Vodič

Popis imetja je koristen

Vnaprej pripravljen seznam vseh vrednih stvari olajša uveljavljanje morebitne škode, prav pa nam pride že ob zavarovanju doma. Pomaga nam namreč razmisliti, kakšna kritja sploh potrebujemo. Zato smo preverili, kako se ga lotiti in kaj naj vključuje.


Kaj sodi na seznam?

Kakšen način popisa boste izbrali, se odločite sami. Lahko si zgolj vse zapišete v beležko, ustvarite elektronsko tabelo ali poiščete ustrezno mobilno aplikacijo, ki vam omogoča ustvarjanje seznama. Pomembno je, da vanj vključite popis vseh pomembnih stvari v vašem domu, ki imajo večjo vrednost. In da o vsaki stvari vključite naslednje podatke:

  • opis stvari
  • serijsko številko
  • datum nakupa
  • okvirno ceno

Shranjujte račune

Skrbnemu popisu je priporočljivo dodati tudi račune. Ne le zaradi zavarovalnice, urejenost dokumentov pride prav tudi ob morebitnem uveljavljanju skritih napak na teh stvareh, ki se lahko pojavijo po daljšem času.

Še posebej velja shraniti originalne račune  vseh vrednejših predmetov, kot so denimo zabavna elektronika, bela tehnika, računalniki, mobilni telefoni in druga IT/IK oprema, dražja obleka in obutev, zlatnina, ure umetniški predmeti, kolesa, smuči in podobni dražji športni pripomočki itd. To namreč zelo olajša določanje vrednosti predmetov. Če računa ob uveljavljanju škode nimate, se vrednost stvari ugotavlja na druge načine, na primer s cenitvijo, s primerjavo malih oglasov za prodajo podobnih stvari itd.

Hranite tudi navodila za uporabo, garancijske liste, potrdila o pristnosti in skladnosti (certifikate).

Če pride do poplave, je priporočljivo shraniti tudi račune o sanaciji škode (beljenje, ometi, nakup nove opreme ipd.). Če bo v prihodnjih letih na isti lokaciji ponovno prišlo do poplave, bo zavarovalnica preverjala tudi, ali je bila oziroma v kolikšni meri je bila sanirana škoda iz prejšnje poplave.

Za nadaljevanje kliknite na spodnjo povezavo.

Več: http://vsebovredu.triglav.si/dom-in-druzina/ocena-skode-popi...

Vir: Vse bo: vredu, Zgodbe in nasveti za brezskrben vsakdan, Zavarovalnica Triglav

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog