Uporaba savne

Iz higienskih razlogov, čistoče in urejenosti savne in njene okolice, obstajajo priporočila in navodila za uporabo savne.

Namenjena so vsem, ki prvič uporabljajo savno, pa tudi stalnim obiskovalcem, ki so jih morda zaradi rutine že pozabili:

1. (Pre)oblačenje

Pred odhodom v savno slečemo vso obleko in se ogrnemo z brisačo ali kopalnim plaščem. Na ta način preprečimo možno pregretje telesa. V savno vstopimo ogrnjeni samo v brisačo, brez obutve.

2. Prhanje in sušenje

Preden vstopimo v savno, se pod prho temeljito namilimo in umijemo z mlačno vodo. S prhanjem odstranimo maščobe in škodljive snovi s kože, ki otežujejo potenje telesa. V savno stopimo popolnoma suhi. Le suho telo se dobro poti.

3. Vedenje v savni

Zaradi higienskih razlogov v savno vzamemo brisačo, na kateri bomo sedeli. V turški savni s curkom vode počistimo sedalo pred in po uporabi. Ob prvem obisku v savni ne pretiravamo, ampak prisluhnimo svojemu telesu. Večina modernih savn je narejena za sedenje, vendar če ležimo, moramo, preden zapustimo savno, ponovno sesti. To velja predvsem za savne z visoko temperaturo. Na ta način se izognemo možni vrtoglavici, ki je posledica povečanega telesnega pritiska. Savna je namenjena sproščanju, zato je kakršenkoli hrup ali glasno razpravljanje moteče in neprimerno.

4. Ohlajanje in počitek

Po savnanju se ohladimo s hladno vodo, prhanjem ali namakanjem v bazenu. Privoščimo si krajši odmor, se sprostimo in odpočijemo, ter s pitjem nadomestimo izgubljeno tekočino.

Ob upoštevanju osnovnih navodil in priporočil, ki izhajajo iz dolgoletnih izkušenj poznavalcev savnanja, se bomo sproščeni in umirjeni podali novim življenjskim preizkušnjam naproti.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog