Savne

Postopek savnanja je postal del dejavnosti zdravega načina življenja, česar ne potrjujejo samo strokovnjaki, ampak tudi uporabniki sami.

Savna ima zelo dolgo zgodovino. Že Egipčani, Kitajci, antični Grki in Rimljani so poznali ugodne učinke uporabe naravnih elementov, kot so segreto kamenje, zrak in voda. Savno so popularizirali Finci. Tudi sama beseda savna je finskega izvora in pomeni kopel oz. prostor za kopanje. Finci so verovali, da ogrevanje (potenje) čisti mentalno, fizično in duhovno. Prvotne finske savne so bile v večjem delu izkopane v zemljo. Bile so podobne kaščam, imele so peč in so bile namenjene savnanju, sušenju žita in bivanju. Kasneje je postala savna del hiše ali poseben samostojen prostor, brunarica. Najstarejši tip savne je bila dimna savna. Imela je peč s kamenjem, dim pa je uhajal skozi majhno odprtino v stropu. Ker je bil to edini dokaj čist prostor v hiši, kjer se je voda lahko neomejeno uporabljala, so prvotno uporabljali savno tudi za porode, pripravo na zadnjo pot in v terapevtske namene (prevezovanje, puščanje krvi). Še danes sta savna in vera Fincev pomembna stebra njihove kulture. Kot zanimivost, na Finskem je danes več uporabnikov savn, kot avtomobilov.

Po učinkih in načinu delovanja se savne med seboj razlikujejo, v vsakem primeru pa gre za zaprt lesen ali zidan ogrevan prostor. Danes imajo savne novodobne peči, tekočo vodo in električno ogrevanje. V zadnjem času se pojavlja trend vračanja na tradicionalno ogrevanje savn, s pečmi na drva. Poznavalci pravijo, da nobena sodobna električna peč ne more nadomestiti občutkov, ki jih sproži sopara s kamnov in vonj po dimu.

Med tradicionalne savne štejemo finsko in turško savno, v sodobnem času, ko so znani pozitivni učinki infrardeče energije, pa so v uporabi tudi infrardeče savne.

Suha finska savna

Je ogrevan zaprt lesen prostor z vročim zrakom, s pečjo na katerem je naložen kup kamenja in klopmi. S polivanjem po kamnih dosežemo vroči val pare, ki pospeši znojenje telesa. Finska savna odpravlja utrujenost, sprošča in veča telesno zmogljivost.

Turška savna

Je ena od najstarejših oblik sproščanja in čiščenja telesa. Turško savno drugače imenujemo tudi parna kopel. Zaradi prisotnosti arom eteričnih olj in visoke vlažnosti parna kopel blagodejno vpliva na dihala.

Infrardeča savna

Ima vgrajene grelnike z veliko sevalno površino. Savne so manjše dimenzije, zaradi lažjega doseganja ustrezne temperature. Pri infrardeči savni gre za postopek globinskega obsevanja telesa z infrardečo toploto. Segrevanje telesa z infrardečimi žarki ima poleg sprostitvenih tudi nekatere terapevtske učinke na poškodbe tkiv in kronična obolenja.

Pogostost uporabe savne je odvisna od našega počutja. Finci uporabljajo savno enkrat do dvakrat tedensko, če pa se dobro počutimo pa jo lahko uporabljamo tudi vsak dan. Trdnih pravil, kako se je treba savnati, ni. Na splošno velja pravilo, da moramo prisluhniti samemu sebi in svojemu počutju.

V savni med znojenjem izgubimo tudi do dva litra vode in mineralnih snovi. Ker ledvice za svoje delovanje potrebujejo precej tekočine, je priporočljivo, da med savnanjem uživamo vodo, čaj ali osvežujoče napitke. V zmernih količinah priporočajo tudi pivo. Z nadomestitvijo tekočine pomagamo organizmu, da lažje prebrodi sicer kratkotrajno obdobje intenzivnih sprememb.

Zaradi pomanjkanja časa in hitrega tempa življenja si savno lahko omislimo kar v domačem okolju. Za postavitev savne lahko izberemo skoraj vsak del stanovanjske površine (klet, kopalnica, podstrešje). Pogoj je električna napetost 220 oz. 380 V, oskrba s svežim zrakom, tuš, primerna višina in primerna tla za čiščenje. Finske in druge savne so lahko izdelane po naročilu, so samostoječe, montažno izvedene in prilagojene željam uporabnikov. Zaradi daljše uporabne dobe in večje prilagodljivosti priporočamo zidano parno savno.

Glede na vse pozitivne učinke, je uporaba savne danes postala način življenja, del kulture skrbi za zdravje. Boljše zdravje pa pomeni kakovostnejše, uspešnejše in delovno bolj storilno življenje posameznika.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog