Novice - Stavbno pohištvo

novica

Okna

Okna
Objavljeno dne 16.09.2013


Okna so gradbeni proizvod, pri katerem je najbolj vidno prilagajanje ciljem skoraj-nič energijske gradnje za leto 2020. Omogočajo dnevno osvetlitev prostorov, stik z okolico in vez z naravo, zajem sončne energije in prezračevanje prostorov, pa tudi zaščito prostorov pred neprijetnimi vplivi okolice. Povezujejo zunanji in notranji prostor. Zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi, vandalizmom, neprijetnimi pogledi... Želene lastnosti oken so si pogosto nasprotujoče, zato je včasih potrebno sprejeti kompromis med nasprotji: toplotna ali zvočna zaščita, poudarek dnevni svetlobi ali zmanjšanju toplotnih izgub, protivlomna zaščita ali neoviran pogled skozi okno… Domača okna se enakovredno kosajo s priznanimi tujimi okni na vseh trgih, kar je priznanje domači industriji. Za stanovanjske prostore so primerna sodobna lesena in plastična okna, razlike med njimi so majhne. Ponudniki lesenih oken poudarjajo naraven material, ponudniki plastičnih pa neobčutljivost na vremenske vplive. Vendar se kupci ne zavedajo, da imajo okna projektirane lastnosti le, če so pravilno vgrajena. To je enako pomembno pri novogradnji kot pri obnovi.

Izbira ustreznih oken

Pri obnovi se pogosto dogaja, da se po zamenjavi oken bivalni pogoji bistveno poslabšajo, pri novogradnji stavba ne dosega želenega udobja! Kako to? Zato, ker so izbrana neustrezna. Vsa sodobna okna niso enaka, med njimi so ogromne razlike, zato je izbira ustreznih oken pomembna. Če bo investitor izbiral le blagovno znamko in ceno, morda prisluhnil priporočilu monterja ali se odločil po navdihu, se bo praviloma odločil narobe. Okna naj bodo primerna, skladna s stavbo, zagotavljajo naj majhno rabo energije in nudijo visoko kakovost bivanja. Vsa okna, ki so naprodaj v Sloveniji, morajo biti kakovostna, skladna z gradbeno zakonodajo in označena s CE oznako. Na tržišču je nekaj tisoč modelov oken, ki imajo dokazila o primernosti. Vendar se ne razlikujejo le po materialu okvirja, številu stekel ali ceni. Zato je treba skrbno izbrati vse lastnosti oken, prepustnost za svetlobo in energijo, topotne izgube, dušenje zvoka, primernost rokovanja in vzdrževanja... 

Pravilna vgradnja in montaža

Še večjo skrb kot izbiri samega okna je potrebno nameniti pravilni vgradnji, montaži. Montirana naj bodo v odprtine ustreznih dimenzij, dobro mehansko pritrjena v trdno in čvrsto podlago, stik med okvirjem in konstrukcijo pa tesnjen v treh ravneh. Povedano drugače: montaža mora biti skladna z načeli smernice RAL, z vsemi detajli, vključno s tesnilom na zaključni fasadni sloj. Res je dražje, ampak za sodobna okna nujno potrebno. Pri neustrezno izvedeni montaži se lahko zgodi, da je vgradnja kakovostnih oken zgrešena naložba, ki ne poveča bivalnega udobja in ne zmanjša rabe energije. Mar je treba zidarje posebej učiti, da morajo biti špalete fino ometane, preden pripeljejo okna na stavbo? Ste se kdaj vprašali, kam je potrebno vgraditi okna? Ne, zidar jih bo kar postavil na sredino zidu. Napaka. Okna naj segajo vsaj do zunanje toplotne izolacije (poravnano z zunanjo ploskvijo zidu) ali pa celo pogreznjena v toplotno izolacijo. Ali je potrebno vgraditi okna v slepe okvire? Nepotrebna modna muha, ki podraži okno in ki bistveno podraži vgradnjo. Kaj pa senčila, police, višina kljuke …? Bodo tudi o tem odločali drugi?

PVC ali lesena okna se po tehničnih lastnostih bistveno ne razlikujejo. Tako lesena kot PVC okna morajo ustrezati minimalnim vrednostim, določenim v Pravilniku o učinkoviti rabi energije in dodatnim zahtevam glede na želeno energijsko učinkovitost stavbe. Vsa so tesna, imajo najmanj 2 tesnili. Pomembno je tudi vedeti, da okna, niti lesena niti plastična, ne dihajo, ne prezračujejo in ne prevajajo vlage, čeprav nekateri proizvajalci trdijo drugače. Potrebno je mehansko prezračevanje. Ali je vzdrževanje lesenih oken slabost ali prednost? Vsakih 10 let je potrebno osvežiti zunanji premaz na lesenih oknih, pa bodo zdržala dolgo. Če boste pogledali stavbe, stare 100 let ali več, boste na marsikateri videli prvotna okna, najverjetneje iz macesnovega lesa, redno vzdrževana.

Eko sklad je nudil finančne spodbude za posameznike, vendar so sredstva za 2013 že izčrpana. Nekaj finančnih spodbud nudijo posamezni proizvajalci. Preglejte reference, obiščite primere dobre prakse, pogovorite se z uporabniki... Nato naj vam arhitekt naredi projekt za izvedbo s podrobnim popisom, primerjajte prejete ponudbe, izberite dobrega izvajalca… Za nasvete obiščite strokovno, celovito in brezplačno energetsko svetovanje za občane, ki je vsak četrtek od 17:00 do 19:00 v CER. Poglejte na spletne strani CER ali Zenergija.

Matjaž Valenčič, energetski svetovalec

Vir: SLONEP

Več: http://www.zenergija.si

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog