Betonske strehe

Kljub temu, da se zdi, da izvedba betonskih streh pri nas v praksi ni prav pogosta, je to mišljenje zmotno. Betonske strehe so najpogostejši način izvedbe ostrešja na območjih z močnim vetrom in v mestih, na primer na večstanovanjskih objektih. Kljub temu, da je finančni vložek v betonsko streho višji kot v leseno konstrukcijo enake oblike, pa ima betonska konstrukcija prednosti, ki jih drugi sistemi nimajo.

Prednosti betonske strehe so:

  • zaradi večje prostorninske mase boljša zvočna izolacija;
  • dobro akumulira toploto;
  • večja temperaturna stabilnost;
  • večja požarna varnost objekta.

Poševne betonske strehe

Izvedba betonskega ostrešja se je pri nas najpogosteje uporabljala na Primorskem. Razlog je v močnem vetru (burji), ki mu je uspešno kljubovala močna streha, ter v manjših zalogah lesa kot v hribovitih predelih Slovenije. Značilni primorski strešniki imenovani »korci« so še vedno lepljeni z malto neposredno na betonsko streho. Ta tehnika lepljenja strešnikov se še vedno uporablja. Zaradi sodobnejše gradnje, ki teži k varčevanju z energijo, se na betonsko streho položi lesena konstrukcija, med njiju toplotna izolacija in šele nato strešna kritina. Pri takšni sestavi strehe ne smemo pozabiti na zračni most, ki bo skrbel za ohlajanje ostrešja in odvajanje vodne pare. Betonsko streho lahko izvedemo na licu mesta ali pa že naročimo predpripravljene betonske elemente, ki jih le sestavimo skupaj. Sama izvedba je pogojena tudi z naklonom strehe.

Kadar imamo poševno betonsko kritino ni priporočljiva vgradnja toplotne izolacije na notranji strani.

Ravne betonske strehe

Ravne strehe so pogostejše v urbanih središčih predvsem zaradi pomanjkanja razpoložljivega prostora. Razlog, da se odločimo za ravno streho, je lahko ta, da želimo pridobiti dodaten prostor, kot je na primer terasa, parkirišče, pristajalni prostor na vrhu nebotičnika, ali pa zaradi same arhitekturne zasnove objekta. Morda se nekateri ne zavedajo, vendar tudi terase, pod katerimi je zaprt bivalni prostor, spadajo med ravne betonske strehe.

Sama konstrukcija betonske strehe je lahko vpeta, del­no vpeta ali prosto ležeča. Po izvedbi je lahko monolitna, torej vlita in beto­nirana na samem mestu, ali pa je izdelana iz vnaprej pripravljenih delov. Najbolje je, da plošča ni togo vpeta in da ležišča omogočajo premikanje konstrukcije. Če se vseeno odločimo za togo vpeto konstrukcijo, izvedemo dilatacijo, ki bo omogočila gibanje konstrukcije. Ravne strehe lahko delimo tudi na pohodne in nepohodne.

Pri izvedbi ravne strehe ne smemo pozabiti:

  • izračunati nosilnost konstrukcije zaradi dodatne obtežbe;
  • načrtovati naklon za odvod vode iz nivoja hidroizolacije, ki naj znaša 1,5 do 3 %;
  • preračunano zasnovo odvodnjavanja, torej ustrezne odkapne robove in žlebove;
  • rešitev detajlov kot so stiki robov in različnih konstrukcijskih elementov;
  • varnost, torej zaščitnih ograj kot zaščito pred padci in vetrom.

Ravno streho lahko toplotno izoliramo na dva načina. Prvi način je klasični – na nosilno konstrukcijo položimo toplotno izolacijo, ki jo zaščitimo še z ustrezno hidroizolacijo. Drugi način izvedbe toplotne izolacije je tako imenovana izvedba »obrnjene strehe,« kjer je toplotna izolacija nad hidroizolacijo. Značilno za ta tip strehe je, da nima parne zapore. V primeru obrnjene strehe ima hidroizolacija skozi celotno letno obdobje dobro izenačeno temperaturo, kar povečuje njeno trajnost. Poleg tega pa bo hidroizolacija tako najbolje zaščitena pred mehanskimi poškodbami. Da zaščitimo toplotno izolacijo pred ultravijoličnimi žarki in možnostjo dviga zaradi vetra in vode jo moramo prekriti z drenažnim filcom ali filtrirno kopreno (tkanino) ter s slojem proda v višini najmanj 5 cm ali z betonskimi ploščami, položenimi na sloj peska. Takšno streho lahko tudi ozelenimo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog