Slamnata streha

Slama je eden najstarejših naravnih materialov za prekrivanje streh objekta. Poleg slame se kot naravni material uporabljajo še lesene skodle in trstika, vse pogostejše pa so tudi zelene strehe, ki pa morajo zaradi negovanja že imeti betonsko podlago, kar jim jemlje 100 % naravnost.

Biološki materiali danes vse pogosteje ponovno prihajajo v uporabo. So zdravi materiali, njihova dodatna prednost pa je, da se njihova struktura, barva in površina najbolj učinkovito navezujejo na že obstoječe grajeno in naravno okolje.

Za kakovostno izvedbo slamnate strehe je treba poskrbeti že ob sajenju žit, iz katerih bomo pripravili slamo za strešno kritino. Žita morajo biti prave vrste. Najprimernejša in najpogosteje uporabljana je pšenica, ponekod se uporablja tudi ržena slama ali slama pire, ki pa je trša, debelejša in tudi poroznejša od pšenične. Žita morajo biti višje rasti, slama pa mora biti odporna na vremenske vplive (veter, dež, sneg, …). Sledi zasaditev v primerno zemljo in ustrezno negovanje posevka. Žita žanjemo, ko se povesijo, kar je znak zrelosti. Slamo je treba dobro osušiti, kar prispeva k daljši življenjski dobi slamnate strehe. Naslednji opravili sta mlačev (ločevanje zrnja od slame), pri kateri je potrebno paziti, da se slama ne poškoduje, in čiščenje.

Osnovna enota slamnate strehe je t.i. škop. Sleme je zavarovano s palicami in šivano s šibami. Ob robu spletemo slamnato kito, da je slama zaščitena pred vetrom in drugimi vremenskimi vplivi, kar prispeva k njeni vzdržljivosti in daljši obstojnosti. Življenjska doba kakovostno izdelane slamnate strehe je 35 do 50 let.

Slama kot kritina se uporablja danes predvsem za pokrivanje bivalnih vikendov, brunaric in vrtnih paviljonov, posebej nepogrešljiva pa je pri obnavljanju kulturne dediščine. Tipična slamnata streha je navadno dvokapna. Slama je primerna predvsem za pokrivanje streh z naklonom 60 do 70º, najmanjši dopustni naklon je 45º, največji pa 80º.

V začetnem obdobju je barva slamnate strehe zlato-rumene barve, kasneje pa dobi sivo-rjavo barvo, pogosta je tudi poraščenost z mahom. Za daljšo barvno obstojnost in večjo zaščito je mogoče slamnato streho dodatno zaščititi z raznimi premazi.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog