Novice - Gospodinjski aparati

Oglasno besedilo

Energijsko označevanje sesalnikov

Objavljeno dne 11.09.2014

S pomočjo energijske nalepke bo primerjava različnih sesalnikov po najpomembnejših kriterijih nakupa sedaj lažja. Na nalepki so navedeni naslednji podatki: razred energijske učinkovitosti, povprečna letna poraba energije, izpust prahu, glasnost sesalnika ter učinkovitost sesanja na preprogah in trdih tleh.


Preprosta primerjava sesalnikov

Novi predpisi Evropske unije pomenijo, da bodo od septembra 2014 naprej motorji v sesalnikih za domačo uporabo omejeni na moč 1600 W.

A. Energijska učinkovitost: Razred energijske učinkovitosti je rezultat povprečne letne porabe energije.
B. Povprečna letna poraba energije: sesanje površine 87 m2 50-krat na leto.
C. Ponoven izpust prahu: Kakovost zraka, ki ga sesalnik spušča nazaj v prostor - ta vrednost označuje čistost izhodnega zraka.
D. Raven hrupa: Raven zvočne moči v decibelih dB(A).
E. Učinkovitost sesanja na preprogah: Odstotek posesanega prahu iz standardne preproge.
F. Učinkovitost sesanja na trdih tleh: Odstotek posesanega prahu iz standardne lesene plošče.
 

 

Pogosta vprašanja

Koliko sesalnikov bo dobilo energijsko stopnjo A?
Za to je še prezgodaj. Če bi samo znižali moč motorja, bi se zmanjšala poraba energije, a s tem bi bila tudi moč sesanja nižja. Najboljši sesalniki bodo tisti z nizko porabo energije, dobro zmogljivostjo sesanja, nizko stopnja hrupa in nizkim izpustom prahu.

Bodo sesalniki s slabšim rezultatom od G še vedno na voljo?
Ne. Nova minimalna pravila o zasnovi sesalnikov v kombinaciji z večjo transparentnostjo bodo preprečila prodajo manj zmogljivih sesalnikov. Vendar pa morajo potrošniki vedeti, da se lahko sesalniki (brez nalepke), ki so na voljo v trgovinah in skladišču pred septembrom 2014, prodajajo tudi po tem datumu.

Kateri je najpomembnejši kriterij?
Med številnimi meritvami, ki morajo biti potrjene s strogimi laboratorijskimi preizkusi, lahko potrošnik izbere zase najpomembnejši kriterij. Namen Evropske unije je spodbujati potrošnike k osredotočanju na porabo energije, brez poslabšanja moči sesanja.

Ali energijska nalepka velja za vse sesalnike?
Ne. Energijska nalepka ne velja za sesalnike za mokro, mokro in suho sesanje, robotske in industrijske sesalnike, sesalnike s centralnim upravljanjem, baterijske sesalnike, sesalnike za poliranje tal ter sesalnike za zunanjo uporabo.

 

 

 

 

Vir: SLONEP

Več: http://www.electrolux.si

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog