Nega bazenske vode

Za zdravju neškodljivo predajanje vodnim užitkom, moramo poskrbeti, da bo voda vedno čista in higiensko neoporečna.

Pitna voda, ki jo natočimo v bazen, je sama po sebi čista in higiensko neoporečna, kopalci in vplivi iz okolja pa so onesnaževalci vode. Voda, segreta na 20 do 30ºC, nudi idealno okolje za hitro razmnoževanje zdravju škodljivih glivic in bakterij.

Poleg neoporečnosti vode je pomembna tudi čistoča samega bazena. Sodobna tehnologija in pripomočki sicer zelo olajšajo vzdrževanje, vendar pa je za dosego optimalne čistosti potrebna tudi skrb lastnika bazena. Za mehansko čiščenje vode v večji meri skrbi filter, večje delce nečistoče pa odstranimo sami s pomočjo vodnega sesalca, mrežic in krtač. Da bo bazenska voda higiensko neoporečna, moramo poleg mehanskega, poskrbeti še za kemično čistost vode.

Za kemijsko neoporečnost vode moramo izvajati in kontrolirati naslednje postopke:

1. Uravnavanje pH vrednosti bazenske vode

Najpomembnejši postopek nege vode je uravnavanje pH vrednosti vode. Voda je lahko kisla, nevtralna ali bazična. PH vode naj bo vedno v idealnem območju med 7,0 in 7,4. V tem območju ostala sredstva za nego vode dosegajo največji možni učinek. Če je pH vode nižji od 7, je voda kisla, kar povzroča korozijo kovinskih delov na napeljavah, izmenjevalcu toplote in filtru. Če je vrednost vode višja od 7,4, pa se izločajo mineralnih snovi, kar pa povzroči srbenje kože in pekoče oči.

2. Dodajanje dezinfekcijskega sredstva

Z vplivi okolja se v vodo vnašajo nečistoče, klice in bakterije, ki lahko ogrozijo zdravje kopalcev. Ko se voda segreje, se začnejo bakterije in klice hitreje razmnoževati. Z oksidacijskimi sredstvi razkužimo vodo. Najbolj razširjeno dezinfekcijsko sredstvo je klor, vendar se v domačih bazenih, kjer je higiena kopalcev na višjem nivoju, lahko za dezinfekcijo bazenske vode uporabljajo tako imenovane brezklorne metode, ki so na bazi aktivnega kisika, ozona in broma.

3. Preprečevanje razvoja alg v bazenu

Za zagotovitev higiensko neoporečne in kakovostne vode, je treba preprečiti razvoj alg na bazenu in v bazenski vodi.

Alge rastejo v velikih kolonijah, v ugodnih pogojih, ki jih ogreta bazenska voda nedvoumno nudi. Alge same po sebi ne povzročajo okužb, temveč nudijo idealno podlago za razvoj drugih mikroorganizmov. Odmrle alge so namreč hrana za bakterije, zato je še posebej v bazenih na prostem nujno doziranje posebnih sredstev za preprečevanje nastajanja alg. Z doziranjem sredstev za zatiranje alg, bomo prihranili na sredstvih za dezinfekcijo vode.

4. Kosmičenje oz. flokulacija

Najmanjših delcev nečistoče (manjših kot 0,01 mikrometra), tako imenovanih koloidov, bazenski filter ne more zadržati. Da te delce odstranimo, uporabimo postopek kosmičenja oz. flokulacije. Sredstva za kosmičenje te majhne delce združijo, tako da postanejo vidni in jih filter lahko zadrži. Posledica kosmičenja je kristalno čista in bistra voda. Sredstva za kosmičenje naj se v bazensko vodo dozirajo preventivno.

Ko dodamo sredstvo za kosmičenje, postane voda motna, zato je najmanj moteče za kopalce, da se postopek izvaja ob koncu dneva ali pa ob slabem vremenu.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog