Vprašanja - Gospodinjski aparatiKatero peč naj izberem?

VPRAŠANJE:

Spoštovani! Prišel je čas da zamenjamo peč ker je sednja zelo stara in bo potrebno kmalu ukrepat. Pa se obračam na vas in zastavljam vprašanje: Katero KOMBINIRANO PEČ nam priporočate. V mislih imam predvsem BUDERUS, JUNKERS ,VALHER ,VIADRUS, FEROTERM,. Torej katero nam posebej priporočate. Zanima nas tudi kakšna je razlika med litoželeznim kotlom in pločevinastim? Lep pozdrav, Sebastijan

(Sebastijan)


ODGOVOR:

Predvidevam, da ste pri kombinirani peči mislili olje-plin. Na splošno vam lahko takole svetujem. Tako kot pri avtomobilih tudi v ogrevalni tehniki obstajajo cenovni razredi pri čemer spadajo v najvišji vrh Buderus, Vissemann in Weishaupt, ki imajo tudi višjo ceno, seveda pa se lahko pohvalijo z zanesljivostjo, izgledom ter varčnim delovanjem.

Glede na izkušnje uporabnikov in instalaterjev vam ne bi najbolj priporočal peči Viadrus. Medtem ko za Valher še nisem slišal. Poleg tega od naštetih proizvajalcev nimajo vsi proizvodnega programa za olje; tako ima Junkers samo peči na plin. 

Kaj bi vam torej svetovali? Od naštetih bi tako ostala še samo Feroterm in Buderus, ki se predvsem razlikujeta po ceni. To pa mislim, da je vaša odločitev koliko ste pripravljeni porabiti za ogrevanje. Glede na izkušnje instalaterjev so peči obeh zanesljive in po analizah tudi varčne.

Razlika med litoželeznimi in jeklenimi kotli? Litoželezne peči imajo daljšo življensko dobo ob primernem vzdrževanju. So pa v večini primerov občutljive na spremenljive obratovalne pogoje, čeprav se zadnje čase na tržišču pojavljajo peči (iz sive litine), ki so neobčutljive na spremembo obratovalnih pogojev (prenizka temperatura povratka,...) ter so tako primerni tudi za nizkotemperaturno obratovanje. Seveda pa so litoželezni kotli veliko težji od jeklenih, zaradi česar jih tudi ne izdelujejo za velike moči. Je pa je možno litoželezne kotle vgradit v prostore, ki so težje dostopni, saj se jih lahko sestavlja na mestu inštalacije. Drugače pa s stališča izkoristka ni bistvene razlike.

   

 

 

03.08.2004 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog