Vzdrževanje bazena

Za brezskrben začetek nove sezone moramo zunanji bazen primerno pripraviti na prezimovanje in ga zaščititi pred vnosom umazanije iz okolja, zmrzovanjem vode in vplivi UV-žarkov.

Vzdrževanje in priprava bazena na prezimovanje je odvisna od vrste bazena, za večino bazenov pa je najbolje, da so pozimi napolnjeni z vodo, vsaj do dve tretjini globine. Popolnoma pa naj bodo z vodo napolnjeni bazeni, katerih notranjost je obložena s keramičnimi ploščicami ali mozaikom.

Pri bazenih s PVC folijo težnost vode preprečuje, da talna voda bazena ali PVC folije ne privzdigne. V bazensko vodo dozirajmo sredstva za prezimovanje bazena, ki vežejo nase mineralne snovi in na ta način preprečimo njihovo nalaganje na stene bazena. Sredstva tudi upočasnjujejo rast alg.

Najbolje zaščitimo bazen tako, da ga pokrijemo z zimskim bazenskim pokrivalom, ki ščiti vodo pred vnosom nečistoč iz okolja, upočasnjuje zamrznitev in izhlapevanje vode, ima pa tudi varnostno funkcijo, torej služi kot zaščita pred padci otrok in živali v bazen.

V vodo bazena, zaščitenega s pokrivalom ali nezaščitenega, namestimo posebne plavajoče zimske plovce, ki varujejo bazen pred poškodbami ledu.

Spomladi, ko prvi sončni žarki že ogrejejo ozračje, začnemo s pripravami bazena na novo kopalno sezono. Glede na to, da je bil bazen preko zime napolnjen z vodo, ga je treba pred uporabo temeljito očistiti.

Z lovilno in talno mrežico odstranimo grobe nečistoče, da se ne zamaši odtok bazena.

Nato bazen popolnoma izpraznimo zato, da bomo lahko odstranili mineralno nečistočo - obloge vodnega kamna - in trdovratno organsko nečistočo, kot sta prah in maščoba. Izbrana čistila morajo biti namenska in ne smejo vsebovatisnovi, ki bi kasneje, ko bomo natočili vodo v bazen, škodila kakovosti vode. Prav tako ne smemo uporabiti agresivnih snovi, ki bi na kakršen koli način poškodovale materiale bazena.

Po čiščenju je treba bazen temeljito izprati. Pred uporabo preverimo še filtrirno napravo in po potrebi zamenjamo filtrirni pesek. Po uravnavanju pH vrednost vode, opravimo osnovno dezinfekcijo. Po nekaj dneh nadaljujemo z običajno nego vode.

S pravilno in redno uporabo sredstev in postopkov za dosego higienske neoporečnosti bazena in bazenske vode, bo užitek ob namakanju v bazenu v vročih poletnih mesecih še večji in bolj brezskrben.

Bazen je v današnjih časih postal novi element udobnosti, ki skrbi za naše zdravje, nas sprošča in razveseljuje. Če ste srečni lastnik bazena, ga cenite in vam naj vam ne bo žal posvetiti nekaj svojega dragocenega časa za njegovo vzdrževanje.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog