Vodič

Vi na dopust, vlomilci na delo

Samo 30 sekund je dovolj, da nepridiprav odpre navadna vrata ali običajno okno in vdre v vaš dom. Neprijeten občutek, kajne? Bolj pomirjajoče dejstvo je, da vlomilci navadno odnehajo, če jim ne uspe v petih minutah. Vendar pa obenem policisti opozarjajo, da je le pet minut tudi običajen čas, v katerem tat odnese vidnejše predmete in za seboj pusti pravo opustošenje.

Preden se boste odpravili na dopust, zato poskrbite za ukrepe, ki bodo potencialne vlomilce odvrnili, da bi sploh poskusili vlomiti, in za to, da bo vaš dom varen, tudi ko boste vi daleč stran. Pripravili smo seznam stvari, ki jih velja preveriti oziroma narediti, preden zadnjič zaklenete vrata in se prepustite poletnim dogodivščinam.

Nekaj dni pred dopustom

  • Preverite delovanje alarmne naprave. Če je nimate, si omislite napravico, ki spominja nanjo (na primer tako z utripajočo lučko na zunanji strani vhodnih vrat). Če živite v hiši, na vhodna vrata ali ograjo vrta pritrdite nalepko s sporočilom, da je objekt pod videonadzorom. Tudi takšne laži odbijejo potencialne vlomilce.
  • Poskrbite, da bo vaš vrt urejen, trava pa pokošena. Visoka trava, plevel in zaraslo grmovje namreč nakazujejo, da po vsej verjetnosti nikogar ni doma. Če imate ob hiši ograjo, nanjo nalepite opozorilo »Pozor, hud pes!«, tudi če nimate psa.
  • Pospravite okolico hiše, predvsem umaknite vse, kar bi potencialni vlomilci lahko uporabili, da bi lažje vlomili v hišo. Prilika dela tatu, zato priložnosti ne ponujajte kar sami!
  • Svojih dragocenosti, denarja in pomembnih dokumentov ne puščajte v stanovanju. Spravite jih v sef, v banko ali jih odnesite h komu, ki mu stoodstotno zaupate.
  • Naredite spisek serijskih številk vseh vaših vrednejših predmetov, jih fotografirajte, če je mogoče, tudi označite (na primer umetniške slike, tehnične predmete ipd.).
  • S sosedi oziroma ljudmi, ki jim zaupate, se dogovorite, da od časa do časa preverijo vaš dom. Čim bolj redno naj praznijo vaš poštni nabiralnik, spreminjajo naj položaj žaluzij, zalijejo rože, pokosijo travo, mečejo smeti tudi v vaš smetnjak, kdaj čez noč parkirajo svoj avto na vašem dovozu … Pomagajo naj torej ustvarjati vtis, da vaš dom ni prazen.
  • Če imate možnost, nastavite avtomatsko prižiganje in ugašanje luči. Luč v dnevni sobi na primer med deveto in enajsto uro zvečer bo dajala vtis, da gledate televizijo.

Za nadaljevanje kliknite na spodnjo povezavo.

Več: http://vsebovredu.triglav.si/dom-in-druzina/vi-na-dopust-vlo...

Vir: Vse bo: vredu, Zgodbe in nasveti za brezskrben vsakdan, Zavarovalnica Triglav

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog