Novice - Urejanje

Oglasno besedilo

Za manj zalivanja in boljšo rast

Objavljeno dne 09.09.2014

Če načrtujemo jesensko sajenje dreves, moramo že sedaj poskrbeti tudi za optimalne rastne pogoje: zračno podlago za optimalen razvoj korenin in zadostno vlago. Pri sajenju v zemljo vmešajmo izdelke Urbanscape.

Preteklo poletje je ob toplih temperaturah prineslo tudi obilico deževja, zato so mlada drevesa dobro uspevala. A večina poletij prinese sušo in potrebo po nenehnem zalivanju predvsem mladih dreves in grmovnic. Ko bomo to jesen obnavljali grmovnice ali sadili novo drevje, lahko z izdelki Urbanscape zagotovimo boljše možnosti za oprijem in zmanjšamo potrebo po zalivanju.

Če v zemljo za sajenje pravilno primešamo izdelke Urbanscape, bomo izboljšali strukturo tal – težka tla bomo zrahljali, hkrati pa inovativna struktura povsem naravnih izdelkov omogoča boljše zadrževanje vode v zemlji, ki jo rastline nato po potrebi črpajo. Izdelki so primerni tako za zunanje kot notranje gojenje rastlin, zato vrtnarjem lahko pomagajo pri vzdrževanju notranjega zeliščnega vrta ali vzgoji zavidljive zelenice. Vsi izdelki so narejeni iz naravnih mineralnih vlaken, brez dodatkov in veziv in so kot taki varni ne le za okrasne rastline, pač pa tudi za tiste z užitnim pridelkom.

Predvsem pri drevesih, ki rastejo dolga leta, dobro premislimo, preden jim izberemo mesto v svojem vrtu. Ko pripravljamo sadilno jamo, upoštevamo, da mora biti primerno velika in na primerni razdalji od ostalih rastlin. Če imamo na vrtu težave z glodavci, je smiselno, da jame zaščitimo z mrežico, preden vanje posadimo mlada drevesa.

Pomembno je tudi, da poznamo strukturo tal, v katera sadimo. Pri težkih, ilovnatih tleh, je oprijem mladih rastlin otežen zaradi težjega razrasta koreninskega sistema. V tem primeru si pomagamo z Zelenimi kockami, ki jih v razmerju 1:1 vmešamo v zemljo, s katero zasujemo sadilno jamo. Zelene kocke jo zrahljajo in hkrati med svojimi vlakni zadržujejo vodo, ki se postopoma sprošča in je na voljo rastlini, ko jo potrebuje. V lažjih, bolj peščenih tleh, bodo enako nalogo opravili Zeleni kosmiči, ki jih prav tako v razmerju 1:1 vmešamo v zemljo. Jamo primerno zasujemo in nadaljujemo s potrebno oskrbo. Kmalu bo opazno, da rastline potrebujejo manj zalivanja.

V izrazito lahkih in odtočnih tleh si pomagamo z Zeleno podlago. Ta je sicer idealna podlaga za zavidljive zelenice, a jo lahko pristrižemo tudi na primerno velikost za oblogo sadilne jame. Tam bo zadrževala vodo in poskrbela za prihranek vode in časa.

Vir: SLONEP

Več: http://www.hidro-vlakna.si

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog