Vodič

Najem pomoči pri čiščenju 

V današnjem tempu življenja, ko imajo ženske, ki naj bi skrbele za čist in urejen dom, dovolj dela s službo in otroci, ni nič nenavadnega, če si za gospodinjska opravila najamejo pomoč. Najem čistilke ne pomeni, da same ves dan posedajo ali nakupujejo, da so lene, da so vzvišene ali razvajene. Pomeni le to, da potrebujejo nekaj pomoči. In kako najeti pomoč?
 

Čistilni servis ali soseda, ki potrebuje dodatni zaslužek

Marsikatera ženska vidi nekaj ur čiščenja tedensko kot možnost dodatnega zaslužka, in gotovo boste hitro našli sosedo ali znanko, ki vam bo pripravljena nuditi to uslugo. Pri tem pa so tako prednosti kot pomanjkljivosti.

Prednost je zagotovo v tem, da osebo poznate in dobro veste, da ji lahko zaupate, poleg tega pa bo tudi plačilo verjetno nekoliko nižje. Vendar pa ne gre pozabiti, da gre (razen, če ima znanka registrirano dejavnost,) za delo na črno, ki je kaznivo. Po drugi strani boste imeli pri čistilnem servisu ali najemu čistilke z dejavnostjo mirno vest. Ne bo se vam treba ukvarjati, da čistilka skupnim prijateljem razlaga o tem, kako urejen (neurejen!) dom imate, kakšne stvari imate med svojo lastnino in podobno. In v primeru, da bi šlo kaj narobe, imate zaradi pogodbe oziroma računov izvajalca vedno možnost, da se pritožite, medtem ko boste znanki težko rekli, da z njenim delom niste zadovoljni in, da ga mora opraviti temeljiteje.
 

Kaj je treba počistiti?

Preden najamete pomoč, naredite spisek vsega, kar je treba opraviti. Katere sobe je treba počistiti in koliko časa bi za to potrebovali sami – to vam bo najboljše vodilo pri odločitvi, za koliko ur tedensko najeti pomoč. Vedno naredite tudi spisek vsega, v kar naj se čistilka »ne vtika«. Določene stvari boste zagotovo želeli obdržati zasebne, nekateri ljudje pa celo ne želijo, da pomočnica vstopi v določeno sobo in podobno.

Ko ugotovite, kdaj in za koliko ur naj bi čistilka prihajala, ji naredite spisek opravkov, za katere naj bi poskrbela ob posameznem obisku – tistih, ki jih je treba opraviti vsakič in tistih, za katere je treba poskrbeti enkrat ali dvakrat mesečno.

Vsekakor se je treba on začetku sodelovanja dogovoriti o tem, kaj so naloge čistilke oziroma pomočnice, saj ne opravljajo vse vseh del. Nekatere opravljajo zgolj redno čiščenje, za večja in zahtevnejša čiščenja, na primer pomivanje oken, pa je treba najeti koga drugega ali plačati posebej. Nekatere zgolj čistijo, druge vam bodo tudi oprale, zlikale in zložile ter pospravile perilo. Dogovor o tem naj bo jasen. Vsekakor od snažilke ne pričakujte, da vam bo med čiščenjem sproti še čuvala otroke in podobno – to do nje ni pravično, saj tako ne bo mogla dobro opraviti svojega dela.
 

Kdaj naj čistilka čisti?

Zagotovo je najbolj praktično, če se stanovanje čisti takrat, ko je prazno. To pa seveda zahteva, da pomočnici popolnoma zaupate – nenazadnje bo v vašem domu popolnoma sama, ali pa bo morda celo imela lasten ključ vhodnih vrat. Na začetku je takšna odločitev precej nepremišljena – dokler delo lepo ne steče in se ne vzpostavi zaupanje, naj torej čistilka prihaja takrat, ko ste doma, vendar nimate »polne hiše«.
 

Čistila in pripomočki

S čistilko se dogovorite, ali bo uporabljala vaša čistila in pripomočke, ali bo prinašala svoje. Kadar želite uporabo posebnih čistil, na primer za občutljive površine in predmete, bo najbolje, če za čistila poskrbite sami. Če boste najeli čistilni servis, je možnost, da bo čistilka prinašala svoje »orodje« večja. To vas bo rešilo skrbi glede nakupa potrebščin, še zlasti pa se bo izkazalo pri zahtevnejših čiščenjih – čistilkabo lahko pri svojem servisu dobila na primer parni čistilnik, globinski sesalnik za ležišča, napravo za enostavnejše čiščenje okenskih stekel …
 

Najpomembnejši je dober odnos

Ne pozabite, da so čistilke ljudje – do njih bodite prijazni in prijateljski, saj boste le tako razvili odnos, ki bo temeljil na zaupanju. S čistilko kdaj poklepetajte o vsakdanjih zadevah, vendar vseeno pričakujte profesionalnost in se ne spuščajte predaleč v osebne stvari. Prav tako osebnih zadev ne pustite na očeh – račune in podobno velja pospraviti, saj sicer kar vabijo, da bi kdo pokukal vanje. Čistilki prav tako povejte, da ne želite, da o stvareh v vašem domu razlaga drugim, komu zaupa vaš naslov ali telefonsko številko. Najbolje je, da imate že od začetka pravila, prav tako pa, da ste odkriti – tudi vi namreč čistilke ne smete opravljati. Če z njenim delom kdaj niste zadovoljni, ji povejte, kako naj ga opravi, da boste zadovoljni. Le odkritost in obojestransko spoštovanje ter upoštevanje pravil lahko namreč zagotovijo dolgoročno sodelovanje.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog