Opečna kritina

Opečna kritina je ena starejših in danes najpogosteje uporabljanih kritin za zaščito stanovanjskih objektov, še posebej samostojnih enodružinskih gradenj. Izdelana je iz gline, kar ji zagotavlja njeno kakovost, obstojnost in jo uvršča med ekološka gradiva.

Teža opečne kritine je nekje med 38 in 45 kg/m² za stiskane strešnike in med 52 in 65 kg/m² za vlečene strešnike. Primerna je tako za pokrivanje klasično grajenih objektov kot tudi montažnih objektov.

Danes so v uporabi predvsem tri vrste opečnih kritin, in sicer:

1. Bobrovci: ki imajo kot opečna kritina najdaljšo tradicijo in so primerni predvsem za pokrivanje streh z naklonom med 35º in 40º. Je gladek opečni strešnik s polkrožnim, danes vse pogosteje tudi ravnim ali koničastim spodnjim robom. Najmanjši strešni naklon, pri katerem je uporaba bobrovcev še primerna, je 33º, največji pa 60º, pri čemer je potrebno dvojno prekrivanje, kar pomeni, da so strešniki druge vrste podloženi s strešniki prve vrste in delno prekriti s strešniki naslednje vrste.

2. Opečni zarezniki: ki so v sredini prejšnjega stoletja začeli deloma nadomeščati opečno kritino, predvsem zaradi večje cenovne dostopnosti. Opečni zarezniki so kot kritina razmeroma težki, težji od opečne kritine, kar je treba upoštevati že pri samem načrtovanju strešne konstrukcije. Najmanjši dopustni naklon, pri katerem je uporaba opečnega zareznika še mogoča, je 25º.

3. Korci: pa so opečni strešniki z žlebasto obliko, pri kateri se žlebina oži v eno stran. Pri polaganju je eden položen z žlebom navzgor in drugi z žlebom navzdol. Najprimernejši so za strehe z naklonom 25 do 30º, dovoljeni pa med najmanjšim naklonom 18º in največjim 45º. Pri nižjem naklonu se polagajo v malto, pri višjem naklonu strehe pa se pritrdijo na letve s kljukami ali vijaki. Pri nas se najpogosteje uporabljajo na primorskem, kjer zaradi svoje teže dobro kljubujejo vetru in burji, hkrati pa imajo lastnosti, ki se dobro odzivajo tako v mrazu kot v vročini.

Poleg klasičnih strešnikov je moč na tržišču kupiti tudi druge strešne oz. opečne elemente in celo razne dekorativne strešne elemente (petelin, sova, orel, krogla, križ,…)

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog