Novice - Vrtna opravila

novica

Vrtna opravila v novembru

Vrtna opravila v novembru
Objavljeno dne 02.11.2011
Oktober se je poslovil in začel se je predzadnji mesec leta. Temperature so se že spustile in ta mesec lahko pričakujemo redno jutranjo slano, ki bo uničila cvetove še zadnjih cvetočih rastlin. Tisti, ki živimo v kotlinah in dolinah se bomo redno prebujali v meglena jutra in sončni žarki nas bodo razveselili šele proti popoldnevu, če sploh. Proti koncu meseca pa je v višjih legah že mogoče pričakovati snežno odejo.

V sadovnjaku zaključimo s pobiranjem plodov. Dokler zemlja ne bo zmrznila, lahko sadimo nova drevesa. Redno grabimo listje in ga odstranjujemo. Listje lahko kompostiramo. Na debla namestimo lepljive trakove, na katere se bodo ujeli škodljivci, ki se bodo spuščali po deblu proti zemlji, kjer prezimujejo. Drevje lahko pognojimo s kompostom. Kompost potresemo okoli grmov ribeza in kosmulje.

V zelenjavnem vrtu pobiramo pozno zelenjavo. Korenje, peso in zeleno izpulimo iz zemlje in previdno odrežemo zelenje. Pobiramo por, zelje in ohrovt. Če kodrasti in brstični ohrovt pustimo do zmrzali, se jima bo izboljšal okus. Na prezimna mesta (v notranjosti, kjer temperatura ne pade pod nič stopinj Celzija) premaknemo roženkravt, rožmarin in lovor. Zelišča, ki prezimujejo na prostem, porežemo in pridelek shranimo. Če smo pridelali več, kot potrebujemo, zelene dele kompostiramo. November je čas za izdelavo visoke grede, ki jo bomo uporabljali v naslednji sezoni. V prvi polovici meseca sejemo rastline za zeleno gnojenje.

V okrasnem vrtu je čas za sajenje spomladi cvetočih čebulnic (tulipani, narcise,...). Tisti, ki so pohiteli in čebulice vsadili že v začetku oktobra ali v septembru, imajo sedaj na gredicah že drobne poganjke, ki pa po vsej verjetnosti zime ne bodo preživeli. Izpod vrtnic odstranimo vse listje, po potrebi vrtnice tudi osujemo. Listja ne kompostiramo, da ne prenašamo bolezni. Obrežemo okrasna drevesa. Trajnice porežemo in zaščitimo s kompostom. Do zmrzali sadimo drevje, grmovnice in vrtnice. Ribnik pripravimo na zimo. Na prezimno mesto prenesemo vodne rastline, ki ne prenesejo zmrzali. Redno odstranjujemo listje, ki se nabira na vodni površini in potone na dno. Ko bo vodna gladina začela zamrzovati, v ribnik položimo žogo, ki bo skrbela, da bo ves čas del gladine nezamrznjen. Tako bomo omogočili, da bo v vodo iz zraka prehajal kisik in se ribe ter druge vodne živali preko zime ne bodo zadušile.

Novembra se lahko lotimo razmnoževanja grmovnic s potaknjenci. Z matičnih rastlin odrežemo do 20 cm dolge vejice, ki jih potaknemo na zavetno mesto v mešanico peska in zemlje. Vejice lahko na spodnjem delu namažemo s hormonskimi pripravki za rast, da povečamo uspešnost potikanja. Potikamo lahko ribez, pušpan, bezeg, lesko, kalino (liguster) in vse cvetoče grmovnice.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog