Vprašanja - Vrtni predeliZakaj jazbec razkopava vrt?

VPRAŠANJE:

To poletje sem v vrtu opazil, da so se pogosto zjutraj pojavljale v trati luknje. Tako sem se odločil, da ostanem pokonci in skušam ugotoviti vzrok teh lukenj. Ker živim na podeželju, sem predvideval, da gre za kakšno izmed divjih živali, ki pridejo iz bližnjega gozda. Nisem dolgo čakal in v vrt je prišel jazbec in pričel kopati luknje. S svojim opravilom je nato prenehal, jeseni pa so se ponovno pričele pojavljati takšne luknje. Zakaj se je jazbec odločil, da bo razkopaval moj vrt?

(Džek)


ODGOVOR:

Letošnje poletja je bilo zelo sušno. Zaradi tega so imeli jazbeci težave pri prehranjevanju in marsikateri je bil podhranjen. Zaradi tega so razširili svoje območje iskanja hrane. Pomanjkanje hrane jih je tako prisililo, da so se približali človeškim bivališčem in pričeli iskati hrano na vrtovih. Na njihovem jedilniku so deževniki in ličinke različnih žuželk. Kljub temu, da kopljejo luknje na vrtu so zaradi hranjenja s škodljivci koristni.

Jeseni so se ponovno pojavili v vašem vrtu, saj si morajo sedaj nabrati zalogo maščobe za zimo. Največ hrane pojedo v obdobju od septembra do novembra, kar pomeni, da bodo kmalu prenehali. 

26.11.2003 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog