Funkcija strešnih oken

Primarna funkcija strešnih oken je osvetlitev prostorov z naravno dnevno svetlobo. Število strešnih oken in njihova razporeditev sta odvisna od velikosti prostora in njegove namembnosti, priporočljivo pa je, da se po prostoru enakomerno namesti večje število manjših strešnih oken, saj ta omogočajo enakomernejšo razpršitev dnevne svetlobe kot manjše število večjih strešnih oken. Možna je tudi izvedba več povezanih strešnih oken, ki nam dajejo videz steklene strehe, kljub temu pa nam omogočajo lažjo montažo in večjo funkcionalnost kot steklena streha. Prednosti take izvedbe steklene strehe sta večja osvetljenost prostora in večja privlačnost.

Kvalitetno strešno okno mora imeti naslednje lastnosti:

  • biti mora vodoteseno, za kar moramo poskrbeti tudi med samo montažo okna;
  • zagotavljati mora toplotno ugodje, kar pomeni, da ne prinaša prevelikih toplotnih izgub, je prepusten za sončno sevanje, hkrati pa preprečuje pregrevanje prostora;
  • zagotavlja ustrezno zvočno izolacijo prostora;
  • biti mora varno;
  • omogočati mora enostavno prezračevanje prostora;
  • kakovost se mora odražati v trajnosti in vzdržljivosti tudi pri nekoliko večjih mehanskih obremenitvah;
  • nenazadnje pa je treba poskrbeti tudi za njegovo estetskost in skladnost z ambientom.

Za okvirne konstrukcije strešnih oken se uporabljajo materiali kot so les, ki je najstarejši in naraven material, poleg njega pa pri sodobni izvedbi vedno pogosteje tudi PVC, aluminij in baker. Kot material za zasteklitev strešnega okna se danes najpogosteje uporabljajo izolacijska stekla, katerih prednost je manjša teža in večja toplotna izolativnost. Pri izvedbi strešnih oken se priporoča dvojna zasteklitev.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog