razložila, da z agencijo nima podpisane pogodbe. Da so se tudi posredniki predčasno oglasili in ponudili svoje storitve, po objavi v oglasniku, vendar ona pogodbe ni hotela podpisati. V zasebni ponudbi je bila cena stanovanja precej nižja in bi se morda odločila za nakup neglede na rok prevzema. Sem v tem primeru dolžna agenciji plačati provizijo? Hvala za informacijo... (SLONEP)
Kaj postoriti pred oddajanjem vikenda? (R.P.)
Nameravam oddajati vikend na Gorenjskem. Kaj je potrebno urediti preden se prične z oddajanjem?Hvala za odgovor... (SLONEP)
Kako izbrati agencijo za prodajo in nakup? (N.N.)
Pozdravljeni! Obstaja kar precej agencij, ki imajo licenco za nepremičninsko področje. Le nekatere imajo pooblaščeno zavarovanje za primer tveganja pri prodaji ali nakupu. Zdaj pa mi prosim, pojasnite, kako med množico agencij ali posrednikov izbrati tistega zanesljivega prodajalca? Opažam, da so ena in ista stanovanja v prodaji pri različnih posrednikih. ... (SLONEP)
Obračun dobavljene vode (S.)
Podjetje za distribucijo vode se je odločilo,da v našem kraju ne bo več vodila obračun dobavljene vode na osnovi med lastniki dogovorjenih razmerjih(% razmerje). Sedaj sem plačeval 1/3 jaz,2/3 sosed.Oba sva dobila svoj račun.Sedaj pa hočejo, da samo jaz dobim račun za celotno porabljeno vodo,od soseda pa potem kasiram denar(lahko,vendar naj mi plačajo,da jim vodim INKASO+5% v primeru izterjave). Sklicujejo se na Zakon o meroslovju,kjer pa nič ne piše,da ne bi bilo dovoljeno obračunavati vode in pošiljati račune glede na procentualno razmerje. Še več:Dopolnitev zakona o varstvu potrošnikov (Poročevalec,št.81,str.22, dne 3.9.2002) v 40 členu piše, da se potrošniku mora ceno obračunati po dejanski dobavi izkazani na njegovem merilnem mestu.Če je to nemogoče, se lahko obračun dobavljene količine lahko izvede na osnovi med lastniki dogovorjenih razmerij.Torej ni zakonske osnove,ki bi to prepovedovala.Jaz mislim,da hočejo prišparati pri izdaji računov.Pravijo,da naj naredim novo odjemno mesto,za katero zahtevajo plačilo 120000Sit samo za soglasje.Kje so še stroški predelave,za katere nimam denarja. Torej hočejo tudi še zaslužiti. Ko sem jih poklical,se ni dalo ničesar dogovoriti, pa čeprav sem jim rekel, da obračunavajo procentualno na Javnem podjetju Vodovod Kanalizacija d.o.o v Ljubljani,ki nekaj velja.Kako naj ukrepam?Pisem zupanu,casopisu?Vem,da bi dobil tozbo,vendar nimam denarja za odvetnika.... (SLONEP)
Služnostna pot sklenjena en mesec pred prodajo zemljišča - prodajalec vse zamolčal (G.K.)
Pred tremi leti sem kupila hišo s funkcionalnim zemljiščem. V pogodbi, ki sem jo slenila z lastnikom ni bila omenjena služnost. Sedaj pa sem ugotovila, da je mesec dni pred prodajo lastnik sklenil pogodbo o služnosti s sosedom, česar pa nam tudi z besedico ni omenil. Ob sklenitvi pogodbe z nami služnot še ni bila vpisana v ZK. Sedaj pa so sosedje začeli uporabljati služnostno pot in ugotovila sem, da čez mojo parcelo potekajo kar šttiri služnosti. Ena služnostna pot je upravičena, ker je pač na ta način zagotovljen dostop do parcele. Ostale pa so neupravičene, ker ne zagotavljajo dostopa do njihovega zemljišča., ampak se v bistvu bodo lahko samovoljno vozili po meji zelenici. V bistvu sem na ta način kupila mačka v žaklju. Ne vem, če še kaj to pomeni, ampak naša pogodba še ni vpisana v zemljiško knjigo. Povejte mi ali obstaja kakšna možnost, da se uprem tej služnosti, kajti sosedje so me že obvestili, naj kar odstranim grmičevje in rože na zelenici, ker bodo pot utrjevali (čeprav pot fizično ne obstaja) ter jo v končni fazi tudi asfaltirali. Lep pozdrav, Tinkara... (SLONEP)
Zahteva na vrnitev dela kupnine zaradi zmanjšanja vrednosti predmeta (M.V.)
V mesecu maju 2002 smo kupili hišo in od takrat odkrivamo napake, kot so pokanje zidu po celi hiši, nepravilni material pri nadstrešku, nepravilni ventili pri centralni kurjavi, napake pri električni napeljavi... Ko smo zadeve reklamirali, nam nekatere še do sedaj niso popravili (kar pomeni 5 mesecev), poleg tega smo morali nekatere izvajalce poiskati sami, da so to popravljali. Ali smo upravičeni do zmanjšanja vrednosti predmeta v 10% zaradi malomarnosti in nepravilnosti pri gradnji? Kako to uveljaviti? Hvala v naprej.... (SLONEP)
Neupravičeno plačilo za spremembo namembnosti zemljišča (N.N.)
Spoštovani !   Prosim če mi razložite alui sem plačal neupravičeno spremembnost zemljišča. Dne 30.06.1995 sem vložil na UE Moste - Polje vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja za stanovanjski objekt, katero sem moral dopolniti in sicer dne 30.11.1995. Izdano mi je bilo Lokacijsko dovoljenje dne  05.11.1996 in odločba o odmeri odškodnine za spremembo namembnosti zemljišča v višini 387.120,00 sit. Odšodnina je bila takoj plačana. Ker se je postopek in pritožb sosedov na lokacijsko vlekel zelo dolgo in ni bilo gradbenega dovoljenja, sem dne 06.08.1997 ponovno vložil za isti objekt za izdajo enotnega dovoljenja za gradnjo. Ker sem vsa soglasja imel mi je bilo nato 17.04.1998 izdano Enotno dovoljenje za gradnjo.  Menim, da bi mi morali plačano odškodnino vrniti, saj sem ponovno vložil za dovoljenje. Parcela je bila v zazidalnem načrtu pred letom 1972. Prosim za pravno pojasnilo Hvala !... (SLONEP)
Odkup parcele na kateri stoji dvostanovanjska hiša odkupljena po jazbinškovem zakonu (R.R.)
Sem lastnik stanovanja v pritličju dvostanovanjske hiše. stanovanje smo kupili po ti. "jazbinškovem zakonu.kupnino sem poravnala v enkratnem znesku, sosed v zgornjem nadstropju pa je kupnino plačuje v obrokih za dobo 20 let.Na mestno občino sem dala vlogo za odkup parcele ki bkroža hišo, to je približno 250m.z prodajo se strinja tako mestni svet občine kot krajevna skupnost.za odkup se je prijavil tudi sosed,ki biva v zgornjem nadstropju in kupnine za stanovanje še ni poravnal. zanima me ali imam zaradi plačane kupnine v enkratnem znesku kakšno predkupno pravico oz kako se omenjeno parcelo razdeli da je funkcionalna (dogovor s sosedom ni možen).ali je možno, da pri vpisu etažne lastnine v zemljiško knjigo avtomatično postanem lastnik omenjene parcele.... (SLONEP)
Sosed si je samovoljno prilastil skupne prostore v bloku (K.K.)
Živimo v bloku. Sosed si je v pritličju kjer živi stanovanje povečal na račun svoje kleti, ki je mejila na njegovo stanovanje pri tem pa zazidal tudi del hodnika pred njegovo kletjo. Predvidevamo, da je hodnik skupni del zato nas zanima, če nam je sosed odškodninsko odgovoren za tisti delež, ki je bil prej hodnik in koliko ta odškodnina znaša če se kvadratni m stanovanjske površine giblje cca 2oo-300.000 sit. Hvala za odgovor.... (SLONEP)
Rizika pri nakupu nepremičnine - kako je z morebitnimi hipotekami (T.M.)
Nameravam kupiti stanovanje,katero se bo čez mesec dni prvič vpisalo v zemljiško knjigo.V ZK bom kot lastnik vpisan jaz.Zanima me ali je lahko prejšni lastnik oz.sedanji tudi brez tega ,da stanovanje ni bilo vpisano v ZK obremenil z hipoteko.(če je možno ali se da to kako ugotoviti.).Zanima me tudi ,ali sem po vpisu stanovanja v ZK na moje ime lahko prepričan ,da ni nobenih hipotek oz.drugih zadolžitev pripisanih prejšnemu lastniku oz.ali se lahko pojavi nek upnik in zahteva vpis hipoteke za prejšnega lastnika ko je le to v zk že vpisano na moje ime.Zanima me še ali sem v primeru,da en mesec po vpisu vZK na vrata potrka upnik prejšnega lastnika in dokazuje da je stanovanje obremenjeno z hip.oz.pride rubit zakonsko zaščiten in nimam nič z tem ali moram vse posledice poravnati sam.(zdajšni lastnik ima vse originale pogodb od prvega lastnika pa vse do njegove kupne pogodbe.) ... (SLONEP)
Upravljanje in vpis v zemljiško knjigo (A.)
Stanovalci smo sklenili prekiniti razmerje z upraviteljem, kateri nam tudi vodi vpis v zemljiško knjigo. Stroški vpisa so v celoti plačani. Ali upravitelj večstanovanjske hiše lahko pogojuje izpeljavo postopka vpisa v zemljiško knjigo s tem, da je potrebno skleniti z njim pogodbo o upravljanju? Sta ta dva postopka zakonsko pogojena ena z drugim? Če se pogodba o upravljanju z upraviteljem prekini ali upravitelj lahko ustavi ali celo opusti postopek vpisa v ZK. Hvala... (SLONEP)
Stran: 1 2 3 4
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog