Novice - Urejanje

Oglasno besedilo

'Stara mestna gospa' je z leseno letno rezidenco pridobila mladosten videz

Objavljeno dne 31.08.2018


Potem: Se vam zdi, da kaj manjka? Samo dobra družba. 

Med večstanovanjskim blokom in tovarniško halo stoji mogočna meščanska hiša, ki letos praznuje jubilej, 150 let. Njen biser je ogromen in prostoren zahodni vrt. Naročnik, ki živi in dela v prvem nadstropju, je zunanji zeleni del želel izkoristiti za sprostitev po napornem delovniku. Potreboval je pokrito uporabniško rešitev - letno rezidenco s hitrejšim dostopom.  


V 19. stoletju niso razmišljali o pripravi hrane in počitku na vrtu


Značilnosti takratne gradnje so bile simetrično oblikovanje, velike prostorske dimenzije, figuralno antično okrasje in balkon, ki služi kot nadstrešek nad glavnim vhodom. Od tam je bil mimo južne fasade tudi edini možni dostop na zahodni vrt, kjer je stala zidana antična pergola s trto. Hojo okoli hiše do vrta smo naročniku skrajšali z odprtino v nadstropju ter preko macesnovega stopnišča z ograjo, pot speljali direktno na vrt. Uporabniška rešitev je vnesla oblikovno razgibanost ter poskrbela za optično zmanjšanje objekta.  
 
   
Prej in potem: dvonadstropno hišo smo optično zmanjšali z lesenim nadstreškom s tremi prekati ter skrajšali pot iz nadstropja. 
 

Letna bivalna rezidenca je primerna za celodnevne aktivnosti


Za bivanje v takšni enoti, lahko v hišo vstopite samo za prenočevanje. Pokriti vrtni prostor, ki ga ločujejo stebri ima na voljo jedilnico, kuhinjo s kaminom, shrambo in toaleto. Konstrukcijo iz lesa smo statično vpeli v kovinska sidrišča, objekt podeskali, pokrili s PVC folijo in zaključili z aluminijastimi obrobami. Shrambo in toaleto pa pozidali. Ker sta estetika in rešitev detajlov naročniku izjemno pomembna, smo pozornost namenili skritemu odvodnavanju in elektroinštalacijam. LED svetila in diodne trakove smo vgradili v strop, stene ute in stopniščni ročaj. Dobili smo kakovostno ambientalno osvetlitev, ki jo lahko preko stikal in senzorjev gibanja reguliramo glede na svetilnost in čas vžiga. Funkcijsko smo zapolnili tudi nišo pod stopnicami: z vodnim koritom, macesnovimi omaricami s podpultnim hladilnikom in skrito jeklenko za dva kuhališča.  

 
Prej in potem: »stari wc na štrbunk« smo zamenjali s kuhinjsko nišo pod stopnicami in vrtno shrambo. 

  
Prej in potem: pokrita lesena bivalna rezidenca z zidanim kubusom, ki se nadaljuje v odprti bivalni prostor in zelenico. 

  
Potem: jedilnica in toaleta. 


Včasih so znali ustaviti čas in vedeli kaj je druženje brez tehnologije    


Kombinacija materialov lesa, kamna, keramike in zelenja poleg vključitve elementa vode in ognja, poskrbi za sprostitveno bivalno okolje. V mislih dodajte še ležalnike, hladilnik napolnite s hrano in pijačo ter zakurite kurišče. Zavetje mestne rezidence se lahko v družbi prijateljev in družine spremeni v 'elektronski detox' preteklosti: pripovedovanju o dnevnih dogodkih, pitju kave ob zvokih mesta, pečenju kostanja ali peke neposredno na žerjavici, prebiranju dobrih zgodb, prepevanju pesmi iz mladosti ali igranju domin in kart.  

  
Potem: izhodno leseno stopnišče iz nadstropja in detajli v kombinaciji smreke in macesna. 
 

Svetovalni dan  

Svetovalni dan je prvi korak, kjer vam pomagamo, kako naprej pri vaši ureditvi. Tudi zunanji prostor ima svoje zakonitosti in je prav tako razdeljen na prostore, podobno kot notranjost hiše. Kako določiti prostore glede na vaše dejanske bivanjske potrebe, vaš okus in arhitekturo?  Vse to so izzivi, s katerimi se srečujemo pri delu s strankami. Kako si sledi zaporedje del, kako do uporabnega idejnega načrta, izvedbenega načrta? Katere strokovnjake in izvajalce potrebujete? Pri prenovi ali novi zunanji ureditvi imajo naše stranke veliko vprašanj, idej, kako vse to realizirati. Pokazali vam bomo naš pristop in kaj lahko naredimo za vas. Svetovalni dan poteka v razstavnem salonu.  

 

Tekst: Špela Pavlič Kos in Jože Kos 

Foto: Mizarstvo Kos in Center za zunanjo ureditev 

Spletni strani: www.mizarstvo-kos.si in www.zunanjaureditev.com  

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog