Vodič

Hišna popravila: Kako do pravega mojstra, ko se najbolj mudi?

»Najboljši trenutek za menjavo radiatorja je pet minut, preden prične puščati,« pravijo izkušeni hišni mojstri. Žal niti največji strokovnjak ne more napovedati najrazličnejših napak, do katerih lahko pride v hiši ali stanovanju. In te se kot po pravilu vedno zgodijo ravno takrat, ko nam povzročijo največ težav.


Redno vzdrževanje lahko prepreči marsikatero napako, ne pa vseh.

Sodobne stanovanjske stavbe omogočajo kakovostno bivanje, vendar le ko vsi vgrajeni sistemi delujejo, kot morajo. Dokler ni težav, sploh ne vemo, da jih imamo.  A ravno takrat je potrebno misliti na redno vzdrževanje, saj določena dela zahtevajo svoj čas.

Pri ogrevalnih sistemih je najprimernejši čas za letno vzdrževanje takoj po kurilni sezoni, ko se še spomnite težav. Redno vzdrževanje strehe je potrebno končati pred jesenskimi nalivi, za vzdrževanje oken pa je primeren čas kadarkoli v letu. Čeprav tudi za vodovodne instalacije čas vzdrževanja ni pomemben, je tudi to bolje opraviti poleti. Med čiščenjem bojlerja se lahko zgodi, da boste dan ali dva brez tople vode, kar je poleti manj neprijetno kot pozimi.
 

Česa se lahko lotite sami, kdaj pa je bolje poklicati strokovnjaka?

 • Električna napeljava: Zamenjava žarnice je enostavna in jo lahko opravi vsak. Če pa pregori varovalka, pogosto samo zamenjava ne zadošča. Najprej je potrebno odpraviti vzrok okvare,  kar presega običajne sposobnosti stanovalcev, zato je v takih primerih bolje poklicati električarja.
 • Plinska napeljava: Odprava napak na plinski napeljavi je delo, ki ga v vsakem primeru prepustite strokovnjakom. Če zaznate značilen vonj po plinu, takoj odprite okna, zaprite glavno plinsko pipo, obvestite sosede in plinarno. Prepovedano je prižiganje vžigalic, cigaret ali električnih naprav, saj lahko majhna iskra povzroči veliko eksplozijo. Zato je dobro izključiti tudi dovod električne energije.
   
 • Vodovodni sistem: Če se zamaši perlator na pipi ali voda ne odteka iz kuhinjskega korita, se dela lahko lotite sami. Vsa zahtevnejša opravila, kot je menjava počenega umivalnika ali popravilo ventila, ki ne tesni, pa raje prepustite vodoinštalaterju. Ob izlivu vode takoj zaprite glavni vodovodni ventil. Če bi iztekla voda lahko prišla v stik z električno napeljavo, pa je potrebno prekiniti tudi dovod elektrike.
   
 • Ogrevalni sistem: Posegi v ogrevalni sistem so zahtevno opravilo, katerega so vešči zgolj usposobljeni strokovnjaki. Če radiatorski ventili ne tesnijo, je morda treba izprazniti cel ogrevalni sistem ali zamenjati radiator z zamrznitvijo priključnih, kar je še zlasti v večstanovanjskih stavbah zelo zapleteno.
   

Ko se zares mudi

Nekatere okvare je potrebno odpraviti takoj ali v čim krajšem času, da preprečite nadaljnjo škodo, recimo zamakanje strehe ali puščanje  instalacij. Včasih je možno take okvare odpraviti v dveh fazah: zasilno popravilo izvedete takoj, temeljito pa kasneje. Ne glede na to, kako vešči ste posameznih hišnih opravil, pa morate v vsakem trenutku vedeti:

 • Kje je glavni vodovodni ventil in kako ga zaprete.
 • Kje je glavno stikalo za elektriko oziroma glavna varovalka.
 • Kje je pipa za dovod plina.

V večstanovanjskih zgradbah stanovalci tega običajno ne vedo, morda niti nimajo dostopa, zato je prvi kontakt v nujnih primerih običajno upravnik ali hišnik. Priporočljivo pa je, da imate zapisane kontaktne številke ljudi, na katere se lahko obrnete.

Za nadaljevanje kliknite na spodnjo povezavo.

Več: http://vsebovredu.triglav.si/dom-in-druzina/hisna-popravila-...

Vir: Vse bo: vredu, Zgodbe in nasveti za brezskrben vsakdan, Zavarovalnica Triglav

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog