Vprašanja - Priprava na gradnjo
Število ustreznih rezultatov: 36
Stran: 1 2
Dovoljenja za mehanično delavnico (mehanična delavnica)
Na svoji parceli bi postavil montažno mehanično delavnico - garažo velikosti cca 30m2 Zanima me ali za postavitev takega objekta (kontejner) potrebujem kakršnokoli dovoljenje (gradbeno, uporabno,....). Kako bi bilo če bi takšen "objekt" postavil na občinsko parcelo, ki jo imam v najemu (parcela je po domače povedano gradbena parcela)? ... (SLONEP)
Uradna ureditev dveh stanovanj iz enega (xxx)
Obstoječe stanonovanje imamo željo predelati v dve manjši. Ker sedanje stanovanje objema skupni hodnik z dveh strani, bi dodaten vhod naredili direktno na hodnik (nova vrata). Voda in kanalizacija sta že v tem delu stanovanja. Potrebno bi bilo ločiti se elektriko; dodati nov števec. Kaj vse potrebujem in na koga vse se obrniti? Je pa stanovanje v postopku vpisa v ZK, kaj še prinese ta dejavnik?   ... (SLONEP)
Povezava peči in kamina na isti dimnik (Ivo)
Zanima me, če je možna povezava peči na sekance povezati na isti dimnik kot je kamin? So kakršne koli nevarnosti? Katera izmed peči je v tem primeru najbolj optimalna? Je mogoče boljša rešitev peč na pelete? Hvala za pomoč in lep pozdrav. ... (SLONEP)
Zamenjava načina ogrevanja (Slavka)
Spoštovani, zanima me prenova ogrevanja, namreč imamo hišo v Novem Polju, klet, pritličje, mansarda: skupaj ogrevalne površine cca 150 m2. Trenutno se ogrevamo na kurilno olje, rada pa bi zamenjala za kakšno cenejšo varianto, saj je kurilno olje predrago. Prosim vas, za odgovor kakšen strošek bi bil za predelavo in katero ogrevanje mi priporočate, plin ali biomaso? Plin je napeljan ob glavni cesiti. Lepo pozdravljeni. Slavka... (SLONEP)
Poraba sosedove energije v primeru zaprtih radiatorjev (Rob Fra)
Imam splošno vprašanje. V hiši porabimo cca. 1500-2000 litrov olja na sezono. Ali drži, če ima nekdo v svojih sobah v hiši 20 stopinj, druga oseba pa v svojih sobah iste hiše samo 10 stopinj (ima zaprte radiatorje) in ob trditvi in ob podobni razporeditvi prostorov in isti izolaciji hiše, dejansko ob povprečni zimski temperaturi cca 0 stopinj celzija pomeni, da druga oseba, ki ima samo 10 stopinj, dejansko pokuri polovico energije, ker se greje preko drugih sten od drugega, ki ogreva na sobno temperaturo, kljub temu, da ima oseba, ki ima 10 stopinj celzija zaprte radijatorje? Torej če prva oseba pokuri 1000 litrov, druga, ki ne ogreva dejansko porabi 500 litrov (ker toplota prehaja preko sten iz toplojšega medija v hladnejši?... (SLONEP)
Kakšen je vrstni red del pri obnovi stanovanja? (snežinka)
Z iskalnikom nisem našla teme, ki bi v tem obsegu odgovarjala na moje vprašanje. Lotevam se popolne prenove starega stanovanja v bloku v katerem živim letnika 1958. V stanovanju je treba zamenjati vse, pa me zanima približen vrstni red, še posebej za nekatere vmesne elemente, si ne znam predstavljati razporeda. Bi prosila vaše strokovnjake, če bi lahko razvrstili, jaz pa bom samo naštela vse stvari, ki so potrebne. Potrebna je:   -zamenjava kuhinje, -prenova kopalnice, -prenova električnih inštalacij, -zamenjava cevi (kopalnica, kuhinja), -zamenjava tlakov v kuhinji in predsobi, -brušenje parketa v sobah -zamenjava radiatorjev, -zamenjava oken, -zamenjava notranjih vrat in podbojev, -mizarska dela za vzidane omare (predsoba, kuhinja), -sanacija sten v kuhinji (omet se lušči, tapete v sobi). Da bo prva orientacija lažja, bom zelo vesela vašega odgovora. ... (SLONEP)
Komunalni prispevek in razsvetljava? (petra)
Zanima me, kako ravnati, če nam je občina v komunalni prispevek 'vključila' tudi prispevek za javno razsvetljavo (zasledila sem, da naj namreč nebi bila vključena). Se lahko pritožimo, so potrebni kakšni obrazci? Kako je potem z gradbenim dovoljenjem (vlogo za izdajo smo že dali)? ... (SLONEP)
Katera dovoljenja potrebujemo za izdelavo zunanjih stopnic in balkona? (tone)
Zanima me, kakšna dovoljenja potrebujemo za izdelavo balkona in zunanjih stopnic. Dimenzija balkona je 130 x 300 cm, zunanje stopnice so do tega balkona (višina do balkona je 280 cm. ... (SLONEP)
Ali lahko oreh s koreninami poškoduje hišo? (Andi)
Ali korenine oreha lahko povzročijo škodo na hiši? Oreh raste 5 metrov od hiše in je star približno 30 let, hiša je stara okoli 100 let. Kaj lahko storimo, da ne bi prišlo do škode na hiši, ne da bi ga podirali? ... (SLONEP)
Ali se plačuje upravna taksa za proj. pogoje in soglasja? (Aneja)
Zanima me, če je treba za projektne pogoje in soglasje plačati upravno takso. Občine imajo to različno urejeno. ZGO-1 sicer piše, da soglasodajalci niso upravičeni do plačila taks, povračila stroškov ali drugih plačil . Ali to "povozi" ZUT in upravno takso? Hvala! ... (SLONEP)
Kako postopati v primeru pokanja hiše? (NN)
Pred 15 leti smo kupili izgrajeno in vseljeno hišo, tako da pri gradnji nismo sodelovali. Lani so se na sredini hiše, ki je medetažna gradnja, pojavile manjše poke zidu po vertikali. Letos, zaradi najprej moče nato pa suše, pa so se poke močno povečale in se pojavile tudi drugje po drugih stenah. Hiša stoji na hribčku, kjer je tudi podtalna voda, zaradi katere smo pred leti imeli težave z greznico, katero je podtalnica v 14 dneh napolnila. Zdaj imamo že nekaj let kanalizacijo. Po pripovedovanju domačinov, je bilo na mestu hiše nekdaj napajališče živine v vasi. Zanima me ogled in svetovanje ter možna sanacija in vsekakor s tem povezani stroški. Hiša je tudi zavarovana vrsto let proti naravnim nesrečam, če bi se lahko to uveljavljalo. Za kakršni koli odgovor se vam vnaprej zahvaljujem. Lahko tudi naslov koga drugega, ki bi lahko svetoval in pomagal. ... (SLONEP)
Kako povečati potresno varnost starejše hiše? (nejc)
Želim prenoviti staro hišo iz leta 1910, ki stoji v okolici Ljubljane. Ker hiša ni potresno varna, bi rad naredil tudi to. Naj še napišem, da grem v popolno prenovo in bom delal tudi na novo strope, hiša je nizkopritlična. Hvala za odgovor.... (SLONEP)
Novogradnja ob starejši hiši s priključki? (Anže)
Zanima me, kako je s priključki, če imaš na starejši hiši že priključke in bi od obstoječega priključka potegnil priključek za novo hišo (komunala in elektrika), dovodni kabel je dovolj močan za še eno hišo, cev za vodo pa tudi. Je to možno, te pride kaj ceneje. Elektriko bi reševal s odštevalnim števcem, vodo pa z novim števcem. Kako je potem s prispevki? ... (SLONEP)
Gradbiščna tabla? (boris)
Kot podjetje (d.o.o) smo zgradili strojnico in podzemne kanale za malo hidroelektrarno. Vsa gradbena dela so končana in sedaj poteka montaža turbine v strojnici (objekt 4x4,5 m,h=3,5 m). Zanima me, ali je potrebna gradbiščna tabla in ostalo v zvezi gradbišča, saj montažna strojna dela potekajo v notranjosti, za zaprtimi vrati. Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Kako rešiti zamakanje zaradi vdora podtalnice? (daniel)
V novi hiši se je v približno pol leta po vselitvi začelo zamakanje sten in se nadaljevalo z zamakanjem iz tal v kletnih prostorih. Po nekaj sestankih z izvajalci del in projektantom je bilo ugotovljeno, da vdor vode povzročajo močne podtalnice. Objekt leži pod hribom, zato je tok podtalnic še posebno konstanten, predvsem ob močnih nalivih. Zadeve se počasi rešujejo vendar neučinkovito. Izvaja se injektiranje v stene, sanacije tlakov,… Po mojem mnenju bi bilo treba ustaviti ali preusmeriti vodo iz podtalnice, kar pa je težko, ker je teren ilovnat. Zanima me, kdo je pravi strokovnjak, ki bi ustrezno raziskal problematiko in ponudil celovito rešitev.... (SLONEP)
Kdo bi posekal hruške? (Stanka)
V sadovnjaku in ob hiši imam nekaj zelo starih in visokih (okoli 15 m) hrušk. Kdo bi mi jih lahko posekal? Rada bi naslove izvajalcev teh del.... (SLONEP)
Gradnja na nezazidljivem zemljišču ? (Nika)
Pozdravljeni, zanima me ali je možno graditi hišo tako, da del hiše stoji na nezazidljivi parceli. Torej glavnina hiše bi bila na zazidljivi parceli en del pa bi segal na nezazidljivo zemljišče. Če je to možno, koliko metrov dejansko lahko pomaknemo hišo v nezazidljivo parcelo. Hvala in lep pozdrav ... (SLONEP)
Kako ojačati potresno varnost hiše? (J.R.)
Imam hišo iz 50-ih let, kjer so nosilne samo zunanje stene. Zanima me, koliko je takšna hiša potresno varna. Ali je možno izboljšati potresno varnost pri takšni hiši, ne da bi jo popolnoma obnovil?... (SLONEP)
Kje dobiti kontakte izvajalcev kanalizacije? (aljosa)
Iščem gradbenika iz MB-okolica za izgradnjo hišne kanalizacije do javnega priključka.... (SLONEP)
Kakšen vrstni red izbrati pri popolni prenovi mansarde? (Jernej)
Pozdravljeni, živim v delno mansardnem stanovanju v približno 75 let stari hiši, katere streha je pokrita delno z opečnimi bobrovci, delno pa z bakrom. Streha je precej razgibana, bobrovci so stari toliko kot hiša in so potrebni zamenjave (morda tudi ostrešje). V sobah, ki so delno mansardne, želim prenoviti izolacijo, dati nova strešna okna, zamenjati leseni opaž za mavčne plošče. Zanima me, če se da in če je pametno najprej prenoviti notranjost mansarde (to plačam sam), nato pa še menjati kritino, po potrebi morda še kaj več (sekundarno kritino, ostrešje - ne vem, v kakšnem stanju so te zadeve). Zanima me še, če imate morda spisek podjetij, ki izvajajo tako zunanjo kot notranjo prenovo? Hvala in lep pozdrav ... (SLONEP)
Kolikšne so cene gradbene dokumentacije? (matej)
Kolikšne so cene gradbene dokumentacije?... (SLONEP)
Kako naj pripravimo tla za vgradnjo talnega ogrevanja v prihodnosti? (bostjan)
V prihodnosti bi rad imel v prizidku cca 30m2 talno ogrevanje, za enkrat pa bi dal notri običajne radiatorje. Kako naj izvedem estrihe, da bi imel recimo čez 10 let najmanj dela in umazanije po hiši zaradi vgradnje talnega ogrevanja?... (SLONEP)
Kako izvesti vezavo prizidka na obstoječi objekt? (Gogi)
V kratkem bomo začeli gradnjo prizidka v velikosti 900cm x 450cm z zidaki Ytong (pritličje in mansarda). Hiša je bila zgrajena z opečnimi zidaki pred 20. leti, temelji in klet prizidka pa pred 10. leti. Teren je nagib približno 20 stopinj, prizidek pa bo na bočni strani hiše v smeri nagiba. Zanima me, kakšna naj bo vezava na obstoječi objekt, da ne bi bilo razpok in kakšna naj bo vezava samega prizidka glede na to, da bo iz zidakov Ytong?... (SLONEP)
Vgradnja okna namesto vrat- in potrebna dokumentacija? (i2c)
Pri prenovi hiše želim zamenjati nefunkcionalna garažna vrata (iz faze neke obnove pred tem, vrisana v načrt) z oknom, hkrati pa na drugi strani tam namesto nefunkcionalnega okna vstaviti navadna vhodna vrata. Ali potrebujem za to kakšne "papirje"? Kako to navesti v papirje? Zgolj na podlagi vloge za izdajo lokacijske informacije?... (SLONEP)
Kdo plača priklop na kanalizacijo? (Bojan)
Po odmerjenem in plačanem komunalnem prispevku se izvede priklop npr. na kanalizacijo. Kdo plača priklop na kanalizacijo, ki je položena v cestišče občinske ceste do parcelne meje investitorja novogradnje, ki je pred tem že plačal komunalni prispevek?... (SLONEP)
Ali lahko zgradim greznico? (Martin)
Ponovno sprašujem, ali je za izgradnjo greznice z betonskimi cevmi dovoljeno izkopati jamo, postaviti cevi in zasuti. Predvidevam, da je dovolj samo zabetonirati dno brez kake dodatne obloge od zunaj ali od znotraj. Prav tako bo ob večjem bazenu še eden manši s ponikalnico. Ali je morda zidana greznica z betonskimi bloki cenejša ali kako drugače ugodnejša. Zahvaljujem se vam v naprej.... (SLONEP)
Ali lahko zgradim greznico? (NN)
Nameravam graditi greznico. V mislih imam izvedbo iz betonskih cevi, po vsej verjenosti dvoprekatno - en prekat ponikalnica. Ali so za tako gradnjo kake dodatne zahteve, oziroma je povsem dovolj enostavno položiti cevi v zemljo ter zasuti? Razmišljam tudi o možnosti zidave z betonsko opeko. Ali je pri tej izvedbi povsem dovolj omet iz notranje strani?. Kaj menite o stroških.... (SLONEP)
Ali lahko krajevna skupnost razširi vodovod brez ustreznih dovoljenj? (Manca)
Ali lahko krajevna skupnost razširi vodovod brez ustreznih dovoljenj, razen soglasij lastnikov za prekop. Kakšno dovoljenje je potrebno za postavitev alkaten cevi cca 800m? Hvala... (GRADIMO.si)
Kako naj dosežemo, da bo sosed uredil svojo parcelo? (Joško)
Ob stanovanjski hiši ( na vasi ) ima sosed v neposredni bližini vrt, katerega že več kot 10 let ne kosi in ne ureja. Na vrtu se je zasadilo razno drevje, grmičevje, trnje in visoka trava, kar omogoča skrivališče za razne živali ( kače, miši..). Njegov vrt meji na naš vrt. Sosed do svoje parcele nima uradne poti, lahko pa pride do vrta preko zemljišča treh različnih lastnikov. Bi mu, pa tudi mi dovolili preko našega zemljišča prehod, če bi uredil vrt. Kaj lahko storimo, da bo ta vrt vsaj za silo urejen - pokošen?... (SLONEP)
So glineni zidaki primerni za nasutje? (Jaka)
Ali so glineni zidaki, primerni za nasutje terena okoli novogradnje, ker bo le ta cca. 1 m dvignjena nad sedanji nivo zemljišča. Na zidake bi nasuli cca. 20 cm prsti. Če ne, kaj priporočate? ... (GRADIMO.si)
Stran: 1 2
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog