Vodič

Nevaren dom: zastrupitev s svincem 

Svincu smo izpostavljeni vsak dan, čeprav se tega niti ne zavedamo – in za to ni potrebno da delamo v težki industriji, saj se lahko z njim zastrupimo tudi doma: preko vode, hrane, zraka ali zemlje. Največja težava je s svincem kontaminirana voda, do katere pride zaradi svinčenih cevi, potem pa so tu še stare barve, ki vsebujejo svinec, glineni izdelki in podobno.
 

Zakaj je svinec nevaren?

Večina oblik svinca pride v telo skozi dihala in prebavila, nekatere pa tudi skozi kožo (organski), v telesu pa se kopičijo in uničujejo živčni sistem ter tudi vse druge.

Prvi znak zastrupitve so običajno prebavne motnje, ki lahko vodijo v nezavest. Pri večji izpostavljenosti najprej opazimo slabost, utrujenost, pomanjkanje apetita in hujšanje, nato se pojavijo krči in slabokrvnost. Pojavijo se spremembe v krvnem tlaku, bolečine v sklepih, nespečnost, čustvena nestabilnost, hiperaktivnost in mnoge druge vedenjske motnje, halucinacije. Zastrupitev s svincem vodi v komo in smrt, ob pravočasnem zdravljenju pa pusti za sabo dolgoročne poškodbe možganov, ledvic in drugih organov, vpliva na plodnost, pospešuje nastanek multiple skleroze, pri otrocih pa povzroča vedenjske težave, nižji inteligenčni koeficient, nezbranost, težave z govorom … Pravih zastrupitev s svincem je izjemno malo, vse več pa je njegovih dolgotrajnih posledic na otroke – teh pediatri zaznavajo vedno več.
 

Svinec v vodi

Svinca v vodi ne vonjamo, ne vidimo in ne okusimo. Vodo lahko tudi prekuhate, pa se ga ne boste mogli znebiti – ravno nasprotno! Njegova koncentracija se pri prekuhavanju le še poveča. Kako torej ravnati, če menite, da je v vaši vodi svinec? Če gre za starejšo stavbo, v kateri so svinčene cevi, je te najbolje zamenjati, a ker to iz različnih razlogov tudi ni vedno mogoče, je se potrebno držati vsaj nekaj enostavnih pravil.

Za začetek za kuhanje in pitje vedno točite le hladno vodo, saj se tako izloča vanjo manj svinca. Ko odprete pipo, pustite vodo teči vsaj 15 sekund oziroma toliko, da izteče kar nekaj litrov vode in se ta lahko »prečisti«. Vodo pustite še dlje teči takrat, kadar ste bili od doma in je niste točili več ur ali cel dan.

Koliko svinca vsebuje voda, je odvisno od njenih lastnosti: korozivnosti vode (reakcij oksidacije med vodo in cevmi), ki jo lahko upravljalec vodooskrbnega sistema zmanjša z dvigom pH vrednosti vode (na 7 – 9); od časovnega obdobja stika vode s svinčenimi cevmi (zaradi česar vodo, ki je v ceveh stala več ur, iztočimo pred uporabo); od trdote vode (bolj trda voda je manj korozivna, zato je v njen manj svinca); in od temperature vode (v topli vodi je svinca več).

V Sloveniji je najvišja dovoljena vsebnost svinca v vodi že mnogo let 10 µg/l, s koncem leta 2013 pa so morale to raven doseči vse države Evropske unije. Veliko več svinca kot z vodo dobimo v telo sicer preko hrane, zraka in praha, vendar teh žal ne moremo dobro nadzirati, pitno vodo pa lahko. Še zlasti je to nujno pri dojenčkih, ki so hranjeni z mlečno formulo – tam »mleko« po steklenički pomeni zaradi s svincem onesnažene vode glavni vir svinca, če vodo za pripravo prekuhamo, pa naredimo še več škode kot sicer.
 

Svinec v barvah

V EU je od leta 1999 prepovedan osvinčen bencin (v Sloveniji od 2001), že od sedemdesetih let pa je prepovedana uporaba barv, ki vsebujejo svinec. Kljub temu velja pri vsaki stavbi, postavljeni do leta 1985 preveriti, ali barve v njej vsebujejo svinec (na spletu lahko za malo vel kot 0 EUR kupite komplet za testiranje površin. Svincu v barvah se ne moremo popolnoma izogniti, saj so z njimi vedno prebarvane stare stavbe, stare igrače, stari dekorativni predmeti, stara orodja, stari športni pripomočki … Predmete, ki jih je možno zavreči ali zamenjati, je torej potrebno zamenjati, ravno tako je nujna zamenjava oken in vrat, barvanih s svinčeno barvo. Kadar so z njo barvane stene, je najbolje, da barve ne odstranjujemo, saj s tem dvignemo v zrak neverjetno količino strupenih svinčenih delcev. Bolje je, da novo, neškodljivo barvo, enostavno nanesemo preko stare.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog