O masažnih bazenih - jacuzzijih

Zgodovina masažnih bazenov je tesno povezana z družino Jacuzzi, ki se je okoli leta 1900 iz Italije preselila v Ameriko. Bratje Jacuzzi so se sprva preživljali z obiranjem pomaranč. Eden izmed sedmih bratov je začel izdelovati letalske propelerje in ustanovili so podjetje za izdelovanje hidravličnih letalskih črpalk. Po nesreči enega izmed njihovih letal, so svoje znanje in izkušnje usmerili v proizvodnjo nove vrste kmetijsko-poljedelskih črpalk.

Leta 1948 je eden izmed bratov Jacuzzi, katerega sin je imel revmatični artritis, strokovno znanje o črpalkah uporabil za razvoj potopljivih črpalk za kopalne kadi. Tako je sinu, ki se je zdravil s hidroterapijo v bolnišnici, omogočil zdravljenje z vodnimi curki tudi doma. Leta 1968 je podjetje bratov Jacuzzi začelo izdelovati prvo whirlpoolovo kad s priključki brizgajočih šob ob straneh kadi. Rojena je bila novo doba whirlpoolovihkopalnih užitkov.

Znotraj rekreacijskih centrov in po zasebnih hišah je bilo postavljenih na tisoče masažnih bazenov podjetja Jacuzzi, ki so postali simbol luksuznega stila življenja. Danes je Jacuzzi vodilni svetovni proizvajalec masažnih bazenov.

Masažni bazeni so manjši bazeni z ogrevano vodo in sistemom masažnih šob, ki nudijo vodno in/ali zračno masažo celega telesa, blagodejni učinki vode pa preventivno in kurativno delujejo na naše zdravje. Predhodniki sedanjih ogrevanih masažnih bazenov so bili leseni čebri, kjer se je voda ogrevala s pomočjo peči na drva. Uporabljati so jih začeli v severnih deželah Evrope, vedno na odprtem in pozimi. Danes je tehnologija masažnih bazenov razvita do vrhunca.

Masažni bazeni so odlična priložnost za uživanje na prostem, v stiku z naravo in svežim zrakom, tudi pri temperaturi pod ničlo. Kljub temu, da ga po uporabi ne izključimo, jih odlikuje majhna poraba energije, njihova priključitev pa ne zahteva posebne električne napeljave.

Masažni bazeni omogočajo sproščanje po napornem dnevu, so najnaravnejši način za odpravo stresa, lajšajo zdravstvene težave in omogočajo prijetno druženje. Uporabljamo jih lahko v vsakem trenutku, preko celega leta, njihovo vzdrževanje pa je s pomočjo vgrajenih filtrirnih sistemov enostavno.

Pomembna je izbira prostora postavitve masažnega bazena, ki je lahko znotraj ali zunaj objekta. Pri postavitvah v zaprte prostore, (kopalnica, dnevna soba, podstrešje,...) moramo biti pozorni na širino odprtin, skozi katere se bazen v enem kosu vnese v prostor in na kakovost zvočne izolacije bazena. Bazeni postavljeni na prostem, na vrtu ali terasi morajo biti dobro toplotno izolirani, zaradi možnih nizkih zunanjih temperatur. Podlaga postavitve zunaj objekta mora biti strukturno primerna, trdna in ravna. Za domačno uporabo se večinoma nameščajo prostostoječi bazeni, v javnih kopališčih in wellness centrih pa so večinoma delno ali v celoti ugreznjeni v tla.

Postavitev je enostavna in hitra, zanjo ni potrebno gradbeno dovoljenje. Bazen se priključi na električno energijo, napolni z vodo in ko se voda ogreje, je že primeren za uporabo.

Masažni bazeni se razlikujejo po obliki, velikosti, funkcionalnosti (vodni in zračni sistem), po uporabljenih materialih, opremljenosti in seveda po ceni. Praviloma je velikost masažnih bazenov pogojena s številom masažnih sistemov in anatomsko oblikovanih sedišč in ležišč v bazenu.

Tudi notranja oblika bazenskih školjk je različna. Praviloma so okrogle školjke enostavnih in čistih linij in imajo samo sedišča. Namenjene so uporabnikom, ki želijo v bazenu tudi telovaditi. Školjke pravokotnih oblik z ergonomsko oblikovanimi sedišči in ležiščem nudijo uporabniku večje udobje. Površina školjke je izdelana iz kakovostnih materialov, ki zagotavljajo mehansko trdnost, odpornost proti UV-žarkom in toplotno ter zvočno izolacijo. Zunanjost bazenske školjke je oddana z različnimi oblogami, kot sta akril in les.

V vse masažne bazene so vgrajeni sistemi različnih vodno-zračnih masažnih šob, ki so optimalno razporejene po celotnem bazenu. Kakovostni razred bazena pogojuje različnost masažnih sistemov. Masažne šobe omogočajo regulacijo in intenzivnost vodne, zračne ali kombinirane masaže. Masažne šobe so običajno nameščene tako, da masirajo hrbtenico in ramenski obroč in na ta način sproščajo napete mišice.

Masažne bazene lahko zaradi opremljenosti z lastnim sistemom ogrevanja uporabljamo celo leto, brez čakanja, da se voda ogreje. Grelec je najbolj ranljiv del masažnih bazenov, saj prihaja nenehno v stik z bazensko vodo.

Idealna temperatura vode v masažnem bazenu je 36 oz. 37º C, možno pa jo je nastaviti v razponu od 26 do 42º C. Bazeni so opremljeni s termoizolacijskim pokrovom, ki preprečuje vdor umazanije iz okolja in izhlapevanje ter ohlajanje vode. Pri uporabi masažnega bazena na prostem in v primeru zapadlega snega, moramo biti pozorni na nosilnost pokrova.

Glavna kontrolna plošča, ki je praviloma nameščena na zunanji strani bazena, omogoča vse osnovne nastavitve, vklop motorjev vodnih curkov in čistilnega programa, temperaturo vode, barvo in intenzivnost osvetlitve. Pomožna kontrolna plošča, ki je praviloma nameščena na boku bazena, pa zagotavlja upravljanje osnovnih funkcij delovanja bazena med uporabo.

Pri nekaterih masažnih bazenih je vgrajen kontrolno varnostni sistem, ki opozarja na nepravilno delovanje (pregrevanje vode, zamašitev filtrov) in s tem podaljšuje življenjsko dobo bazena.

Masažni bazeni pomenijo čisto razkošje za razvajanje našega telesa in duha. Redna uporaba utrjuje zdravje posameznika, pri bolnih ljudeh pa je že po nekaj tedenski uporabi opaziti izboljšanje njihovega zdravstvenega stanja.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog