Učinki masažnih bazenov na zdravje

Ena najpomembnejših vrednot v človeškem življenju je zdravje. V 80. letih se je tudi v Evropi začela uveljavljati ideja gibanja za zdravo življenje oz. wellness. Gre za način življenja, ki z uravnoteženo zdravo prehrano, fizičnim gibanjem, duševno sprostitvijo ter pozitivnim načinom mišljenja zagotavlja kakovostno življenje posameznika. Sproščanje in zdravilni učinki hidromasaže so del tega gibanja, saj omogočajo globinsko sprostitev telesa, ki je nujna za uravnoteženo in usklajeno psihofizično delovanje.

Hidroterapija je ena najstarejših oblik zdravljenja. Zdravilni in blagodejni učinki naravne vroče kopeli in masaže so bili znani že starim civilizacijam.

Uporaba masažnega bazena nam po napornem delovnem dnevu, polnem stresa, ali po večjih psihofizičnih naporih in športnih dejavnostih, omogoča lebdenje v toplem vodnem objemu. Vrtinčenje vode nam povrne moči, nas sprosti in napolni s pozitivno energijo.

Vodna masaža v današnjem času nadomešča ročno masažo. Udarci vode na telo imajo podoben učinek kot ročna masaža, poleg tega pa si jo lahko privoščimo kadarkoli si jo zaželimo. V nasprotju z ročno masažo po vodnem masiranju ne čutimo bolečin v mišicah.

V ogrevanem masažnem bazenu se lahko samo namakamo v prijetno topli vodi, različne kombinacije masažnih šob, vodnih in zračnih curkov, pa nam omogočajo hidromasažo celega telesa. Vodne curke je mogoče uravnavati glede na jakost in obliko (stalen ali vrteč curek) in ga usmeriti na katerikoli del telesa.

Vodna masaža ugodno vpliva na celo telo in vse organske sisteme. Topla voda in vodni curki pomlajujejo kožo, ki postane bolj mehka in prožna, ter stimulira lojne in znojne žleze. Topla voda širi kožne kapilare, vodni curek pa dodatno pospeši pretok krvi in limfe. Ugodno vpliva tudi na odpravo celulitisa.

Učinki masaže se kažejo v izboljšanju prekrvavitve celega telesa, sproščanju in krepitvi mišic, ter blaženju in odpravljanju bolečin v hrbtenici in sklepih. Ugoden vpliv masaže se odraža v večji gibljivosti sklepov in pri izboljšanju stanja pri degenerativnih boleznih hrbtenice. Rehabilitacija stanja po poškodbah in kirurških posegih na gibalnih organih je hitrejša. Vodna masaža blaži bolečine različnih izvorov, poživi prebavni sistem in presnovo notranjih organov, deluje proti vnetju sečnika in mehurja, lajša težave pri ginekoloških obolenjih in simptomih menopavze, izboljša stanje pri arteriosklerozi in zdravi bolezni prostate.

Vpliv masažnih curkov na vegetativno živčevje omogoča sprostitev in psihično umiritev, odpravo glavobola, stresa in nespečnost.

Masažne šobe omogočajo refleksoterapijo, katere posledica je nemoten pretok energije po telesu, sproščanje endorfinov-hormonov sreče, lajšanje simptomov depresije in simptomov revmatičnih obolenj.

Nekateri masažni bazeni imajo vgrajeno osvetlitev s spektrom različnih barv, ki vplivajo razpoloženje. V bazen so lahko vgrajene tudi avdio naprave s podvodnimi zvočniki. Zvok je most med energetskim in materialnim svetom in povzroča pozitivne vibracije, ki prispevajo k ravnovesju telesa in duha.

Daljša uporaba masažnega bazena lahko povzroča pregretje telesa. Ljudje z resnejšimi zdravstvenimi težavami, srčni bolniki in nosečnice se morajo pred uporabo posvetovati z zdravnikom.

Še do nedavnega, so bili masažni bazeni dosegljivi le v zdraviliščih in specializiranih lepotnih centrih. Danes, v številnih slovenskih domovih bazeni niso več redkost. Z uporabo masažnega se bomo sami ali v prijetni družbi, v redkih prostih trenutkih, prepustili razvajajočemu vplivu sinergičnega delovanja toplote, vode in masaže in si izboljšali kakovost življenja.


Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog