Zelena streha

Zelena streha je razširjena predvsem v skandinavskih deželah, pri nas se skoraj ne pojavlja ali pa je zgolj velika izjema. Vendar pa je v zadnjem obdobju zaznati premike tudi na evropskih tleh, zelena streha postaja vedno bolj cenjena in vedno pogosteje uporabljana. V Nemčiji so npr. v letu 2002 ozelenili 14 mio m² stanovanjskih, poslovnih in industrijskih strešnih površin. Nekatere občine v Nemčiji pa ob načrtovanju novogradenj celo predpisujejo obvezno ozelenitev streh.

Zelena ravna streha je rešitev, ki nam prinese nove zelene površine ter pripomore k lepšemu videzu in ohranjanju ravnovesja v naravi, poleg tega pa so zelene strehe dobra toplotna, protipožarna in zvočna zaščita objekta. Hidroizolacijo ščitijo pred vremenskimi vplivi in s tem podaljšujejo življenjsko dobo strehe. Danes je povprečna življenjska doba zelene strehe tudi 70 do 100 let, če je le ta kakovostno izdelana ter primerno vzdrževana in negovana.

Zelena streha je sestavljena iz naslednjih plasti:

 1. Podkonstrukcija: vrsta podkonstrukcije je odvisna od vrste in načina gradnje objekta, primerni gradbeni materiali za izdelavo podkonstrukcije pa so armirani beton, plinobeton, trapezna pločevina ali les. V primeru, da kot gradbeni element za podkonstrukcijo uporabimo les, ga moramo pred nanosom naslednjega sloja primerno zaščititi pred uničevanjem in pred odprtim ognjem, hkrati pa moramo poskrbeti, da bo omogočeno zadostno raztezanje in krčenje lesa. Betonsko podlago pa je pred nanosom naslednjega sloja treba premazati s hladnim bitumenskim premazom.

 1. Strešna izolacija: potrebno je poskrbeti za toplotno izolacijo, ki vzdržuje stalno temperaturo prostora in preprečuje večje toplotne izgube in ustrezno hidroizolacijo, ki preprečuje vdor vlage v objekt.

 1. Drenažna plast: ki skrbi za odvajanje in zadrževanje vode. Poskrbi, da se toplotna izolacija ne navlaži, kar bi onemogočilo izsuševanje zelene strehe navzven.

 1. Filtrska plast: preprečuje izpiranje delcev substrata v drenažno plast

 1. Protikoreninska zaščitna plast: varuje pred mehanskimi poškodbami, ki jih lahko povzročijo korenine zasaditve na zeleni strehi in napetosti zaradi toplotnih vplivov, kot npr. segrevanje zaradi sonca,…

 1. Zaščita pred zdrsom: je potrebna pri rahlo nagnjenih zelenih strehah, z naklonom, večjim od 9º.

 1. Vegetacijska plast: ki jo preraščajo rastline.

Glede na vrsto oz. izvedbo vegetacijske plasti, ločimo tri načine ozelenitve streh:

 1. Biotopska ozelenitev: kjer vegetacijsko plast predstavlja izključno avtohtono, samoraslo rastlinstvo, kot so trave in mahovi, ki ne potrebuje posebne nege.

 1. Ekstenzivna ozelenitev: je manj obremenilna za streho in manj zahtevna za vzdrževanje. Zasajene so nizkorastoče rastline, kot so nagelj, perunika, rman, netresk, sivka, bor, pušpan, trave, odporne na sušo, mahovi, lahko celo kaktusi, ki so odporni na zmrzal. Ekstenzivna ozelenitev potrebuje nego samo v začetnem obdobju, dokler se rastline popolnoma ne zarastejo. Primerna je tako za ravne strehe kot tudi za strehe z manjšim naklonom. Plast substrata pod zasaditvijo naj bo debeline 5 do 20 cm.

 1. Intenzivna ozelenitev: je precej obremenilna za streho in tudi izjemno zahtevna za vzdrževanje. Vegetacijsko plast predstavljajo večinoma grmovnice in nizkorastoča drevesa kot so javor, bor, hortenzija, vrtnice vzpenjavke,… Te zahtevajo stalno vzdrževanje, gnojenje in zalivanje. V zadnjem času pa je šla intenzivna ozelenitev celo tako daleč z razvojem, da omogoča tudi postavitev raznih vodnjakov, potk in pregrad. Potrebna je substratna podlaga debeline 12 do 60 cm.

 1. Prestavljiva ozelenitev: predstavljajo jo rastline v večjih in manjših posodah in jo lahko po želji kombiniramo z intenzivno ali ekstenzivno ozelenitvijo. Najprimernejše rastline so majhne ali srednje velike listopadne grmovnice, ki naj bodo odporne proti zmrzali. Primerni so tudi počasneje rastoči iglavci.

Pri ozelenitvi strehe moramo upoštevati mnoge dejavnike, saj je taka vrsta pokrivanja objekta razmeroma zahtevna. Upoštevati je treba:

 • ali imamo na voljo ustrezne klimatske pogoje za kakovostno ozelenitev strehe;
 • tehnično ustrezno konstrukcijo strehe;
 • močno streho, ki bo prenesla obtežbo ozelenitve;
 • ustrezno izolacijo strehe, da ozelenitev ne bo vplivala na stanje objekta in kakovost bivanja v njem v negativnem pogledu.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog