Splošno o bazenih

Voda je, kot vir življenja in mladosti, s svojo močjo in skrivnostnostjo že od nekdaj privlačila ljudi. Zaradi pozitivnega vpliva vode na fizično in duševno zdravje, so ljudje svoja bivališča gradili ob morjih, jezerih in drugih vodnih zajetjih.

Voda je življenjskega pomena, saj tvori dve tretjini našega telesa in ohranja našo vitalnost, obenem pa nam omogoča tudi veselje, sprostitev in različne dejavnosti. V današnjih časih bazen ni več sinonim za razkošje. Z razvojem novih, cenejših tehnologij gradnje in postavitve bazena si lahko svojo lastno vodno oazo postavimo kar doma, na vrtu ali terasi.

Odmaknjeni od vsakdanjega hrupa in naglice, bomo v svojem intimnem rekreativnem in sprostitvenem kotičku kadarkoli, sami ali v krogu svojih prijateljev, uživali in si nabrali energije.

Oblikovno so klasični bazeni večinoma okrogli, kvadratni in ledvičasti, v zadnjem času pa se z novimi tehnologijami pojavlja vse več bazenov nepravilnih oblik. Kakšen tip, velikost in obliko bazena bomo izbrali, je odvisno od naših želja, prostorskih zmožnosti in namena.

Za rekreativno plavanje je primeren daljši in ožji bazen, globine vsaj 1,5 m. Večina zasebnih bazenov je manjših in ne omogočajo plavanja. Ker je plavanje ena od redkih rekreacij, ki z najmanj stranskimi učinki ugodno vpliva na zdravje posameznika, obstaja možnost, da v steno bazena vgradimo protitočno plavalno napravo.

Med različnimi vrstami bazenov in načinov gradnje se lahko odločimo za različne vrste bazenov.

Montažni bazen

Je cenovno najugodnejši, postavitev je hitra in enostavna, oblike in velikosti bazenov so prilagodljive. Za postavitev ne potrebujemo gradbenega dovoljenja. Ne glede na to, pa omogoča vgradnjo dodatne opreme (masaža, protitok, luči), kot pri vseh ostalih bazenih. Slaba stran tega bazena je krajša življenjska doba (približno 5 let). Z nakupom montažnega bazena z malim finančnim vložkom lahko dobimo na hiter in enostaven način svoj vodni raj.

Poliestrski bazen

Odlikuje ga predvsem nezahtevna in hitra gradnja ter dolga življenjska doba. Ker je narejen iz umetnih mas, je lahko različnih privlačnih oblik z raznimi zaokrožitvami in vdelanimi stopnišči. Vzdrževanje teh bazenov je enostavno. Zaradi kakovosti in cenovne ugodnosti, spadajo v zahodni Evropi med najbolj prodajane bazene.

Liner bazen

Stene tega bazena, ki so narejene iz različnih materialov z različnimi tehnikami, postavimo na betonsko podlago. Cene liner bazenov so odvisne od želja in uporabljenega materiala.

Betonski bazeni

Pred prihodom novih cenejših tehnologij (montažni, liner, poliestrski, ...) so bili betonski bazeni edini način gradnje. Privrženci klasike še danes prisegajo na bazene, zgrajene iz betona. Strokovnjaki ocenjujejo, da so najkakovostnejši in seveda zato tudi najdražji. Oblika teh bazenov, je prepuščena domišljiji. Pogoj za kakovostno izgradnjo klasičnega bazena je dobro izdelan projekt, ker se vsaka napaka pri gradnji zelo hitro maščuje.

Kopalni ribniki

V zadnjem času se po svetu in pri nas, predvsem v urbanih predelih, pojavljajo naravni bazeni, ki so kombinacija bazena in ribnika. To so v zemljo izkopane jame, različnih oblik, prevlečene s posebno bazensko PVC folijo. Opremljeni so lahko z vso tehniko, kot vsi drugi bazeni, vendar pa zaradi zasajenih rastlin, vodometov, potočkov in slapov dajejo videz naravnega bazena.

Izbira bazena

Po izbiri bazena je eden najpomembnejših dejavnikov prostor, kamor želimo bazen postaviti. Lokacija bazena naj bo v bližini hiše, saj bo družina ob bazenu preživela velik del poletnega prostega časa. Bazen naj stoji na sončnem, zavetrnem kraju, kjer je možnost električnega in vodnega priključka

Tla morajo biti popolnoma ravna, trdna, očiščena in brez lukenj. Okolico uredimo tako, da bo prijetna in namenjena za uživanje. Zasadimo travnate površine in zelenje, okoli bazena namestimo udobne ležalnike. Pred vstopom v bazen se oprhamo, zato si v bližini bazena postavimo solarni tuš, katerega vodo ogreva sončna toplota.

Priporočamo, da se po uporabi v kopalni sezoni bazen pokrije s posebnim termo pokrivalom. Na ta način preprečimo ohlajanje in izhlapevanje vode, vnos nečistoče iz okolja, pokrivalo pa zaščiti bazen tudi pred vplivi UV-žarkov.

Klimatski pogoji naše geografske širine ne omogočajo celoletne uporabe zunanjih bazenov. Kopalno sezono lahko podaljšamo s pokritjem bazena s streho ali z vgradnjo toplotnih izmenjevalcev (grelnih sistemov).

Celoletno uporabo bazena pa nam omogoča izgradnja notranjega bazena. Običajno so to zidani bazeni, manj pogosto pa poliestrski in montažni bazeni. Opremljeni so z napravami za stalno ogrevanje vode in zraka, ter regulacijo vlažnosti v prostoru. Dodatno so lahko opremljeni z masažnimi šobami ali protitočno napravo.

Vzdrževanje čistoče bazena in bazenske vode je za brezskrbno uživanje v našem bazenu zelo pomembno. Primerni filtri skrbijo za čistočo vode. Sredstva za bakteriološko in kemično neoporečnost lahko doziramo avtomatsko ali ročno. Prav tako redno dodajajmo sredstva proti kosmičenju in sredstva proti rasti alg.

Današnji tempo življenja in vsakodnevne stresne obremenitve so vzrok za odmik posameznika v svoj svet, v krog svoje družine ali prijateljev, kjer se sprosti in nabere novih moči. Zato so trenutki, preživeti v lastnem vodnem razkošju neprecenljivi.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog