Novice - Vrtni predeli

Oglasno besedilo

Barjanski gusarji svoj zaklad iščejo v vrtnem pristanišču

Objavljeno dne 06.11.2018

Prej in potem: vrtna pravljica je prostor za sprostitev in igro. 
 
Na obrobju ljubljanskega barja živi družina z majhnimi otroki in domačimi živalskimi bitji. Na ravni barjanski parceli v bližini Golovca, je na podpornih pilotih zgradila stanovanjsko hišo in okolico ogradila. Posebnost zahodnega bivalnega vrta sta dva mogočna javorja, ki nudita zavetje leseni hišici - igralni gusarski ladji, ob kateri se razprostira raziskovalno veselje zelenega prostranstva. 
 
Zunanja ureditev je mnogo več kot samo prostor. 
 
Prvo vstopno točko predstavlja tlakovani dovoz, ki je od javne ceste pregrajen z drsno železno ograjo, v stilu južnega balkona. Pot vodi do pokritega parkirišča, ki v stiku s steklenim nadstreškom omogoča vstop v hišo po suhem. Pred vhodom najdemo zasajeno gredico ter nadzemne dele male čistilne naprave in zbiralnika deževnice. Le-te smo estetsko prekrili z lesenim pokrovom, ki opravlja funkcijo klopce ali ležalnika. Predvrt zaznamuje tudi travnik z zasajenimi drevesi (zelena pregrada med javnimzasebnim), ki se nadaljuje na južno sončno teraso. 
 
Prej in potem: na predvrt se vstopa, parkira in doživlja jutranje sonce. 

 
Prej in potem: vrtna lopa je del nadstreška za avtomobil, ki je postavljen na severni strani parcele. 
 
Dnevno pristanišče je vrtno bivališče.  
 
Bivalni del vrta bi lahko poimenovali tudi »vrtno pristanišče«, ki v dnevu uživa veliko sončnih ur in zasebnosti. Ker v bližini ni pozidanih stavb je prostor miren, ter hkrati poleti tudi vroč. Takrat na vrsto pride narava – obstoječa in novo zasajena drevesa, plezalke in grmovnice zaščitijo prebivalce in hišo. Tam smo uredili sončno teraso s podnicami, jedilno teraso s pergolo in leseno igralno hišico v stilu gusarske ladje. Ima svoje krmilo, drog za dvig zastave, plezalno steno, več gugalnic, jekleni drog za hitro spuščanje in pokrito ladijsko kabino, v kateri je v toplih mesecih možno taboriti ali prespati. Prednost uporabe predstavljajo varovalne talne plošče iz recikliranih gumijastih pnevmatik, ki se hitro osušijo in skrbijo za zaščito pri skokih iz višine. 
 
Temeljni element vrta je voda.  
 
Mokra tla na barjanski ravnici smo vzeli kot prednost in v zasaditveni načrt vključili trajnice (slamnike, vrese, hoste, hojhere, jesenske anemone, nižje in višje okrasne trave, majske salvije, vrste šašov, praproti, plahtice, debelačke, materine dušice), grme (hortenzije, azaleje, lovorikovce, metuljnike, dojcije, rdečelistne in navadne češmine, pušpane), drevesa (kroglaste in navadne katalpe, smreke, 
pahljačaste in rdečelistne javorje, jerebike), sadne grmovnice (ameriške borovnice, maline, ribez) ter gozdne in vrtne jagode. Pred zasaditvijo in urejanjem trate pa je bilo potrebno rešiti zadrževanje vode znotraj vrta. Za odtekanje sta poskrbela kanal okrog parcele in ureditev drenaž. Vse pripomočke za urejanje ter gojenje vrtička, gredic in zelenic pospravimo v prostorno vrtno lopo, ki je del nadstreška za dva avtomobila. S prilagojeno vrtno floro ponudimo prostor številnim avtohtonim živalskim vrstam, ki smo jim z naselitvijo skrčili del habitata. Tako »gusarji« v vrtni pustolovščini vsak dan odkrivajo svoj zaklad, ki ga koristijo v sprostitveni simbiozi z pticami, kačjimi pastirji, dvoživkami ali metulji.  

 
Prej in potem: teraso koristimo za sprejemanje sončnih žarkov, za senco pa poskrbi »narava«. 
 
 
 
Potem: bivalni vrt se odpira proti barjanski ravnici, ki se s pogledom nadaljuje v neskončnost … 
 
Svetovalni dan  

Svetovalni dan je prvi korak, kjer vam pomagamo, kako naprej pri vaši ureditvi. Tudi zunanji prostor ima svoje zakonitosti in je prav tako razdeljen na prostore, podobno kot notranjost hiše. Kako določiti prostore glede na vaše dejanske bivanjske potrebe, vaš okus in arhitekturo?  Vse to so izzivi, s katerimi se srečujemo pri delu s strankami. Kako si sledi zaporedje del, kako do uporabnega idejnega načrta, izvedbenega načrta? Katere strokovnjake in izvajalce potrebujete? Pri prenovi ali novi zunanji ureditvi imajo naše stranke veliko vprašanj, idej, kako vse to realizirati. Pokazali vam bomo naš pristop in kaj lahko naredimo za vas. Svetovalni dan poteka v razstavnem salonu.  


Tekst: Špela Pavlič Kos, Jože Kos in Mija Košič 
Foto: Mizarstvo Kos in Center za zunanjo ureditev 
Spletni strani: www.mizarstvo-kos.si in www.zunanjaureditev.com  

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

2. Dan čebel v botaničnem vrtu

20.05.2019 - 20.05.2019 Spoznali boste čebelarjenje in medovite rastline ter pomen čebel in drugih opraševalcev.

Slovenija – botanično zanimiva dežela

22.05.2019 - 22.05.2019 Strokovno vodstvo ob dnevu biotske pestrosti.

Prof. dr. Fran Jesenko in tritikala

23.05.2019 - 23.05.2019 Današnja razširjenost v svetu in pri nas ter vse večji gospodarski pomen tritikale v prehrani ljudi in živinoreji.

AGRA 2019

24.08.2019 - 29.08.2019 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem.

IGM - Internationale Gartenbaumesse Tulln

29.08.2019 - 02.09.2019 Največja vrtnarska in cvetličarska razstava.

Anketa

Moja hiša potrebuje