Učinki savne na zdravje

Uporaba savne že dolgo velja za eno najbolj zdravilnih in prijetnih oblik sproščanja. Ob redni uporabi savne (vsaj dvakrat tedensko) se kažejo pozitivni učinki tako na fizičnem in duševnem počutju uporabnika.

Največja vrednost stare finske iznajdbe je dobro počutje in sprostitev. Človek je bil nekoč bolj izpostavljen vremenskim nihanjem. Na te spremembe je bil navajen in jih je potreboval za dobro počutje. Savna pomeni danes podoživljanje vremenskih stresov na bolj prijeten način. Morda je prav to vzrok, da se v savni tako dobro počutimo in duševno sprostimo. Da dosežemo željen učinek, si moramo vzeti čas. Odmisliti moramo vse skrbi in se prepustiti občutkom.

Savnanje sestoji iz dveh enako pomembnih dejavnosti, ogrevanja in temeljitega ohlajevanja telesa, ki samo skupaj prinašata blagodejni občutek. Ogretje kože povzroči razširjanje perifernega ožilja. Ohlajevanje telesa je šok za žile in kožne temperaturne sprejemnike, vendar temperaturnih razlik ne doživljamo kot nelagodje. Nasprotno, ob rednem savnanju je prijetna že sama misel na ugodje, ki ga občutimo ob temperaturnih razlikah. Mišičje ožilja se v nenadnem kratkotrajnem hladu aktivno skrči, zato v obdobju umirjanja ne čutimo mraza. Poleg fizične dejavnosti, tudi uporaba savne pozitivno vpliva na proces staranja žil in krepitev kardiovaskularnega sistema. Prehajanje iz vročega okolja v hladno je trening za žile. Za optimalno delovanje krvnega obtoka telo potrebuje tako redno izpostavljanje telesnim naporom (športne dejavnosti), kot tudi izpostavljanje temperaturnim spremembam.

Pregrevanje telesa povzroča znojenje in odstranjevanje škodljivih in nekoristnih produktov iz telesa. Znojenje, ki je posledica pospešenega kroženja krvi, je izredno koristna in učinkovita telesna reakcija. Je najboljši način za izločanje pota, za čiščenje znojnic in pospešitev obnavljanja in čiščenja kože, ki po savnanju postane nežna in gladka. Toplota pospeši obtok v telesu, kar blagodejno vpliva na sprostitev napetosti v mišicah.

Savna s svojimi učinki krepi imunski sistem in ob redni uporabi preprečuje virusna in bakterijska obolenja ter pospešuje delovanje limfnega obtoka. Ob pravilni uporabi savne se bomo dobro počutili in tudi dobro spali.

Uporaba turške parne kopeli zaradi visoke vlažnosti in prisotnosti arom eteričnih olj ugodno vpliva na dihala (inhaliranje).

Energija v infrardeči savni deluje do 4 cm globoko v telesno tkiv, torej deluje tudi na notranje organe in ima veliko zdravilnih in blagodejnih učinkov. V zadnjih 80 letih so celo znanstveniki NASE ugotovili, da je obsevanje z infrardečimi žarki idealna metoda ohranjanja kardiovaskularne kondicije vesoljcev pri dolgih vesoljskih letih.

Znanstveniki v svetu poročajo o zdravilnih in blagodejnih vplivih infrardečega sevanja pri naslednjih zdravstvenih težavah:

  • artritisu in blagih revmatičnih obolenjih;
  • pri odpravljanju in zmanjšanju mišičnih krčev, bolečin v mišicah in sklepih ter bolečin v hrbtu;
  • lajšanju bolečin po zlomih, izvinih in izpahih;
  • odpravljanju vnetij in oteklin;
  • glavobolih;
  • blaženju simptomov menopavze;
  • zdravljenju notranjih brazgotin;
  • hujšanju.

Pri uporabi finske savne ne hujšamo. Izguba telesne teže zaradi izgubljene tekočine se s pitjem nadomesti. Dobro počutje po obisku finske savne lahko izkoristimo za post ali sadno dieto, kar je primeren način za uravnavanje telesne teže.

Redna uporaba infrardeče savne pa omogoča izgubo telesne teže. Po 30 minutah v infrardeči kabini porabimo od 900 do 2.400 kalorij. V procesu ohlajanja telo izgublja vlago, česar posledica je hitra povečana poraba lastnih maščob.

Savne ne smemo uporabljati po obilnem obroku hrane. Na ta način se izognemo morebitnim zdravstvenim težavam. Krvni obtok ne sme biti dodatno obremenjen s prebavo hrane. Finci se nekaj ur pred uporabo savne postijo.

Vsaj pol ure pred odhodom v savno si vzemimo čas in se umirimo. Nenaden prehod iz vsakdanje naglice v savno lahko deluje na telo stresno.

V savno gremo brez oblačil, saj bi le ta lahko povzročila zastoj pri oddajanju toplote in posledično slabosti zaradi pregrevanja.

Previdnost pri uporabi savne svetujemo ljudem z visokim krvnim tlakom. Uporabo odsvetujemo tudi ljudem z zdravstvenimi težavami, kot so izrazite srčne okvare srca in venskih žil, v primeru akutnih in kroničnih bolezni, epileptikom ter tuberkuloznim in rakavim bolnikom.

Zaradi nižje temperature naj bi bila uporaba infrardeče savne primerna tudi za srčne bolnike in ljudi, ki imajo težave z ožiljem. Vendar pa zdravniki menijo, da temperatura ne sme biti višja kot 40 stopinj Celzija. Najbolje pa je, da se tako srčni bolniki, kot tudi nosečnice glede uporabe savne posvetujejo s svojim zdravnikom.

Otroci se s svojim mladim ožiljem brez težav prilagodijo vročini, vendar moramo paziti, da jih ne izpostavljamo ekstremnim temperaturam, tako v savni kot pri ohlajanju.

Postavlja se vprašanje, kako dolgo ostati v savni, da bomo dosegli optimalen učinek. Čas ni natančno določen in je odvisen od vsakega posameznega. Velja pa pravilo, da se bomo izognili zdravstvenim težavam in dosegli pozitivne učinke, če bomo tempo in intenzivnost temperaturnih sprememb prilagodili svojemu notranjemu občutku.

Opozoriti moramo še na nego suhe in normalne kože po uporabi savne. Koža je dobro prekrvavljena in zato sprejemljiva za hranilne, vlažilne in regeneracijske substance. Koža obraza je po savnanju bolj občutljiva, zato jo moramo pred odhodom na prosto dobro zaščititi.

Uporaba savne ima zelo veliko koristnih učinkov, vendar pa se moramo zavedati, da s savnanjem ne moremo popraviti škode, ki nastane v telesu dan za dnem zaradi pretiranega uživanja alkohola, preobilne in nezdrave prehrane, kajenja in pomanjkanja gibanja.

Savna zanesljivo pridobiva vedno več navdušenih privržencev tudi med Slovenci. Vsekakor je bistveno, da se pri vedno več ljudeh utrjuje spoznanje, da uporaba savne pozitivnega vpliva na človeški organizem in da je nujno potrebni del zdravega načina življenja.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog