Novice - Stavbno pohištvo

Oglasno besedilo

Otroška soba v mansardi

Objavljeno dne 05.04.2018

Marsikdo reče kaj pa je takega narediti otroško sobo v mansardi. Glavno je, da sobo okrasimo z nekaj junaki iz risank in to je to. Je res, da je to najlažje vendar to še ne pomeni kakovostne otroške sobe. Kako lahko sploh izkoristimo ves prostor, ki ga ponuja podstrešna otroška soba?

Premalokrat se zavedamo koliko časa preživijo otroci v svojih sobah. Naravna svetloba je nujno potrebna v teh sobah. Po slovenskih predpisih mora biti v bivalnih prostorih najmanj 20% okenskih površin glede na tloris prostora. Sama štejem otroške sobe med bivalne prostore ravno zaradi tega, kar sem prej napisala: otroci preživijo zelo veliko časa v svojih sobah. V bistvu bivajo v njih in ne le spijo.

Izkoristek celotnega volumna: se opravičujem toda moram uporabiti besedo tradicionalno. Torej, pri tradicionalni zasnovi otroške sobe v mansardi se postavi strop na 2,4 m, zapre vse poševnine, ki so nižje kot 1,5 m in tako dobimo majhen, utesnjen prostor, v katerem je poleti tudi vroče. To je tradicionalen način razmišljanja. Stopite iz tega okvirja in izkoristite celoten volumen, ki ga ponuja mansarda.

Dovolj svežega zraka v prostorih je še eden od pomembnih vidikov, ki jih je potrebno upoštevati pri zasnovi otroške sobe. Zračenje z odpiranjem okna »na kip« je energijsko potratno sploh zato, ker ga otroci pogosto pozabijo zapreti. Za nekaj 100 EUR je strešna okna mogoče opremiti z inteligentnim sistemom odpiranja in zapiranja. V takšen sistem lahko nastavimo čas odpiranja na primer ob 9:00 zjutraj in čez 5 minut zapiranje. V primeru dežja pa so okna opremljena s senzorjem, ki samodejno zapre okno, ko nanj pade že nekaj kapljic dežja.

Orientacija oz osončenost: pri obstoječih zgradbah je najpomembnejše, da izkoristimo dano situacijo kolikor je le mogoče. Potrebno je premišljeno postaviti okenske odprtine  glede na strani neba. Še posebno danes, ko poskušamo izkoristit čim več obnovljivih virov energije je pomembno zavedanje, da nam sonce pozimi lahko znatno dogreva prostore preko okenskih odprtin.

Zaključila bom s spodbujanjem vseh, ki boste urejali otroške sobe v mansardah: stopite iz tradicionalnih okvirjev, uporabite »google«, vnesite besedo mansarda, attic kids room… in presenečeni boste koliko kreativnih rešitev boste videli.

Za vse, ki pa želite sodobno in virtualno preizkušnjo vabimo na www.mansarda.si. Obljubljamo, da boste navdušeni.

Katja Ličen Pajenk

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog