Notranji bazeni

Le z ustvarjanjem optimalnih pogojev se bomo lahko brezskrbno predajali vodnim užitkom v notranjem bazenu. Prijetno počutje ob kopanju si bomo zagotovili, če bo prostor, kjer je bazen lociran, primerno temperaturno ogrevan. Poskrbeti moramo tudi za primerno prezračevanje, vlažnost in čistost zraka.

Stene in strop prostora, kjer je nameščen bazen, morajo biti dobro toplotno izolirani. Najpomembnejša lastnost izolacijskih materialov je toplotna prevodnost. Od izbire vrste izolacije in kakovosti vgradnje je odvisna učinkovitost. Primerna toplotna izolacija, pomeni pozimi velik prihranek pri stroških ogrevanja, poleti pa zaščiti notranje prostore pred pregrevanjem. Vrata v bazenski prostor naj dobro tesnijo, lahko tudi s pomočjo magneta. Kar 25 % energije se izgubi skozi stekla in okenske okvirje, zato so za bazenske prostore najprimernejša energetsko varčna okna, ki omogočajo dodatno toplotno izolacijo in visoko stopnjo energetske učinkovitosti.

Najprimernejši material za talne obloge so keramične ploščice ali obloge iz naravnega ali umetnega kamna. Material moramo skrbno izbrati. Mora biti trpežen, odporen proti obrabi, udarcem, vlagi in, zaradi vzdrževanja higiene, enostaven za čiščenje. Kakovostni tesnilni sloj, ki ga namestimo pod talne obloge in trajne elastične zatesnitve stikov oz. fug, s tesnilnimi masami, ščitijo tla pred zunanjim vdorom vode. Ker sta kamen in keramika hladni oblogi, je primerno talno ogrevanje.

Večja zrakotesnost prostora zagotavlja manjše toplotne izgube, obenem pa preprečuje naravno prezračevanje prostora. Pozimi postane zrak v prostorih slabše kakovosti, zato je nujno, da namestimo učinkovit prezračevalni sistem, ki skrbi za odvajanje odvečne vlage in dovod svežega zraka. Vlažnost je v prostoru, kjer je bazen, velika in lahko doseže tudi preko 90 %. Najbolj ugodno se počutimo v prostoru, kjer je vlažnost zraka od 40 do 60 %. Samo z odpiranjem oken, v bazenski prostor ne moremo dovajati potrebno količine svežega zraka. Posledica slabega prezračevanja je povišanje koncentracije radona in ogljikovega monoksida v prostoru, kar povzroča slabo počutje. Vlaga pa povzroča razvoj plesni in drugih mikroorganizmov, ki ogrožajo zdravje uporabnikov. Najbolje je, da se o načinu prezračevanja bazenskega prostora odločimo že ob samem načrtovanju bazena.

Za ohlajanje bazenskega prostora v vročih poletnih mesecih poskrbimo z namestitvijo klimatske naprave. Klimatska naprava deluje na ta način, da odvaja toploto, kar pomeni, da se prostor znotraj ohlaja in obenem razvlažuje. Visoka temperatura v prostoru je zdravju škodljiva in negativno vpliva na naše počutje.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog