Vprašanja - Agencije in posredniki
Število ustreznih rezultatov: 171
Stran: 1 2 3 4 5 6 ...
Ali je dopustno sodelovanje z več agencijami hkrati? (arual70)
Pozdravljeni, ali lahko jaz kot prodajalec stanovanja sodelujem z več nepremičninskimi agencijami ali se moram zavezati samo eni? Kako je potem s provizijo? ... (SLONEP)
Ali sem dolžan plačati provizijo nepremičninski agenciji tudi, če pogodba o posredovanju ni bila pisna? (johny)
Kupujem stanovanje preko agencije, katere kupnino sem že plačal. Agencija je pogodbo uredila in še nekaj dela zraven, vendar pogodbe o posredovanju nisem dobil, kaj šele, da bi jo podpisal. Agencija zahteva provizijo 1,5 procenta. Bil je samo dogovor za 1,5 procenta od pogodbene cene, ne pa podpis pogodbe o posredovanju. Zanima me, ali sem dolžan plačati provizijo? ... (SLONEP)
Ali lahko vložim tožbo zaradi neupravičenega odstopa od nakupa? (TOTO)
Zaradi neopravičenega enostranskega odstopa od nakupa nepremičnine mi je bila kot posredniku povzročena škoda. Ali lahko vložim tožbo na arbitražo? ... (SLONEP)
Plačilo storitev nepremičninskih agentov? (zamir)
Kupujem stanovanje preko neke nepr. agencije. Takoj so mi dali pod nos pogodbo o posredovanju, splošne pogoje in nek cenik. Pravijo, da če ne sklenemo posla, plačam posamezne storitve. Ali mi lahko res kaj zaračunajo, a jim ne pripada samo provizija, če kaj res kupim? ... (SLONEP)
Ali imam pravico do provizije po odstopu od nakupa? (DELTA)
Prosim za pravniški nasvet glede naslednje zadeve. V letu 2008, mesec marec, sem kot posrednik za nepremičnine ponudil parcelo za izgradnjo trgovskega centra podjetju. Po 3-4 mesecih razčiščevanja, so izrazili pripravljenost kupiti nepremičnino (zemljišče in zapuščene tovarniške hale). Zadeva je prišla tako daleč, da je na sestanku med prodajalcem in kupcem prišlo do ustnega dogovora, da otvoritev trgovskega centra mora biti 26. Decembra 2008. Med urejanjem papirjev in usklajevanjem pogodbe, je kupec začel z maratonskimi nesmiselnimi zahtevami glede zmanjševanja cene nepremičnine, kakor tudi dodatno izgradnjo sedaj tega in onega poslovnega partnerja kupca na isti lokaciji (pomeni 2 različni dejavnosti). Nakar se je nekaj mesecev izmotaval glede plačil in prevzema objekta , hkrati pa je naročeval izdelavo projektov, zahteval je celo pridobitev gradbenega dovoljenja za rušenje starih objektov. Tako so minevali meseci in leta, dokler nismo prišli do meseca novembra 2010, ko je kupec zahteval kot definitiven pogoj, da prodajalec financira izgradnjo objekta. Prodajalec je uredil kreditno linijo in pričakoval podpis pogodbe. No presenečenje ob vsem zavlačevanju pa pride v mesecu marcu, ko kupec po 3 letih enostavno iz svojih neupravičenih razlogov enostransko odstopi od podpisa pogodbe in nakupa nepremičnine. Prodajalcu je povzročil za cca 210.000 € stroškov. Ali imam kot nepremičninski agent pravico do provizije od kupoprodajne pogodbe in kolikšna je lahko? Kako je s stroški potovanj na sestanke v tujino, kjer je sedež kupca? Sklenil pa se je ustni dogovor, kjer je kupec potrdil nakup in celo določil rok izgradnje. Ali imam pravico do izplačila posredniške provizije, ker smatram da je pogodba sklenjena, ko kupec tudi ustno potrdi nakup, oz do kolikšne provizije sem po EU zakonodaji upravičen? V kolikor nisem upravičen do celotne provizije, ali sem upravičen do plačila vseh stroškov (telefon, prevozi, potovanja..) in določenega minimalnega zneska penalov za enostranski odstop s strani kupca in kolikšen je ta procent po EU Zakonodaji. Za vaš odgovor se vam zahvaljujem. ... (SLONEP)
Ali je ravnanje nepremičninske agencije korektno? (PROVIZIJA-EKSKLUZIVNOST)
Je dovoljeno, da nepremičninska agencija od vseh nas (kupec+prodajalec) zahteva provizijo, kljub temu, da nismo kupili stanovanja preko njih. Nepremičninski posrednik naju je močno zavajal, češ, da se ničesar ne obvezujeva, na koncu pa nama je podtaknil ekskluzivno pogodbo. Po vsej verjetnosti bova tožila celotno agencijo, za vse muke, ki so nam jih zadali. Zavajali so naju in seveda jih bova spravila tudi v medije. ... (SLONEP)
Ima kdo izkušnje s hrvaško nepremičninsko agencijo Tara nekretnine? (Robert)
Zanima me, če ima kdorkoli kakršnekoli izkušnje z hrvaško nepremičninsko agencijo Tara nekretnine, ki ponuja nepremičnine na hrvaški obali? ... (SLONEP)
Ali je potrebno uporabno dovoljenje? (Manete)
Kupujemo stanovanje v 4-stanovanjski hiši (novogradnja oz. rekonstrukcija starejše hiše), ki pa še nima uporabnega dovoljenja. Prodajalec nam je zagotovil, da bo le-tega pridobil, takoj ko bodo končana vsa dela, ki so določena po projektu (nadstrešek pred hišo, ograja pred dvoriščem itd.). Hiša je že dokončana, stanovanja vpisana v ZK, prav tako etažirana. Nepremičninski agent, ki posreduje pri prodaji, nam zatrjuje, da uporabno dovoljenje ni potrebno. Kljub temu, da prodajalec pravi, da bo uporabno dovoljenje pridobil, ne želimo podpisati pogodbe, preden bo le-to pridobljeno, saj nas skrbi, da bi se lahko vmes kaj zapletlo. Zanima me, ali je kakšna zakonska dolžnost prodajalca, da ob prodaji stanovanja zagotovi uporabno dovoljenje? Zanima me še, ali ni sporno, da nepremičninski agent pravi, da le-to ni potrebno? ... (SLONEP)
Kaj je ločen vhod in kako naj oglašujemo? (Eliza)
Pred dvostanovanjsko hišo je skupni zastekljeni vetrolov velikosti 3x5 m, znotraj katerega je stopnišče za zgornje stanovanje z varnostnimi vhodnimi vrati, prav tako ima spodnje stanovanje posebej vhodna vrata. Zgornje stanovanje želimo oddati v najem. Ali lahko oglašujemo kot stanovanje s posebnim vhodom ali je v tem primeru vhod skupni. Vetrolova ne uporabljamo kot garderobo in ga ne zaklepamo. Zaklepamo le obe stanovanji. ... (SLONEP)
Ali sem dolžna agenciji plačati provizijo? (majda)
Zasebno prodajamo stanovanje. Recimo, da mi agencija pripelje kandidata, ki bi kupil naše stanovanje (torej je to njihova stranka). Ali sem tudi jaz dolžna plačati agenciji njihove procente, kljub temu, da jih nisem prosila za pomoč ali samo njihova stranka. ... (SLONEP)
Ugotovitev skrite napake in uveljavljanje zahtevka? (Leks)
15.6.2010 sem podpisal kupoprodajno pogodbo za nakup rabljenega mansardnega stanovanja preko nepremičninske agencije. 15.9.2010 sem stanovanje tudi dejansko prevzel. Ko je prišla zima, prvi sneg in močni nalivi, sem opazil, da se na zidu pojavljajo veliki mokri madeži in drugi dan takoj plesen. To je bilo v treh sobah na večih lokacijah. V kuhinji pa je ob kuhi pričelo tečti iz stropa, kot da bi steno polil z vedrom vode. Zanima me, ali je možno, da od nepremičninske agencije zahtevam vračilo dela kupnine zaradi zmanjšane vrednosti stanovanja, saj me na zamakanje in vlago niso opozorili. V pogodbi imamo klavzulo "VIDENO-KUPLJENO". Je kljub temu možno uveljavljati stvarne napake, saj v zakonu piše, da nepremičninska agencija odgovarja za stvari, ki jih prikriva ali bi jih morala vedeti. ... (SLONEP)
Katere so največje nepremičninske agencije v Sloveniji? (Barbara)
Zanima me, katere nepremičninske agencije v Sloveniji beležijo največ prometa? Lahko napišete top 3 ali top 5? ... (SLONEP)
Goljufanje nepremičninskih agentov? (cvetka)
S fantom sva podpisala najemniško pogodbo za stanovanje preko nepremičninske agentke, katero so najeli lastniki stanovanja. Problem je, da nama je agentka rekla, da bova pred vselitvijo plačala varščino ter najemnino za mesec, ko se vseliva, na koncu pa se je izkazalo, da je denar za najemnino vzela sama kot provizijo. Midva pa nisva podpisala nobenega dokumenta za plačilo o posredovanju in nimava nobenega računa kot dokaz. Tudi ne vem ali je dobila provizijo še od lastnikov ali samo od naju. Zanima me, kaj bi lahko v tem primeru naredila? Ali bi lahko inšpekcija ugotovila za kakšen način poslovanja gre? ... (SLONEP)
Ali mora imeti nepremičninska agencija zaposlenega nepremičninskega posrednika z veljavno licenco? (tatjana)
Delniška družba se poleg svoje osnovne dejavnosti-trgovina ukvarja tudi s projektiranjem oz. gradnjo objektov, prodajo nepremičnin, oddajo poslovnih prostorov v najem, itd. Ali mora za opravljanje nepremičninskega poslovanja zaposlenega nepremičninskega posrednika z veljavno licenco? ... (SLONEP)
Ali je treba agenciji plačati provizijo, če ne proda zemljišča? (nina)
Zanima me, ali moram plačati provizijo agenciji, če ne proda zemljišča, in koliko je potem visoka provizija? In zanima me še, ali lahko dam oglas v več agencij oziroma sama prodajam preko npr. oglasnika? ... (SLONEP)
Ali agencija lahko zaračuna provizijo, če ni bila sklenjena pogodba o posredovanju? (Kupec7)
Trenutno kupujemo hišo in smo tudi že dogovorjeni z lastnikom o ceni ter vseh ostalih podrobnosti. Zapletlo se je pri agenciji, pri kateri ima prodajalec sklenjeno pogodbo o posredovanju. Javil sem se na oglas agencije, in ker je bila agentka na bolniški, mi je sporočila telefonsko lastnika in sledil je ogled z lastnikom brez agencije. Vmes sta sledila še dva ogleda, ponovno brez agencije in seveda tudi brez pogodbe med nami in agencijo. Prvič smo se dobili z agencijo, ko smo zaključevali kupoprodajno pogodbo. Zapletlo se je pri proviziji agencije. V pogodbo, ki so jo sestavili, so dodali, da kupec plača agenciji provizijo 2 %. Povedal sem, da sem pripravljen plačati provizijo, vendar ne 2 % ampak največ 1 %. Agencija vztraja pri 2 % in tako ni prišlo do podpisa kupoprodajne pogodbe. S prodajalci smo vse dogovorjeni. Sedaj pa sprašujem, ali lahko agencija ustavi prodajo, če želijo prodajalci prodati nam, ki pa nočemo plačati 2 % provizije. Zanima me ali lahko zahtevam, da pogodbo sestavi notar (mimogrede pri njem pride pogodba 500 €).... (SLONEP)
Skrite napake v stanovanju? (Kristina)
Pred dnevi sem kupila eno sobno stanovanje. Večjega obroka še nisem plačala. Problem je sledeč. V oglasu na agenciji, kjer sem stanovanje kupila je bilo napisano, da je stanovanje obnovljeno. Ob ogledu stanovanja nisem bila dovolj pozorna, oz. sem bila zavedena. Takoj ob vselitvi sem ugotovila, da so vsa okna potrebna takojšne menjave. To mi je ob ogledu potrdil tudi prodajalec oken. Prav tako je zamašen odtok. Tudi vhodna vrata so v zelo slabem stanju in so potrebna menjave. Zanima me, kaj lahko v mojem primeru storim oz. na koga naj se obrnem. Ob vseh napakah, ki sem jih odkrila je sedanja kupnina absolutno previsoka. Prepričana sem, da stanovanje, ki ga je prodajala agencija, ni bilo z njihove strani niti pogledano, kaj šele pregledano. ... (SLONEP)
Zavajujoča cena nepremičnine? (cena nepremičnine)
Pozdravljeni, od določene agencije sem nameravala kupiti stanovanje po ceni ki je bila objavljena na njihovi internetni strani so dejali, da je cena drugačna. Ali lahko oni spreminjajo cene in s tem zavajajo kupce? Hvala za odgovor in lepe praznike. ... (SLONEP)
Prodaja novogradenj brez nepremičninske agencije? (Nejc. Ž.)
Zanima me, ali lahko kot investitor (d.o.o.) kar sam (brez agencije) prodajam novogradje, ki jih delam za trg? Hvala za hiter odgovor. N. ... (SLONEP)
Ali lahko tujec opravlja delo nepremičninskega posrednika? (Zaja)
Spoštovani, ali dosega moj partner pogoje za opravljanje licence za neprem. agenta? Torej on ni Slo državljan, vendar je poročen z mano in ima bivalno in delovno dovoljenje. On je v svoji državi doštudiral višjo (3 letno) šolo za glasbenega producenta, še prej pa gimnazijo. Recimo, da njegova višja šola tukaj ni priznana, ker mi te fakultete nimamo (se moram še pozanimat), vendar pa je bil on v svoji državi zaposlen v nepremičninski agenciji 4 leta. Ali dosega pogoje? Hval. ... (SLONEP)
Plačilo provizije neremičninski agenciji brez računa? (Kregar)
Pozdravljeni. Zanima me, kakšne so pravne posledice za plačnika v primeru, da le ta plača provizijo nepremičninski agenciji brez izstavitve računa? Hvala in lep pozdra. ... (SLONEP)
Podpis napotnice in plačilo provizije kupca nepremičninski agenciji? (alex)
Pozdravljeni! Zanima me, ali moram plačati provizijo kupca nepremičninski agenciji, ker sem podpisal napotnico za ogled nepremičnine, kjer je z drobnim tiskom navedeno, da se zavezujem (v primeru sklenitve posla) plačati agenciji provizijo za posredovanje pri nakupu, kot je to dogovorjeno s posredniško pogodbo, četudi nisem podpisal z agencijo nobene posredniške pogodbe. Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Nepremičninska agencija in oglaševanje? (Jože)
Opazil sem, da ena nepremičninska agencija oglašuje nepremične brez davka in tako izgleda cena manjša. Ali je to pravilno? Menim, da je zelo zavajujoče. Prosim za vaše mnenje. ... (SLONEP)
Dvojne provizije pri najemu in zavezanec? (mark)
Kaj predlagate v tem primeru? Najemodajalec je želel oddati nepremičnino in je sklenil s posrednikom pogodbo o posredovanju (torej posrednik-najemodajalec), kjer se dogovorita za eno najemnino za posredovanje. Potem posrednik oglašuje. Nato najemnik sam najde oglas in pokliče posrednika. Ta mu najprej brez omembe pogodbe in opozorila o proviziji pokaže nepremičnino in se nato dogovorijo z lastnimom za najem. Nato posrednik pripravi pogodbo o najemu in hkrati sili še najemnika v podpis pogodbe o posredovanju (posrednik-najemnik). Ali je bodoči najemnik, ki si sam najde posredniški oglas in se po ogledu (v troje) za najem tudi že odloči, dolžan podpisati pogodbo o posredovanju (za nazaj) in s tem plačati provizijo. S tem pobirajo posredniki vedno dve najemnini - eno od najemnika in eno od najemodajalca. Kodeks in zakon pa omenjata samo eno najemnino provizije na 1 najem. Kaj predlagate - naj najemnik podpiše pogodbo o posredovanju oz. so posredniki glede na norme (kodeks) upravičeni do dveh provizij (po eno od obeh strank), četudi so aktivno iskali le za najemodajalca. kakšna je praksa? ... (SLONEP)
Kako je z navajanjem površine pomožnih prostorov v oglasih? (S.F.)
Prosim za informacijo o tem, kakšno površino pomožnih prostorov (torej kleti, balkonov, garaž) podajajo v oglasih ponudniki oglaševanih stanovanj? Ali prav razumem, da gre za površino, ki je zmanjšana z ustreznimi korekcijskimi faktorji? Tako, da namesto dejanske površine 10 m2 kleti v oglasu prodajalci navedejo 5 m2 kleti?... (SLONEP)
Nepremičninski posrednik v pogodbi ni izpolnil zagotovil iz predpogodbe? (Janko)
V letu 2006 sem kupil zemljiško parcelo v velikosti 1030 m2. Pred nakupom mi je nepremičninska agencija v predpogodbi navedla, da bi imela parcela po parcelaciji (ob nakupu namreč parcelacija še ni bila narejena) imela cca 400 - 450 m2 zazidljive površine, ostalo pa je kmetijsko zemljišče. V sami kupoprodajni pogodbi niso bile navedeni podatki o velikosti zazidljivega in nezazidljivega dela parcele. Ko sem letos želel pridobiti gradbeno dovoljenje, sem pri zbiranju dokumentacije ugotovil, da je zazidljivi del parcele velik vsega 300 m2. Na občini sem potem vlagal prošnje, da bi mi dovolili gradnjo tudi na parceli manjši od 300 m2. To soglasje sem dobil, zadeva pa je postala tragikomična pri projektantu, ki je ugotovil, da na takšno parcelo ob upoštevanju vseh zahtev (40% pozidanost, faktor FSI 0,48) ne morem postaviti normalno velike stanovanjske hiše. Morda le manjši vikend. Ali lahko od nepremičniske posrednice karkoli zahtevam?... (SLONEP)
Zakaj pride do ogoljufanja kupcev preko nepremičninskih posrednikov? (Prevarani kupec)
Kupila sem nepremičnino preko nepremičninskega posrednika Sitar Milana, agencije Simm nepremičnine d.o.o. Kupnina 30.000 evrov ni nikoli prišla do prodajalcev. Agencijo smo takoj prijavili. Ugotovljeno je, da ta posrednik odpira in zapira podjetja vsako leto in ogoljufano je bilo kup kupcev in prodajalcev. Zanima me, zakaj se ga ščiti? Zakaj lahko še naprej nemoteno goljufa kupce nepremičnin, zakaj mu je dovoljeno delovanje v slovenskem prostoru? Kako ustaviti prevarantsko firmo, kjer oba zakonca goljufata in mirno živita z nakradenim denarjem? Prosim, da objavite ime te agencije in zavarujete druge kupce! Lep pozdrav.... (SLONEP)
Nakup stanovanja preko agencije in zemljiškoknjižno dovolilo? (Lenči)
Septembra 2004 sem preko agencije kupila stanovanje. V pogodbi so na agenciji sicer navedli, da prodajalec dovoljuje, da se pri stanovanju vknjiži lastninska pravica na novega lastnika, vedar niso napisali še zemljiškoknjižnega dovolila. Ko sem si začela urejat vpis etažne lastnine (imela sem vse originalne pogodbe), sem si morala najprej pridobiti še zemljiškoknjižno dovolili od starega lastnika stanovanja, katerega sem morala sama poiskat in plačat notarske stroške. Agencija bi to morala urediti že v osnovi, vendar se zgovarjajo, da so oni naredili vse pravilno. Ali sem upravičena do vračila denarja s strani agencije za stroške, ki so mi nastali in kako ukrepati? ... (SLONEP)
Ali "posrednik" utemeljeno zahteva provizijo ? (Andreas)
S prodajalko stanovanja se poznamo, vendar pa je ona - da bo stvar bolj gotova - na pomoč poklicala še kolega, ki se ukvarja z posredovanjem pri poslu z nepremičninami (ima s.p.) Gospod naj bi za nas pripravil predpogodbo, kupoprodajno pogodbo in uredil pridobivanje potrebne dokumentacije. Za navedena opravila si je v predpogodbi napisal, da mu plačamo tako prodajalka kot mi (kupec) vsak po 2%provizije. Glede na to, da ni bil ne aktiven pri iskanju kupcev, ni ustvarjal oglasov, ni vodil kupce na oglede, nobenih tehnično-strokovnih, finančno računovodskih ali knjigovodskih opravil itd. itd (glede na Katalog), da nenezadnje niti nismo podpisali nobene pogodbe o posredovanju, ampak trenutno dela zgolj kot prijatelj prodajalke, se mi zdi, da je navedena provizija astronomska (glede na ceno nepremičnine gre za 3200 EUR) in takšne predpogodbe ne mislim podpisati, ker se mi zdi, da nas želi (hkrati s prodajalko) nesramno izkoristiti in da nam je v podpis ponudil svojo vzorčno predpogodbo, ki jo ima pri običajnem posredovanju pri prodaji nepremičnine? Imam prav in koliko si lahko realno nekdo, ki se s tem ukvarja, zaračuna za zgoraj navedena dejanja (sestavljanje predpogodbe, kupoprodajne pogodbe in pridobivanje potrebne dokumentacije? Hvala vnaprej!... (SLONEP)
1-mesečna najemnina za agencijo? (Stella)
Danes sem se zanimala za najem nekega stanovanja preko agencije. Rekli so mi, da moram 1-mesečno plačilo za najemnino dati njim (ter seveda lastniku stanovanja, dvojno najemnino torej) in da tako pravi zakon. Zanima me, če je to res? Hvala!... (SLONEP)
Stran: 1 2 3 4 5 6 ...
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog