Snegolovi

Snegolovi preprečujejo zdrs snega in hkrati olajšujejo vzdrževanje strehe. Po strehi morajo biti dovolj gosto razporejeni, na gostoto namestitve pa vplivajo predvsem naslednji dejavniki:

  • naklon strehe;
  • vrsta kritine;
  • vrsta snegolova;
  • podnebne razmere oz. količina pričakovanih snežnih padavin.

Posebej pomemben dejavnik so podnebne razmere. Gostota snega je odvisna od debeline snežne odeje. Ta se spreminja zemljepisnim položajem, nadmorsko višino, lego in vremenskimi razmerami. Sneg dosega gostoto od 10 do 60 kg/m³, vlažen celo od 60 do 150 kg/m³. Gostoto poveča stara snežna podlaga, še posebej pa zaledenela podlaga. Problematičen dejavnik je tudi veter, ki povzroči, da se na privetrni strani nabira večja količina snega, zaradi česar je streha bolj in neenakomerno obtežena.

Snegolove nameščamo ob prekrivanju strehe. Na tržišču so na voljo snegolovi iz različnih materialov. Snegolovi so lahko linijski ali točkovni, navadno izdelani iz nerjaveče pločevine, lahko pa so tudi plastični. Linijski snegolovi so primerni predvsem za manj strme strehe, kjer je teža snega manjša oz. ta ne drsi tako močno navzdol po strehi. Pri večjih nagibih je priporočljiva kombinacija linijskih in točkovnih snegolovov. Na tržišču obstajajo tudi kritine, kjer je snegolov nameščen v strešnik, vendar pa so te primerne predvsem za pokrivanje streh z manjšimi nakloni.

Če želimo pred ledom in ledenimi svečami zavarovati tudi žlebove na strehi objekta, se lahko odločimo za ogrevanje žlebov, pri katerem v žleb namestimo posebne ogrevalne zanke.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog