Hidroizolacija

Kletno in talno zidovje je podvrženo stiku s talno vlago, ob čemer obstaja nevarnost, da odpadejo zaključni sloji, pri globljem prodiranju vode in zmrzovanju pa lahko pokajo oz. razpadajo zidovi in s tem obstaja nevarnost rušitve zgrajenih objektov. Zato je pri temeljenju obvezno izpostavljene konstrukcijske elemente zaščititi, zaščito pa imenujemo hidroizolacija.

Za hidroizolacijo uporabljamo vroče premaze bitumna, asfalta in katrana v kombinaciji z impregniranimi lepenkami, folijami in hladnimi emulzijami. Vse pogosteje se uporabljajo v zadnjem času tudi kemična hidroizolacijska sredstva, pri katerih je premaz izdelan iz cementa, kremenčevega peska in plastifikatorja.

Hidroizolacija poteka v dveh izvedbah:

  • horizontalna izolacija: ki se polaga po površini temeljev in izravnalnih betonov tlaka v kleti ali na terenu. Zaradi stika z vertikalno izolacijo mora horizontalna izolacija presegati širino zidu vsaj za 10 cm.
  • vertikalna hidroizolacija: s katero izoliramo kletno in talno zidovje z zunanje strani.

Vertikalna in horizontalna izolacija s stikom tvorita neprepusten bazen, zato moramo biti posebno pozorni, da je stik vertikalne izolacije s horizontalno kakovosten in da izolacije med zasipavanjem morebiti ne poškodujemo.

V primeru, da je raven talne vode na zemljišču nad temeljnimi tlemi stavbe, je potrebno tla poleg pred vdorom vode zaščititi tudi pred hidrostatičnim tlakom, kar lahko rešimo z izdelavo armirane talne plošče. Za znižanje gladine podtalnice lahko zgradimo tudi sistem drenažnih cevi, ki potekajo pod celotno površino ali delom objekta.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog