Vprašanja - UrejanjeKako vzgajati bambus?

VPRAŠANJE:

Imam mali atrij. Kupila sem bambus (Pseudosasa japonica). Živim v osrednji Sloveniji. Na listku piše da je odporen na mraz. Pustiti ga nameravam v loncu. Ali naj ga presadim v večjega (naj delam z njim kot z balkonskimi rastlinami) ali naj ga takoj presadim v zelo velik o posodo? In kaj z njim pozimi ? Se zahvaljujem za odgovor.

(Mirjana)


ODGOVOR:

Pseudosasa japonica, v Evropo so ga prinesli leta 1850, je ena izmed najbolj na mraz odpornih vrst bambusa. Brez težav prenese temperature do -17 stopinj Celzija, po nekaterih virih do -21. Zato lahko v osrednji Sloveniji brez težav prezimi na prostem. Svetujem, da ga pozimi vseeno prestavite v nekoliko zavetno lego, kjer v izredno mrzlih jutrih temperatura ne bo padla pod najnižjo priporočeno temperaturo. Zraste od 2 do 4 m visoko.

P. japonica je vrsta, ki se zelo dobro obnese v loncih. Uspešno raste tudi v notranjih prostorih, kjer svetlobne razmere niso najboljše, sicer pa potrebuje sonce ali polsenco. Bambus presajajte, ko bo lonec postal premajhen. Lahko se odločite in ga že na začetku posadite v zelo veliko posodo. Takšna rešitev je boljša, saj pri vsakem presajanju rastlina doživi stres.

08.06.2009 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog