Solarni strešnik

Solarni strešnik je namenjen sprejemanju in pretvorbi sončne energije v toploto, ki se uporablja predvsem za ogrevanje sanitarne vode, lahko pa tudi za delno ogrevanje prostorov. Solarni strešnik ima torej dve osnovni funkciji, in sicer:

  • kot vsaka kritina varuje stavbo pred vremenskimi in drugimi zunanjimi vplivi;
  • zbira sončno energijo, ki jo nato lahko v obliki toplote porabljamo v gospodinjstvu.

Izdelan je iz prosojnega pleksi stekla, v sredini je votel, ob straneh pa ima priključke za pretok ogrevne tekočine, ki jo je potrebno menjati v razponu 8 do 10 let. Vpojnost sončne energije je odvisna od barve ogrevne tekočine; največjo vpojnost ima črna barva. Ko temperatura ogrevne tekočine preseže temperaturo vode v toplotnem zbiralniku, začne ogrevana tekočina krožiti in na ta način prenese prejeto sočno toploto vodi v zbiralniku. Na ta način lahko racionalno pridobivamo toplo vodo za oskrbo stanovalcev objekta.

Solarni strešniki se vgrajujejo namesto običajnih kritin, so enakih dimenzij in se polagajo na lesene prečke, kamor jih privijemo z vijaki. Večja kot je površina solarnih strešnikov, več sončne energije lahko izkoristimo. Za potrebe tople vode za eno gospodinjstvo, moramo s solarnimi strešniki pokriti približno 8 m² strehe (približno zadošča za potrebe štiričlanske družine)

Prednosti solarnega strešnika so predvsem v:

  • obnavljanju vira energije: zagotavlja maksimalno izrabo sončne energije in je prijazen zdravju in okolju;
  • visoki funkcionalnosti: poleg zaščite objekta zagotavlja tudi gretje vode in celo zraka, je široko uporaben in primeren za prekrivanje večine streh, enostaven za montažo in vzdrževanje in ne potrebuje podporne kovinske konstrukcije;
  • ekonomičnosti: dodatno prednost mu zagotavlja nizka cena strešnika in hkrati znižanje stroškov porabe energije.

Razvoj solarnega strešnika naj bi v prihodnosti ponudil tudi možnost nadgradnje, ki bo omogočala ohlajevanje prostorov in proizvodnjo električne energije.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog